-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panama Papers: prekybos meno dirbiniais paslaptys – slepiami milijardai

Pastaraisiais metais prekybos meno dirbiniais rinka netikėtai išaugo. „Art Market Report“ duomenimis, meno dirbinių pardavimo skaičiai 2015 metais šoktelėjo net iki 63,8 milijardų JAV dolerių sumos. Panama Papers paviešinimas atskleidė, kad prie to prisidėjo ofšorinių kompanijų suteiktos galimybės.
Christie's aukcione parduotas A.Modigliani kūrinys
Christie's aukcionas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dokumentai, kuriuos tarptautinėms žurnalistų pajėgoms perdavė Vokietijos leidinys „Süddeutsche Zeitung“ ir tarptautinis tiriamosios žurnalistikos centras „International Consortium of Investigative Journalists“ (ICIJ), atskleidė, kad Panamos „Mossack Fonseca“ teisinių paslaugų įmonė įsivėlusi ir į prekybos meno dirbiniais šešėlinius sandorius.

Paslaptis atskleidė nacių pagrobtas paveikslas

Šios Panamos įmonės vardas meno dirbinių pasaulyje nebūtų iškilęs į viešumą, jei ne vieno žydų meno kolekcionieriaus atradimas, kad jo seneliui priklausęs paveikslas, kuris buvo pagrobtas nacių Antrojo pasaulinio karo metu, dabar priklauso įtakingai meno dirbinius supirkinėjančiai Nahmadų šeimai.

Italų menininko Amadeo Modigliani darbas „Sėdinti vyras su lazda“ vertinamas 25 milijonais JAV dolerių. Tiesa, Nahmadai nepanoro susitarti su tikruoju paveikslo savininku ir pradėjo bylinėtis, tikindami, kad meno kūrinys priklauso ne jiems, o Panamoje registruotai kompanijai, su kuria jie neturi nieko bendro.

Paaiškėjo, kad „International Art Center“ su „Mossack Fonseca“ pagalba buvo įregistruota dar prieš du dešimtmečius, o Nahmadų šeima ne tik susijusi su šia įmone. Šeimos galva Davidas Nahmadas nuo 2014 metų sausio mėnesio yra vienintelis šios įmonės valdytojas.

Manoma, kad ši kompanija padėjo parduoti tokių tapytojų kaip Van Goghas, Rembrandtas, Chagallas ar Matisse'as darbus ir nuslėpti sandorius.

„Mossack Fonseca“ klientų sąraše ir kitos gerai meno pasaulyje žinomos pavardės – Ispanijos Thyssen-Bornemisza klanas, Kinijos pramogų pasaulio magnatas Wang Zhongjunas ir paties Pablo Picasso anūkė Marina Ruiz-Picasso.

Surengė netikrą aukcioną

Daugelis ekspertų sieja modernaus meno dirbinių pirkimo išpopuliarėjimą su 1997 m. „Christie's“ aukcionų namuose vykusiu aukcionu, kuriame buvo parduodama Ganzų šeimos ilgus metu kaupta kolekcija.

2 milijonus dolerių jos pirkimo metu kainavusi kolekcija, kurioje buvo ir Pablo Picasso darbų, prieš oficialų pardavimą jau buvo vertinama net 206 milijonais JAV dolerių.

Panama Papers atskleisti duomenys rodo, kad didžiuliu meno įvykiu vadintas aukcionas buvo apgavystė.

Panama Papers atskleisti duomenys rodo, kad didžiuliu meno įvykiu vadintas aukcionas buvo apgavystė. Kolekcijos kaupėjų Victoro ir Sally Ganzų vaikai meno dirbinius pardavė iš anksto, aukcionas buvo tik priedanga.

Šį sandorį jiems padėjo įgyvendinti „Simsbury International Corp.“ kompanija. Nenustebsite, ji buvo registruota su tos pačios „Mossack Fonseca“ pagalba.

„Simsbury International Corp.“ savininkai dokumentuose nėra atskleidžiami, o Ganzų šeimos atstovai nekomentuoja gandų, kad jų Niujorke rengtas aukcionas buvo apgavystė, skirta nuslėpti tikrąją gautą sumą ir vengiant mokėti mokesčius.

Tiesa, paslaptingosios kompanijos pėdsakai veda link teisininko, kuris atstovavo ir vienam turtingiausių Jungtinės Karalystės žmonių – milijardieriui Josephui Lewisui.

Sutapimas, ar ne, bet pats J.Lewisas, susikrovęs turtus iš prekybos akcijų biržoje, buvo ir vienas pagrindinių „Christie's“ aukcionų namų akcininkų.

Daugiau Panama Papers medžiagos rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius