Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

#PanamaPapers į dienos šviesą tempia nešvarias pasaulio galingųjų paslaptis

Šimtai žurnalistų iš viso pasaulio susivienijo vienam didžiausių tiriamosios žurnalistikos projektų istorijoje. Šiandien į dienos šviesą keliauti pradeda iki šiol nuslėpti pasaulio galingųjų turtai, bankų, vyriausybių ir įtakingiausių verslininkų paslaptys.

Vokietijos leidinys „Süddeutsche Zeitung“ iš anoniminio šaltinio gavo vidinius duomenis iš Panamos kompanijos „Mossack Fonseca“ – vienos pagrindinių įmonių pasaulyje, teikiančių verslo valdymo vadinamuosiuose mokesčių rojuose paslaugas.

„Süddeutsche Zeitung“ gautais duomenimis pasidalijo su tarptautiniu tiriamosios žurnalistikos centru „International Consortium of Investigative Journalists“ (ICIJ). Savo ruožtu, ICIJ surinko didelę žurnalistų komandą ir koordinavo jos darbą analizuojant ir viešinant „Mossack Fonseca“ duomenis. Į šią komandą pakviesti ir 15min žurnalistai, vieninteliai Lietuvoje turintys prieigą prie šių duomenų.

„Süddeutsche Zeitung“ gautų duomenų apimtis – 2,6 terabaito. Tai daugiausiai elektroninė korespondencija: susirašinėjimas su klientais ar jų atstovais, dokumentai įvairiais formatais. Duomenys apima laikotarpį nuo 1977 iki 2015 metų. Iš viso ICIJ komandai perduota 11,5 mln. įvairių dokumentų, duomenys susiję su maždaug 200 valstybių, tarp jų – ir su Lietuva. Tarptautinėse žurnalistų pajėgose – daugiau kaip 370 profesionalų iš viso pasaulio.

Ne vieną mėnesį trukęs ICIJ tyrėjų darbas dabar pradedamas viešinti. Nutekėję duomenys palies ne vieną valstybę ir ne vieną pasaulio galingąjį. Būtent šį darbą Kremlius šią savaitę pakrikštijo „informacine ataka“ prieš Vladimirą Putiną. Rusijos lyderio administracija sulaukė nemažai klausimų iš ICIJ ir tyrime dalyvaujančių žiniasklaidos priemonių.

Domėtasi artimiausiais V.Putino žmonėmis, kurių pavardes Kremlius jau ištransliavo į viešumą, sykiu suskubdamas visa tai pavadinti išpuoliu prieš Rusiją. Kremliaus pozicija – apkaltinti žurnalistus bandymu destabilizuoti Rusiją ir nesileisti į komentarus apie tai, ką ICIJ pajėgos aptiko nutekėjusiuose duomenyse.

Vienas didžiausių tarptautinių žurnalistinių tyrimų toli gražu neapsiriboja V.Putinu ar Rusija. „Mossack Fonseca“ duomenyse aptikta ir kitų valstybių lyderiams nepatogios informacijos, nelegalaus verslo su Sirijos režimu, pinigų plovimo ir kitų nusikaltimų dangstymo pėdsakų. Paliesti „Forbes“ turtingųjų sąrašo milijardieriai, o dėl specifinių detalių, aptiktų per ICIJ koordinuotą tyrimą, aiškintis turėjo ir politikai, ir įtakingos finansų institucijos, ir žinomi sportininkai.

Portalas 15min Lietuvoje turi išskirtinę teisę pirmasis pateikti tarptautinius ICIJ tyrimus, būtent tai šiandien ir pradedame daryti.

Pirmasis globalus ICIJ komandos tyrimas – apie artimiausią Rusijos lyderio V.Putino aplinką ir slaptus jos, o galbūt ir paties V.Putino turtus. Prie šio tyrimo prisidėjo ir 15min Tyrimų skyrius, o šešėlinių Kremliui artimų turtų istorijoje atrastas ir lietuviškas elementas. Daugiau informacijos apie su Lietuva susijusius „Mossack Fonseca“ duomenis pateiksime artimiausiomis savaitėmis.

Informacijos apie ICIJ komandos darbą socialiniuose tinkluose ieškoti ir ja dalintis jums padės žymė #PanamaPapers.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius