-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

#PanamaPapers: V.Putino cerberio D.Peskovo šeima laužo Rusijos įstatymus

Kremliaus atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo pareiškimai apie „informacinę ataką“ prieš Vladimirą Putiną ir Rusiją sužiba naujoje šviesoje. Pasirodo, pats D.Peskovas, kaip ir artimiausia V.Putino aplinka, turi rimtų sąsajų su šešėliniu mokesčių rojų pasauliu.
Dmitrijus Peskovas ir Tatjana Navka
Dmitrijus Peskovas ir Tatjana Navka / „Instagram“ nuotr.

Tokius duomenis atskleidžia Panamos kompanijos „Mossack Fonseca“ korespondencija, kurią tarptautinėms žurnalistų pajėgoms pateikė Vokietijos leidinys „Süddeutsche Zeitung“ ir tiriamosios žurnalistikos centras „International Consortium of Investigative Journalists“ (ICIJ).

D.Peskovo santykius su ofšorinėmis įmonėmis detaliai aprašo tiriamosios žurnalistikos centras „Organized Crime and Corruption Reporting Project“ (OCCRP) ir Rusijos leidinys „Novaja Gazeta“.

D.Peskovo žmona – Rusijos dailiojo čiuožimo žvaigždė Tatjana Navka. „Mossack Fonseca“ duomenimis, ji buvo Britų Mergelių salose registruotos įmonės „Carina Global Assets“ savininkė. Taip D.Peskovo šeima laužo Rusijos įstatymus.

2013 m. gegužę įsigaliojęs įstatymas draudžia aukšto rango pareigūnams ir jų antrosioms pusėms valdyti verslus užsienio jurisdikcijose, įskaitant ir mokesčių rojus. Tokių turtų atsikratymui Rusijos pareigūnai turėjo tris mėnesius nuo įstatymo įsigaliojimo. Tuo tarpu T.Navkos „Carina Global Assets“ veikė iki 2015 m. lapkričio. Taigi, pagal įstatymą, D.Peskovas turėjo arba priversti žmoną nusikratyti ofšorinės įmonės, arba atsisakyti savo, kaip V.Putino atstovo spaudai, pareigų. Na, buvo ir trečias variantas – mesti žmoną.

Gedmanto Kropio nuotr./Tatjana Navka
Gedmanto Kropio nuotr./Tatjana Navka

Įmonės steigimo dokumentuose teigiama, kad jos paskirtis – investicijų valdymas savininko naudai. Įmonei numatyto valdyti turto vertė viršijo milijoną dolerių. O T.Navka tvirtina, kad visa ši informacija – melas. Nors „Mossack Fonseca“ dokumentuose buvo ir jos paso kopija.

„Niekada neturėjau jokių ofšorinių įmonių ar sąskaitų. Ir dar daugiau – niekada neturėjau jokio verslo užsienyje“, - „Novaja Gazeta“ teigė T.Navka. Sykiu ji tikino, kad niekas negalėjo panaudoti jos asmens dokumento verslo registravimui.

„Scanpix“/AP nuotr./Dmitrijus Peskovas
„Scanpix“/AP nuotr./Dmitrijus Peskovas

Pats D.Peskovas yra aštriai pasisakęs prieš ofšorines įmones. V.Putino atstovas spaudai tvirtino, jog „akivaizdu, kad šios schemos naudojamos pinigų plovimui“.

Būtent D.Peskovas ICIJ suburtos žurnalistų komandos klausimus pavadino išpuoliu prieš V.Putiną. Ką gi. Panašu, kad gindamas savo viršininką, jis gynė ir save.

OCCRP publikaciją apie D.Peskovą ir T.Navką rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius