Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panamos prezidento rinkimus laimėjo verslo magnatas Martinelli

Panamos prezidento rinkimus sekmadienį didele balsų persvara laimėjo konservatyvių pažiūrų prekybos centrų magnatas Ricardo Martinelli, kuris žada išvesti šalį iš pasaulį ištikusios ekonomikos krizės ir įgyvendinti ambicingą Panamos kanalo plėtrą.
Panamos prezidento rinkimus laimėjo verslo magnatas Martinelli.
Panamos prezidento rinkimus laimėjo verslo magnatas Martinelli. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Opozicinei partijai „Demokratinė permaina“ priklausančio R.Martinelli sėkmė yra viena retų centro dešinės pakraipos politikų pergalių šiame regione, kuriame iškilo virtinė kairiųjų pažiūrų lyderių.

Panamos rinkimų tribunolo prezidentas Erasmo Pinilla pavadino R.Martinelli pergalę „neginčijama“, kai preliminarūs rezultatai parodė, kad jis surinko 61 proc. balsų, o vyriausybės kandidatė Balbina Herrera  gavo 37 proc. balsų.

Trečiąją vietą užėmė nuo jų gerokai atsilikęs buvęs prezidentas Guillermo Endara. Rinkimų nugalėtojas buvo paskelbtas suskaičiavus 87 proc. balsų.

Išsilavinimą JAV įgijęs 57 metų verslo magnatas R.Martinelli , kuriam priklauso didžiausias Panamoje prekybos centrų tinklas, sakė sieksiąs, kad būtų suformuota nacionalinės vienybės vyriausybė, nes „būtent į ją šalis deda savo viltis“.

„Rytoj mes visi būsime panamiečiai ir pakeisime šią šalį, kad joje būtų gera sveikatos sistema, gera mokslo sistema, gera transporto sistema ir geras saugumas“, – sakė R.Martinelli.

54 metų B.Herrera, kuri ėjo gyvenamųjų namų statybos ministrės pareigas kadenciją baigiančio prezidento Martino Torrijoso vyriausybėje, sekmadienį vėlai vakare pripažino pralaimėjusi rinkimus ir pažadėjo gerbti rinkėjų valią.

„Rytoj mes visi būsime panamiečiai ir pakeisime šią šalį, kad joje būtų gera sveikatos sistema, gera mokslo sistema, gera transporto sistema ir geras saugumas“, – sakė R.Martinelli.

B.Herrera, kuri vienu metu buvo karšta kairiųjų aktyvistė, taip pat pažadėjo suformuoti „atsakingą, bet labai veiklią opoziciją, nes mes jau nesame augančios ekonomikos šalis“.

Sekmadienį Panamoje taip pat buvo renkami Nacionalinės Asamblėjos nariai, viceprezidentas, merai bei kiti vietos valdžios pareigūnai.

Rinkimų pareigūnai pranešė, kad suskaičiavus balsus 53-jose rinkimų apylinkėse, R.Martinelli koalicija užsitikrino 31 vietas Nacionalinėje Asamblėjoje, kurioje iš viso yra 71 vieta. Šiais duomenimis, B.Herreros blokas gavo 23 vietas.

Tūkstančiai R.Martinelli rėmėjų nešdami jo partijos žalios spalvos vėliavas išėjo į Panamos miesto gatves švęsti pergalės.

„Martinelli užsitikrino tvirtą paramą ir aš manau, kad jis gali įgyvendinti permainas, kurias žadėjo, – sakė 46 metų taksi vairuotojas Carlosas Rodriguezas. – Jis pasiekė didelių laimėjimų versle ir aš tikiuosi, kad dabar jis sėkmingai dirbs vyriausybėje“.

Rinkimų nugalėtojui R.Martinelli, kuris savo penkerių metų kadenciją pradės liepos 1 dieną, teks ieškoti būdų, kaip sušvelninti pasaulinės ekonomikos krizės padarinius šioje skurdžioje Centrinės Amerikos valstybėje ir įgyvendinti 5,25 mlrd. JAV dolerių vertės projektą, kuriuo siekiama padidinti Panamos kanalo pajėgumus ir sudaryti sąlygas juo plaukti didesniems laivams.

Šis kanalas yra Panamos ekonomikos variklis. Ir R.Martinelli, ir B.Herrera pasisakė už kanalo išplėtimą, tačiau pasaulinė ekonomikos krizė pakurstė abejones dėl projekto, kurio įgyvendinimui iš užsienio numatyta iš viso skirti 2,3 mlrd. JAV dolerių, ateities.

Panamos gyventojai 2006-aisiais referendume pritarė kanalo išplėtimo projektui.

Valdžios pareigūnai sako, kad 2010-2011 metais, svarbiausiame projekto įgyvendinimo etape, turėtų būti sukurta 5 000 naujų darbo vietų.

Ankstesnės vyriausybės populiarumui labai pakenkė pasaulinė ekonomikos krizė, sulėtėjęs šalies ūkio augimas ir nusikalstamumas.

Pastaruosius penkerius metus Panamos ekonomikos augimas kasmet vidutiniškai siekė 8,7 proc., o nedarbo lygis nuo 12 proc. sumažėjo iki 5,6 procentų. Prie to nemažai prisidėjo M.Torrijoso vyriausybės ir užsienio investicijos. Tačiau ūkio augimas sulėtėjo. Prognozuojama, kad šiais metais jis sieks 3-4 procentus.

Tvyrant niūrioms nuotaikoms dėl ekonomikos perspektyvų R.Martinelli rinkimų kampanijos metu stengėsi pabrėžti savo patirtį versle, kurią įgijo valdydamas prekybos centrų „Super 99“ grandinę.

Jis žadėjo pritraukti užsienio investuotojus ir skatinti laisvą prekybą, ypač su pagrindinėmis Panamos prekybos partnerėmis Jungtinėmis Valstijomis.

Panama sutarė su Amerika dėl laisvosios prekybos sutarties, tačiau ji įstrigo JAV Kongrese dėl būgštavimų, susijusių su panamiečių darbininkų teisėmis ir banko operacijų taisyklėmis, kuriomis galėtų pasinaudoti asmenys, siekiantys išvengti mokesčių.

Arkanzaso universitetą baigęs R.Martinelli pirmą kartą prezidento posto siekė 2004 metais, tačiau patyrė pralaimėjimą. Sekmadienio rinkimuose jis dalyvavo kaip keturių konservatyvių partijų koalicijos lyderis.

B.Herrera buvo valdančiosios koalicijos, kuriai vadovauja Demokratinė revoliucinė partija (Partido Revolucionario Democratico), kandidatė į prezidento postą ir žadėjo gerovę skurdesnėms provincijoms ir vietos indėnų bendruomenėms.

Nors rinkėjų aktyvumas buvo labai didelis, rimtesnių problemų balsavimo dieną išvengta, teigiama preliminarioje stebėtojų iš Amerikos šalių organizacijos ataskaitoje, kuri buvo paskelbta uždarius visas 2 382 balsavimo apylinkes.

Balsuoti rinkimuose galėjo daugiau 2,2 mln. šalies gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius