Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panamos skandalas įtraukia vis daugiau Rusijos valdininkų ir politikų

Keletas aukšto rango Rusijos valdininkų slėpė savo įmones Panamoje ir Britų mergelių salose. Tai įrodo nutekėję „Mossack Fonseca“ dokumentai. Nuo 2013 m. gegužės Rusijos įstatymai neleidžia valstybės tarnautojams turėti ofšorinių bendrovių.
Rusijos ekonomikos plėtros ministras Aleksejus Uliukajevas
Rusijos ekonomikos plėtros ministras Aleksejus Uliukajevas / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Nuo 2015 m. balandžio 1 d. Rusijoje pradėjo veikti įstatymas, kuris įpareigojo visus Rusijos gyventojus deklaruoti savo verslus užsienyje, jei bendrovėse jie turi daugiau nei 10 proc. akcijų.

„Novaja Gazeta“ žurnalistai viešina pirmuosius valdininkus, kurie pažeidė šiuos įstatymus.

Viktoras Zvagelskis

Dūmos deputatas, „Vieningosios Rusijos“ partijos narys. Jam priklauso bendrovės „Bariton Consultants Ltd“ ir „Delcroft Real Estate Inc.“ V.Zvagelskis prieš savo politiko karjerą buvo verslininku. Jis prekiavo alkoholiniais gėrimais. Dūmos deputatas pernai deklaravo 4 mln. rublių (68 tūkst. eurų) metinių pajamų. 2011 m. jo oficialios metinės pajamos viršijo pusę milijono eurų.

V.Zvagelskis patviritno, kad valdo šias bendroves, tačiau nurodė, kad jos jam buvo reikalingos norint įsigyti nekilnojamojo turto Maskvoje. Pasak jo, sandorio sąlyga buvo ta, kad tai bus padaryta per užsienio juridinį asmenį.

Aleksandras Babakovas

A.Babakovas yra Dūmos deputatas. Jam priklauso bendrovė „AED International Ltd“. 2013 m. šią bendrovę jis perdavė savo 23 metų dukrai.

Oficialiais duomenimis A.Babakovas yra vienas skurdžiausių Dūmos deputatų. 2014 m. visos jo šeimos metinės pajamos buvo kiek didesnės nei 120 tūkst. eurų. 2012 m. jos buvo dar dvigubai mažesnės.

Nepaisant kuklaus fasado, A.Babakovo verslas klesti, jam priklauso didelė energetikos bendrovė „VS Energy“. Taip pat jis valdo prabangų nekilnojamąjį turtą.

Aleksejus Patruševas

Saugumo tarybos sekretoriaus Nikolajaus Patruševo sūnėnas, kuriam priklauso bendrovė „Misam Investments Ltd“.

„Scanpix“ nuotr./Nikolajus Patruševas
„Scanpix“ nuotr./Nikolajus Patruševas

Nors A.Patruševo giminystės ryšiai su įtakingu dėde akivaizdūs, jis yra privatus verslininkas ir jam bendrovių užsienyje deklaruoti nereikia. Jis valdo įmones skirtinguose mokesčių rojuose. Nutekinti duomenys veda ir į Karibus, kur veikia A.Patruševui priklausanti įmonė „Misam Investements Ltd“.

Rusijos žiniaskaida aprašė N.Patruševo dalyvavimą medienos versle Karelijoje. Mediena buvo eksportuojama į Suomiją. Karelijoje taip pat kilo teisinis ginčas dėl mokesčių vengimo per ofšorinių įmonių shemas.

Aleksandras Machonovas

Rusijos Užsienio reikalų ministerijoje dirbantis A.Machonovas negali turėti verslo užsienyje tačiau jis valdo visą ofšorinių bendrovių tinklą. Prieš pradėdamas darbą ministerijoje, jis dirbo Maskvos savivaldybės įmonėje „Elektronnaja Moskva“.

A.Machonovo įmonių tinklas driekiasi nuo Londono iki Rygos, bet visos jos veda į Panamos ofšorines kompanijas.

Aukštas Rusijos valdininkas taip pat per tarpines įmones valdo bendrovę „Nortwest Management“, kuriai priklauso skaitmeninė televizija „Nemo TV“ veikianti 12 valstybių.

Aleksejus Uliukajevas

Buvusiam Rusijos centrinio banko valdybos nariui, Ekonomikos plėtros ministrui A.Uliukajevui priklauso ir įmonė „Ronnieville Ltd“. Kurį laiką bendrovę valdė jo sūnus Dmitrijus. Prie šios bendrovės vairo jis stojo būdamas vos 21-erių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos ekonomikos ministras Aleksejus Uliukajevas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos ekonomikos ministras Aleksejus Uliukajevas

Nors pareigos įpareigoja A.Uliukajevą deklaruoti tokį turtą, apie jam priklausančią įmonę oficialiuose šaltiniuose nėra skelbiama.

Tyrimas parodė, kad šiuo metu bendrovę valdo D.Uliukajevo žmona Julija Chriapina.

Dimitrijus Peskovas

Rusijos prezidento atstovo spaudai D.Peskovo žmona Tatjana Navka Britų mergelių salose valdo bendrovę „Carina Global Asstes Ltd“.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Dmitrijus Peskovas.
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Dmitrijus Peskovas.

Tai draudžia Rusijos įstatymai. „Carina Global Asstes Ltd“ įkurta 2014 m. Prie įmonės įkūrimo dokumentų prisegtas T.Navkos pasas. Nurodoma, kad bendrovės apyvarta viršys 1 mln. dolerių.

T.Navka „Novaja Gazeta“ žurnalistams teigė nieko nežinanti apie ofšorines įmones. Ji teigė niekada neturėjusi net banko sąskaitų užsienyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius