Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pandemija be vandens, muilo ir savo erdvės: karo nuvarginta Sirija bijo koronaviruso

Devynerius metus pilietinio karo kamuojamos Sirijos gyventojai nerimauja dėl koronaviruso protrūkio. Situacija ypač sudėtinga pastaruosius mėnesius bombarduotoje Idlibo provincijoje, kurioje namus palikę sirai glaudžiasi perpildytose pabėgėlių stovyklose. Jose laikytis karantino ir kruopščiai plauti rankas – neįmanoma.
Pabėgėlių stovykla Idlibe
Pabėgėlių stovykla Idlibe / „Scanpix“ nuotr.

Pasak valstybinės žiniasklaidos, sekmadienį mirė pirmasis koronavirusu užsikrėtęs asmuo, tačiau nebuvo įvardyta, kurioje šalies vietoje gyveno ši moteris. Oficialiais duomenimis, koronavirusinė infekcija COVID-19 nustatyta devyniems žmonėms, tačiau medikai įtaria, kad tikras užsikrėtusiųjų skaičius – gerokai didesnis.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, Sirijoje pilnu pajėgumu veikia tik 64 proc. valstybinių ligoninių, labai trūksta personalo.

VIDEO: Jautrūs kadrai: tėvas Sirijoje bando padėti dukrai nugalėti baimę – moko juoktis, išgirdus sprogstančias bombas

6 mln. žmonių dėl karo yra laikinai palikę namus ir persikėlę į kitas Sirijos vietas, dauguma jų gyvena perpildytose stovyklose su prastomis sanitarinėmis sąlygomis.

Be muilo ir vandens

Nuo 2019-ųjų gruodžio Basharo al Assado režimo ir Rusijos aviacijos smūgių vargintoje Idlibo provincijoje šiuo metu – laikinos paliaubos. Daugiau nei milijonas žmonių, tarp kurių daugiausia – moterys ir vaikai, paliko savo namus ir kaimus. Jie apsistojo laikinose stovyklose.

Daugiau nei 10 žmonių dalijasi keliais kvadratiniais metrais palapinėse, vienas šalia kito miego ir valgo. Plauti rankas ir laikytis fizinio atstumo perpildytose stovyklose tiesiog neįmanoma, karantinas nėra išeitis, rašo „Deutsche Welle“.

„Kaip aš galiu šiems žmonėms liepti laikytis atstumo? Šie žmonės vargiai turi prieigą prie švaraus vandens, čia yra keli tualetai gerokai per dideliam žmonių skaičiui, nėra kaukių, pirštinių“, – sakė Moterų paramos ir įgalinimo centro Idlibe direktorė Huda Khayti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Namų netekusių sirų stovykla prie Idlibo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Namų netekusių sirų stovykla prie Idlibo

Tarptautinio gelbėjimo komiteto atstovė spaudai Misty Buswell naujienų agentūrai AFP sakė, kad jei koronaviruso pandemija pasieks Idlibą, tai bus katastrofa.

„Protrūkis būtų pražūtingas tūkstančiams, kurių sveikatos būklė ir taip nėra gera dėl maisto ir švaraus vandens trūkumo bei buvimo šaltame ore“, – tikino M.Buswell.

„Pas mus medicininė priežiūra labai prasta“, – „Deutsche Welle“ sakė H.Khayti.

Pasak portalo, šiuo metu į Idlibą per Turkiją keliauja medicininės priemonės, o PSO apmoko medicinos personalą ir ruošia laboratorijas atlikti testus tiek, Idlible, tiek Ankaroje. Kai kurie gydytojai mano, kad virusas regione jau pražudė žmonių, tačiau nėra tikri, nes vis dar laukia 300 testavimo rinkinių.

Pasak H.Khayti, šiuo metu Idlibe gyvenančioms moterims itin rūpi koronavirusas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gelbėtojai tarp griuvėsių Idlibe
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gelbėtojai tarp griuvėsių Idlibe

„Sakome moterims, kokie simptomai yra tipiški koronaviruso infekcijai, mokome jas reikalingos higienos, kaip laikytis atstumo ir pasigaminti kaukių. Tik nedaugelis žmonių turi pinigų įsigyti kaukių, nors vis tiek jų nėra pakankamai“, – „Deutsche Welle“ pasakojo H.Khayti.

Pasak H.Khayti, moterys nerimauja. Jos prašo patarimų, kaip užimti vaikus, kad jie nežaistų lauke ir neužsikrėstų.

Virusas pasieks Europą

Sirijos valdžia tikina besiruošianti protrūkiui, tačiau organizacija „Gydytojai be sienų“ pirmadienį įspėjo: jei nebus taikomos papildomos priemonės ir neskiriama papildoma parama, koronaviruso plitimas greitai taps kritinis.

Organizacija sakė mažiausiai dviejuose sveikatos centruose padedanti skenuoti pacientus. Vienas šių centrų – 164 tūkst. žmonių priglaudusioje Deri Hassan stovykloje.

„Matėme žmones, gyvenančius lauke. Matėme, kaip dvi ar trys šeimos dalijasi viena palapine, kuri jų neapsaugo nuo šalčio ar lietaus. Ten buvo pernelyg mažai palapinių apgyvendinti naujai atvykusius“, – organizaciją cituoja BBC.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pabėgėliai Idlibe
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pabėgėliai Idlibe

Vidurio Rytų analitikas Stevenas Cookas žurnale „Foreign Policy“ rašo, kad koronaviruso suvaldymo priemonės Idlibe greičiausiai nebus efektyvios ar apskritai pritaikytos, nes tai – karo zona. Esą sunku įsivaizduoti, kad virusas dar neprasprūdo į kaimynines šalis.

Jis rašo, kad Sirija yra arti Europos, o iš pažiūros sveiki diplomatai, sveikatos ekspertai, pasieniečiai, krovinius gabenantys pilotai ir kariai gali prisidėti prie viruso platinimo. S.Cookas prognozuoja, kad nauja koronaviruso banga Europą gali pasiekti iš Idlibo.

Pasak S.Cooko, normaliame pasaulyje pasaulinės galios sujungtų resursus bei ekspertizę, kad bendromis jėgomis pažabotų virusą, įskaitant ir Sirijoje.

Tačiau, rašo analitikas, JAV ir Kinijai ginčijantis dėl atsakomybės už koronavirusą, daug lyderių greičiausiai pasirinks stovėti nuošalyje, kaip darė didžiąją Sirijos pilietinio karo dalį. Tuomet pasaulis matys, kaip COVID-19 „išsprogs“ Idlibe ir, galiausiai, kitose šalyse.

„Dėl tokio neveiksnumo jie neš moralinę atsakomybę už mirtis Sirijoje, Vidurio Rytuose ir Europoje, kurios dar nenutiko“, – „Foreign Policy“ rašo S.Cookas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius