Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Papua Naujojoje Gvinėjoje per žemės drebėjimą žuvo mažiausiai 15 žmonių

Per galingą žemės drebėjimą, prieš dvi dienas supurčiusį Papua Naująją Gvinėją, žuvo mažiausiai 15 žmonių, dar dešimtys buvo sužeisti, taip pat sustojo darbas keturiose naftos ir dujų gavybos teritorijose atokiame šalies regione, trečiadienį pranešė vietos gubernatorius.
Žemės drebėjimo padariniai Papua Naujojoje Gvinėjoje
Žemės drebėjimo padariniai Papua Naujojoje Gvinėjoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jo komentarai yra pirmas aukšto rango pareigūno patvirtinimas, kad per pirmadienio 7,5 balo žemės drebėjimą žuvo žmonių. Per drebėjimą nutrūko ryšys su centriniu regionu, buvo blokuoti jo keliai, todėl sunku įvertinti žalos mastą. Nacionalinis nelaimių valdymo centras atsisakė pateikti skaičių, nes dar vertina žalą.

Pietų Aukštikalnių gubernatorius Williamas Powi naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė, kad ryšys su rajonais vis dar prastas ir kad žuvusiųjų skaičius gali didėti.

W.Powi: „Matome didžiulį, katastrofinį nuniokojimą.“

„Matome didžiulį, katastrofinį nuniokojimą“, – sakė jis.

Keturi žmonės provincijos sostinėje Mendyje žuvo sugriuvus jų namui. Trys žmonės žuvo jų namą užpylus nuošliaužai, sakė gubernatorius. Pasak jo, dar aštuoni žmonės žuvo kitur, o tarp aukų yra keli vaikai ir paauglys.

Powi nurodė, kad trys naftos gavybos vietos ir suskystintųjų gamtinių dujų gamykla, valdoma bendrovės „ExxonMobil“, sustabdė darbą, kol vertina padarytą žalą.

Drebėjimas taip pat sutrikdė darbą didelėje aukso kasykloje ir regiono kavamedžių plantacijose.

Pasak W.Powi, daugelį kelių vis dar blokuoja nuošliaužos ir pagalbos krovinius teks gabenti oru. Daug žmonių minimame regione gyvena labai skurdžiai, o drebėjimas sunaikino daugelio jų sodus ir pasėlius, pažymėjo gubernatorius.

„Mums reikia didžiulės pagalbos, – salė W.Powi. – Mums reikia maisto, infrastruktūros priežiūros, paguosti mūsų žmones, kurie neteko namų ir buvo priversti keliauti kitur.“

Australijos vyriausybė paskelbė, kad atsiunčia transportinį lėktuvą „C-130 Hercules“ stebėjimui iš oro ir logistinei paramai.

J.Bishop: „Liūdime dėl pranešimų apie prarastas gyvybes ir daugelį sužeistų žmonių. Atsižvelgdami į sudėtingą reljefą ir rajono atokumą tikimės, kad žalos mastas bus aiškesnis artimiausiomis dienomis.“

„Liūdime dėl pranešimų apie prarastas gyvybes ir daugelį sužeistų žmonių, – sakoma Australijos užsienio reikalų ministrės Julie Bishop pareiškime. – Atsižvelgdami į sudėtingą reljefą ir rajono atokumą tikimės, kad žalos mastas bus aiškesnis artimiausiomis dienomis.“

Pagalbos agentūros sakė, kad yra pasirengusios padėti, bet laukia daugiau informacijos. Tarptautinė Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio draugijų federacija pranešė turinti 20 pasirengusių savanorių, bet vis dar sunku gauti tikslią informaciją.

Pirmadienį apie 3 val. 45 min. vietos (sekmadienį 19 val. 45 min. Lietuvos) laiku šalį sukrėtusio 7,5 balo stiprumo drebėjimo epicentras buvo apie 90 km į pietus nuo Engos provincijoje esančios Porgeros. Po drebėjimo regioną sukrėtė dar du galingi pakartotiniai požeminiai smūgiai.

Porgeroje yra didelė aukso kasykla, kurioje dirba daugiau kaip 2,5 tūkst. žmonių.

Drebėjimas taip pat sukėlė paniką ir apgadino pastatų kitoje sienos pusėje, Rytų Indonezijoje.

Papua Naujojoje Gvinėjoje, kuri užima rytinę Naujosios Gvinėjos salos dalį, gyvena 7 mln. žmonių.

Papua Naujoji Gvinėja priklauso vadinamajam Ugnies žiedui – tektoninio aktyvumo zonai, juosiančiai Ramųjį vandenyną. Šioje zonoje dažni žemės drebėjimai ir ugnikalnių išsiveržimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius