Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

PAR prezidento politinis likimas pakibo ant plauko

Pietų Afrikos Respublikos prezidento Cyrilo Ramaphosos politinę ateitį kol kas gaubia nežinomybė – šalies gyventojai svarsto, ar jis išsilaikys valdžioje, ar atsistatydins dėl jam mestų kaltinimų siekus nuslėpti įsilaužimą savo ūkyje.
 Cyrilo Ramaphosos atstovas spaudai Vincentas Magwenya
Cyrilo Ramaphosos atstovas spaudai Vincentas Magwenya / „Reuters“/„Scanpix“

Ketvirtadienį pasklido kalbos, kad 70-metis valstybės vadovas, sulaukęs raginimų pasitraukti, yra ant atsistatydinimo slenksčio, tačiau penktadienio rytą atrodė, kad švytuoklė pasisuko į priešingą pusę, sąjungininkams raginant jį kovoti toliau.

Afrikos nacionalinis kongresas (ANC), valdantis valstybę nuo 1994 metų, kai baigėsi apartheido režimas, 14 val. vietos (ir Lietuvos) laiku turi surengti neeilinį parlamento posėdį, kuriame aptars krizę, pagilinusią partijos nesutarimus.

Į C.Ramaphosą kritikos strėlės skrieja nuo birželio, kai buvęs žvalgybos viršininkas pateikė skundą policijai, teigdamas, kad jis nuslėpė grynųjų pinigų vagystę savo prabangioje galvijų fermoje PAR šiaurės rytuose.

Užuot pranešęs pareigūnams, jis, kaip įtariama, suorganizavo nusikaltėlių pagrobimą ir papirko juos, kad šie tylėtų. Pats prezidentas neigia bet kokius nusižengimus.

„Nėra jokio faktinio ir teisinio pagrindo (jam išeiti)“, – penktadienį naujienų agentūrai AFP sakė Mathole Motshekga, ANC įstatymų leidėjas ir C.Ramaphosos sąjungininkas.

Paskelbus nepriklausomos komisijos ataskaitą dėl šio skandalo, ankstyvą penktadienį rando, PAR valiutos, kursas dolerio atžvilgiu šiek tiek atsigavo po smarkaus kritimo ankstesnę dieną.

Vėlų ketvirtadienį C.Ramaphosos atstovas spaudai Vincentas Magwenya sakė, kad prezidentas, vedantis aktyvias derybas su ANC lyderiais, svarsto visas galimybes.

Jis teigė, kad pranešimas „neišvengiamas“, tačiau pabrėžė, kad šalies vadovas „nepanikuoja“.

Pasak V.Magwenya, sprendimas nebus priimtas „skubotai“ ir bus atsižvelgta į šalies bei vyriausybės „stabilumo“ interesus.

„Aukščiausio rango ANC žmonės nenori, kad jis pasitrauktų“, – AFP sakė su anonimiškumo sąlyga vėlai ketvirtadienį kalbėjęs vienas iš partijos vadovų.

Įtakingos anglikonų bažnyčios vadovas taip pat pasisakė už tai, kad prezidentas liktų poste.

„Niekas neturėtų būti aukščiau įstatymo, tačiau galutinio nuosprendžio paskelbimas asmeniui remiantis tuo, kas iš esmės yra preliminaraus tyrimo komisijos, galutinai nenustačiusios faktų, galioje, gali Pietų Afrikoje sukelti neteisėtumą“, – sakė arkivyskupas Thabo Makgoba, velionio Desmondo Tutu įpėdinis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius