Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

PAR teismas paskelbė prezidentui J.Zumai nepalankią nutartį

Pietų Afrikos Respublikos aukščiausios instancijos teismas penktadienį nusprendė, kad parlamentui nepavyko patraukti atsakomybėn skandalų persekiojamo prezidento Jacobo Zumos, kaltinamo renovavus savo privatų namą valstybės lėšomis.
Pietų Afrikos prezidentas Jacobas Zuma
Pietų Afrikos prezidentas Jacobas Zuma / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Po šios teismo nutarties prieš prezidentą gali būti pradėtas apkaltos procesas.

Opozicija kreipėsi į teismą tvirtindama, kad parlamento pirmininkas nesiėmė reikiamų procedūrų patraukti J.Zumą atsakomybėn už tai, kad jis nepakluso kovos su korupcija institucijos 2014 metais pateiktoms rekomendacijoms dėl kaimiškoje vietovėje rytinėje Kvazulu Natalio provincijoje esančio jo namo renovacijos.

Šiems darbams išleista apie 15 mln. JAV dolerių mokesčių mokėtojų pinigų.

Skandalas pasiekė kulminaciją praėjusiais metais, kai Konstitucinis Teismas pripažino prezidentą kaltu pažeidus priesaiką, nes jis atsisakė grąžinti namo renovacijai išleistus valstybės pinigus.

Neabejojama, kad po penktadienį teismo paskelbtos nutarties dar padidės visuomenės spaudimas J.Zumai atsistatydinti.

„Darome išvadą, kad Nacionalinis Susirinkimas nepatraukė prezidento atsakomybėn“, – paskelbė Konstitucinio Teismo teisėjas Chrisas Jafta.

„Nacionalinis Susirinkimas pažeidė konstituciją, nesugebėjęs patvirtinti taisyklių, reglamentuojančių prezidento nušalinimo procesą“, – nurodė teismas.

Teismas įpareigojo parlamentą „laikytis konstitucijos“ ir nedelsiant patvirtinti taisykles, kurios reikalingos prezidentui nušalinti.

Po pernai Konstitucinio Teismo paskelbtos nutarties J.Zuma visgi nusileido ir sutiko sumokėti 500 tūkst. JAV dolerių – sumą, kurią nustatė Finansų ministerija.

Nuo 2009 valdžioje esantis J.Zuma praėjusią savaitę pasitraukė iš valdančiojo Afrikos nacionalinio kongreso (ANC) pirmininko posto. Dešimtmetį trukusį jo vadovavimą partijai lydėjo daugybė nepalankių teismo nutarčių.

Neabejojama, kad po penktadienį teismo paskelbtos nutarties dar padidės visuomenės spaudimas J.Zumai atsistatydinti.

Partijos pirmininko poste J.Zumą po įtemptų rinkimų pakeitė jo pavaduotojas Cyrilas Ramaphosa. Šiuose rinkimuose taip pat kandidatavo buvusi prezidento žmona Nkosazana Dlamini-Zuma.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nkosazana Dlamini-Zuma
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nkosazana Dlamini-Zuma

J.Zuma turėtų atsistatydinti iš prezidento posto po 2019 metais vyksiančių visuotinių rinkimų.

ANC generalinio sekretoriaus pavaduotoja Jessie Duarte sakė, kad partija atsižvelgė į teismo sprendimą ir kad „aptars jo visus padarinius“ per sausio 10-ąją vyksiantį ANC Nacionalinio vykdomojo komiteto posėdį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius