-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paralyžiaus sukaustytas brazilas nepasiduoda – sukūrė televizijos laidą vaikams ir svajoja apie filmą

47 metų brazilas Paulo Henrique Machado beveik visą savo gyvenimą praleido ligos prikaustytas prie lovos, ligoninėje, San Paulo mieste, bet jis nepasidavė. Šalia jo lovos daugybė žaislų, filmų plakatų ir nuotykių knygų, o pats vyras jau sukūrė televizijos laidą vaikams, kurią tikisi būsiant nuolat rodomu šou, rašo news.yahoo.com.
Nuo metukų paralyžiuotas brazilas kuria animacinį filmuką vaikams
Nuo metukų paralyžiuotas brazilas kuria animacinį filmuką vaikams / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Serialas Brazilija

P.H.Machado mama mirė gimdymo metu, o jis pats dar būdamas kūdikiu susirgo poliomielitu, vaikų paralyžiumi, kuris visam gyvenimui prikaustė jį prie lovos ligoninėje. Tačiau tai nesutrukdė jo vaizduotei veikti ir gyventi spalvingą gyvenimą.

Kaip ir jo mėgstami animacinių filmų superherojai P.H.Machado įveikė jį gniuždančias problemas. „Kai buvau vaikas, turėjau ligoninę paversti vaikų darželiu. Aš žaidžiau čia, eidavau į kitas palatas. Tuo metu mažų vaikų paralyžius buvo tiesiog epidemija San Paule. Palatoje buvome septyni. Dabar likome tik du“, – prisiminė brazilas.

Dabar jo nenuilstantis noras žaisti įprasmintas animaciniame seriale, pavadintame „Brincadeirantes“ (portugalų kalba tai reiškia negalinčio savarankiškai judėti žmogaus žaidimą). Animacinis filmukas jau sulaukė daugiau nei 60 tūkstančių peržiūrų „Youtube“ svetainėje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nuo metukų paralyžiuotas brazilas kuria animacinį filmuką vaikams
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nuo metukų paralyžiuotas brazilas kuria animacinį filmuką vaikams

Šalia P.H.Machado, toje pačioje palatoje guli jo geriausia draugė Eliana, kurią seriale vaizduoja personažas Leca. Ji taip pat menininkė, rašanti knygas ir piešianti, net ir negalėdama pajudinti rankų bei priversta piešti teptuką laikydama burnoje.

Tuo metu P.H.Machado vis dar gali judinti rankas ir kurti 3D paveikslėlius, kurių pagrindu ir kuriamas animacinis filmukas. Geranoriški žmonės jau surinko 120 tūkstančių Brazilijos realų (30 tūkstančių dolerių), kurie padėjo paversti filmuką kokybišku produktu.

Serialas yra skirtas vaikams. Norime parodyti, kad neįgalūs vaikai niekuo nesiskiria nuo kitų. Netgi atvirkščiai, jis taip pat privalo žaisti ir pažinti pasaulį, kad suprastų sunkumus, laukiančius tolesniame gyvenime“, – sakė brazilas.

Istorija filmuke sukasi apie septynis vežimėliuose sėdinčius vaikus, kurie nori mėgautis gyvenimu. „Serialas yra skirtas vaikams. Norime parodyti, kad neįgalūs vaikai niekuo nesiskiria nuo kitų. Netgi atvirkščiai, jis taip pat privalo žaisti ir pažinti pasaulį, kad suprastų sunkumus, laukiančius tolesniame gyvenime“, – sakė brazilas.

Šviesių spalvų animaciniame filmuke yra ir tamsių epizodų, vaizduojančių sunkius laikus, kuriuos teko išgyventi paralyžiuotam Paulo Henriquei. Pirmoje serijoje P.H.Machado vaizduojantis personažas Leco eina į atrakcionų parką.

„Tai iš tiesų įvyko, kai buvau dešimties“, – pasakojo brazilas. „Kiekvieną kartą, kai prisiartindavau prie atrakciono, žmogus man duodavo žaislą. Bet aš nenorėjau žaislų, aš norėjau žaisti“, – perdėtą atrakciono darbuotojų gailestingumą prisiminė jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nuo metukų paralyžiuotas brazilas kuria animacinį filmuką vaikams
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nuo metukų paralyžiuotas brazilas kuria animacinį filmuką vaikams

Serialo istorijoje įamžintas ir kitų penkių vaikų likimas, kurie neišgyveno ir mirė nuo ligos komplikacijų. „Staiga tavo geriausio draugo nebėra“, – prisiminė išgyvenimus P.H.Machado. „Aš norėjau iškeliauti kartu su jais, nes nebemačiau jokio kelio į priekį... Skausmas lieka kaip randas, bet galiausiai jis ima trauktis ir padaro tave stipresnį“, – išmintimi dalijosi visą gyvenimą ligoninėje praleidęs brazilas.

P.H.Machado gyvenimą smarkiai pakeitė 9-ojo dešimtmečio pabaigoje padovanotas kompiuteris. Vyras greitai išmoko dirbti su grafiniu dizainu ir subūrė didelę internetinių draugų bendruomenę, o socialiniame tinkle „Facebook“ peržengė penkių tūkstančių draugų ribą.

„Technologijos nuolat keičiasi. Man labai patinka filmas „Avataras“, kuriame, nors ir esi paralyžiuotas, bet technologijos leidžia judėti. Didesnė laisvė suteikia tau daugiau drąsos“, – samprotavo brazilas.

„Technologijos nuolat keičiasi. Man labai patinka filmas „Avataras“, kuriame, nors ir esi paralyžiuotas, bet technologijos leidžia judėti. Didesnė laisvė suteikia tau daugiau drąsos“, – samprotavo brazilas.

Filmai tapo puikiu būdu pasprukti nuo nykios realybės jau tada, kai 29 metų P.H.Machado kino teatre pamatė amerikiečių filmą „Independence Day“ (Nepriklausomybės diena). Malonumas, kurį jam suteikė filmai, atvedė prie bandymų pačiam kurti.

Paralyžiuotą brazilą įkvėpė ir „Formulės 1“ legenda, jo tautietis Ayrtonas Senna, kuris buvo atvykęs jo aplankyti ligoninėje. P.H.Machado pavyko susitikti ir su žymiu animacinių filmų režisieriumi Carlosu Saldanha. Jie išmokė mąstyti plačiau, nepaisant to, kad esi įkalintas ligoninės patale.

„Dabar mano svajonė – kad mano serialas taptų nuolatiniu televizijos šou, o vėliau pavirstu ir kino filmu“, – pasakojo brazilas. „Kas dar? Dar nebuvau Mėnulyje!“ – juokdamasis atsakė P.H.Machado.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius