Parama A.Merkel konservatoriams trupa: rinkėjai sukasi į kitas partijas

Vokietijos socialdemokratų partija ir populiarusis jos lyderis Martinas Schulzas jau beveik pasivijo kanclerės Angelos Merkel vadovaujamą dešiniųjų Krikščionių demokratų sąjungą (KDS). Iki rinkimų, žinoma, dar toli, tačiau ekspertai jau įspėja, kad konservatoriai praranda vis daugiau anksčiau ištikimų rinkėjų, rašo „Financial Times“.
Įžvelgiama, kad A.Merkel trūksta entuziazmo
Įžvelgiama, kad A.Merkel trūksta entuziazmo / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Aišku, parama KDS ir seserinei Krikščionių socialinei sąjungai Bavarijoje nesikeičia – už konservatorius rudenį žada balsuoti 33 proc. rinkėjų.

Tačiau vis didesnį nerimą dešiniesiems kelia vadinamojo „Schulzo efekto“ į priekį stumiamų socialdemokratų skrydis. Jei rinkimai vyktų rytoj, už šią partiją balsuotų jau beveik tiek pat – 32 proc. rinkėjų.

Analitikai jau įspėja, kad svarstyklės gali apskritai pakrypti socialdemokratų naudai, jei A.Merkel nepradės aktyviau kovoti dėl ilgai ištikimų, bet dabar abejonių apimtų konservatyvių pažiūrų rinkėjų balsų.

Pavojus – ir iš kairės, ir iš dešinės

Steffenas – pardavėjas, savanoris ugniagesys ir kaimo tarybos narys – ilgą laiką entuziastingai rėmė A.Merkel. Vyras vis dar žada balsuoti už KDS, tačiau pripažįsta, kad apsispręsti šį kartą buvo labai sunku.

„Jos taip, kaip anksčiau, jau nemyli, – praėjusią savaitę per KDS kampanijos renginį Demino mieste kalbėjo 42-ejų Steffenas. – Yra daug problemų, kurias padėjo sukurti kanclerė. Ji nori išlaikyti įstatyminę tvarką, bet pati ją pažeidė, kai atvėrė šalies sienas.“

A.Merkel siekia jau ketvirtosios kadencijos iš eilės kanclerio poste. O šį kartą, atrodo, būti perrinktai bus sunkiausia – be to, dalis problemos yra būtent ji.

Po 12 metų valdžioje KDS lyderei tenka sudėtinga užduotis įrodyti vokiečiams, kad ji dar turi jėgų, ryžto ir įkvėpimo.

Po 12 metų valdžioje KDS lyderei tenka sudėtinga užduotis įrodyti vokiečiams, kad ji dar turi jėgų, ryžto ir įkvėpimo. Reikia įkvėpti ir pačius rinkėjus.

Taip, kaip tai padarė M.Schulzas. Energingasis buvęs Europos Parlamento pirmininkas atgaivino socialdemokratus, kai perėmė partijos lyderio postą iš blankaus ir nepopuliaraus Sigmaro Gabrielio. Pastarasis buvo paskirtas užsienio reikalų ministru.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Martinas Schulzas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Martinas Schulzas

Be to, A.Merkel ir KDS dešinėje tūno populistinė „Alternatyva Vokietijai“ – pasinaudoję pabėgėlių krize radikalai bando vilioti konservatyvesnius šiaip jau nuosaikių dešiniųjų partijų rinkėjus.

Pradeda atsibusti?

Šiandien jau akivaizdu, kad KDS nepavyks pakartoti 2013 metų sėkmės, kai už partiją balsavo net 41 proc. rinkėjų, o socdemus rinkosi 26 proc.

Žinoma, A.Merkel turi dar šešis mėnesius. Apklausos rodo, kad rinkėjai ją ir toliau vertina palankiai. Vis dėlto trūksta tokio džiaugsmingo jaudulio arba, kaip sako vienas įtakingas KDS narys, „motyvacijos partijos bazei“.

Partijos senbuviai bijo, kad jei kanclerė nepademonstruos daugiau gyvumo, rėmėjai nesiryš patys eiti į gatves ir skatinti žmones balsuoti už KDS.

„Scanpix“/AP nuotr./Angela Merkel
„Scanpix“/AP nuotr./Angela Merkel

„Žmonių mūsų partijos susitikimuose dabar mažiau nei prieš ankstesnius rinkimus. Turime labiau stengtis juos pritraukti“, – teigia vienas KDS atstovaujantis Bundestago narys.

Pensininkas Kurtas Refeldtas: „Vokietijai gerai sekasi, bet ji suteikė mums viltį, kad seksis dar geriau.“

Tiesa, A.Merkel, regis, jau atsibunda. Nors keliuose renginiuose ji atrodė prisnūdusi ir pavargusi, Demine ji buvo palyginti iškalbinga ir miniai aiškino: „Turime sakyti, kad gyvenimas privalo būti geresnis, o tada – tuo pasirūpinti.“

„Tai buvo gražu. Kalba buvo gera, nors ji galėjo nors kiek pasišaipyti iš Martino Schulzo“, – tvirtino viešbučio administratorė Jutta Braun, o pensininkas Kurtas Refeldtas atitarė: „Vokietijai gerai sekasi, bet ji suteikė mums viltį, kad seksis dar geriau.“

Nesutarimai su bavarais

Vis dėlto politikos analitikai įžvelgia, kad tokių kritikų kaip Steffenas KDS daugiau nei optimistų. Apklausų agentūros „Insa“ vadovas Hermanas Binkertas sako: „Čia susideda neeilinis pabėgėlių krizės aspektas ir įprastas faktorius, kad žmonėms 12 metų valdžioje atrodo per daug.“

Pačiame pabėgėlių krizės įkarštyje A.Merkel atvirų durų politika nulėmė tai, kad į šalį suplūdo šimtai tūkstančių pabėgėlių.

Tai ne tik kilstelėjo „Alternatyvos Vokietijai“ reitingus, bet ir įplieskė skausmingą nesantaiką tarp KDS ir partijos partnerių Bavarijoje. Krikščionių socialinės sąjungos lyderis Horstas Seehoferis pasuko dešinėn ir vis grasina nebepriimti prieglobsčio prašytojų.

Nors A.Merkel jau gerokai sugriežtino migracijos politiką ir susitarė su Turkija, kad ši šalis neleistų migrantams kirsti Egėjo jūros, kivirčai su H.Seehoferiu nesiliauja.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Horstas Seehoferis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Horstas Seehoferis

„Asmeninis A.Merkel ir H.Seehoferio konfliktas sudavė smūgį rinkėjų pasitikėjimu konservatoriais. O jo taip lengvai ir greitai neatkovosi“, – pirmadienį pastebėjo konservatyvios pakraipos dienraštis „Frankfurter Allgemeine“.

Aišku, galima atkreipti dėmesį ir į tai, kad A.Merkel turi didžiulį daugumos KDS rinkėjų pasitikėjimą – ją remia 90 proc. partijos rėmėjų. Tuo metu M.Schulzą palaiko tik 70 proc. socialdemokratų rinkėjų.

Tačiau H.Binkertas abejoja A.Merkel sėkme rudenį: „Iniciatyva priklauso M.Schulzui. Ar A.Merkel gali tai pakeisti? Ji gali bandyti, bet po tiek metų valdžioje savęs kitaip nebeparodys.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius