Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pareigūnai rado ataką Naujųjų metų naktį Stambule surengusio užpuoliko pirštų atspaudus

Turkijos vicepremjeras Numanas Kurtulmusas pranešė, kad pareigūnai rado užpuoliko, Naujųjų metų naktį prabangiame Stambulo klube surengusio žudynes, pirštų atspaudus bei turi trumpą jo apibūdinimą ir netrukus turėtų nustatyti jo tapatybę. Taip pat išplatinta numanomo žudiko nuotrauka.
Turkijos policijos išplatinta įtariamo teroristo nuotrauka
Turkijos policijos išplatinta įtariamo teroristo nuotrauka / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pirmadienį kalbėdamasis su žurnalistais po kassavaitinio ministrų kabineto posėdžio jis sakė, kad Stambulo kovos su terorizmu policija sulaikė aštuonis žmones, galbūt susijusius su Naujųjų metų nakties išpuoliu.

Pasak N.Kurtulmuso, sausio 1 dieną po vidurnakčio praėjus vos daugiau kaip valandai įvykdyta ataka buvo ekstremistų žinia, kad ir 2017 metais jie ruošiasi ir toliau „bausti“ Turkiją. Vicepremjeras taip pat sakė, kad šis išpuolis buvo nukreiptas prieš „sėkmingą ir užtikrintą“ Turkijos vykdomą karinę operaciją prieš „Islamo valstybės“ džihadistus šiaurės Sirijoje.

2016 metais šalį sukrėtė teroro išpuolių banga.

N.Kurtulmusas pabrėžė, kad Turkija pasiryžusi ir toliau kovoti su grupuočių smurtu. Jis pareiškė: „Kad ir kur jie besislėptų 2017 metais, atrasime jų landynę... Su Dievo valia, mūsų žmonių pagalba, mūsų nacionaline jėga, parklupdysime juos ant kelių ir kaip reikiant jiems atsakysime.“

Žudynių liudininkas: „Vis prisimenu tas akimirkas“

Į Stambulą iš Prancūzijos atvykę pusbroliai Yunusas Turkas ir Yusufas Kodatas Naujuosius metus nutarė švęsti prabangiame naktiniame klube „Reina“ Bosforo sąsiaurio pakrantėje.

Tačiau jau netrukus po vidurnakčio jie buvo priversti slėptis nuo šaulio, norėjusio nužudyti kuo daugiau žmonių.

„Išgirdome du ar tris šūvius, priešais mus kilo kova, tačiau tą akimirką to nesureikšminome“, – sakė Y.Turkas.

„Po 10 ar 15 sekundžių, įsiveržė jis, pradėjo šaudyti ir tik tada pagalvojome, kad čia išpuolis, šaudymas“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Elzase, šiaurės rytų Prancūzijoje gyvenantys du pusbroliai nusprendė atšvęsti naujuosius metus klube „Reina“, esančiame Europinėje Stambulo dalyje.

Už septynias minutes trukusį išpuolį, pareikalavusį 39 gyvybių, atsakomybę prisiėmė grupuotė „Islamo valstybė“ (IS). Dauguma nužudytųjų – atostogų Turkijon atvykę užsieniečiai.

Sekmadienį, 1 val. 15 min. vietos (0 val. 15 min. Lietuvos) laiku, ginkluotas užpuolikas prie įėjimo į vieną prašmatniausių miesto naktinių klubų nušovęs policininką ir civilį, ėmė siautėti viduje.

Už septynias minutes trukusį išpuolį, pareikalavusį 39 gyvybių, atsakomybę prisiėmė grupuotė „Islamo valstybė“ (IS). Dauguma nužudytųjų – atostogų Turkijon atvykę užsieniečiai.

„Vis prisimenu tas akimirkas, negaliu ištrinti jų iš savo atminties. Panikuojantys žmonės. Kraujas, šūvių garsai, sprogimai. Štai apie ką aš nuolat galvoju“, – AFP sakė Y.Kodatas.

Tuo tarpu Y.Turkas sakė gerai žinojęs tą klubą, nes gana dažnai ten lankydavosi. „Tempiau savo pusbrolį. Sakiau jam, kad eitume į terasą“, – sakė jis.

Klube „Reina“ be pagrindinio baro dar yra ir keli restoranai bei šokių aikštelės.

Klubo terasoje rinktinė publika gali grožėtis Bosforo sąsiaurio vaizdais ir vienu iš jį kertančių tiltų. Pastarasis buvo pervadintas pagerbiant nepavykusio liepos perversmo aukas.

„Pasas išgelbėjo mano gyvybę“

Tada pusbroliai išsiskyrė ir atskirai slėpėsi nuo užpuoliko, sakė Y.Turkas. Jis taip pat sakė matęs žmones, kurie bandė išsigelbėti šokdami į vandenį.

Vaikinas taip pat papasakojo apie klube tvyrojusią paniką: „Už manęs buvo žmonių, į kuriuos buvo paleistos kulkos jiems bėgant. Galbūt jie dabar mirę ar sužeisti. Nežinau.“

„Panikuodami mes visi bėgome, iš tikrųjų nežiūrėjome, kas buvo aplink mus. Tačiau su manim bėgę žmonės buvo pašauti“, – pridūrė jis.

Naujųjų metų naktį siaubą išgyvenęs Albertas Farhatas Libano kanalui LBCI pasakojo, kaip žmonės pradėjo „kristi ant grindų“ ir kaip šūviai aidėjo po visą klubą.

A.Farhatas nebuvo sužeistas, nes buvo išėjęs pro duris pasigrožėti Bosforo sąsiauriu ir ten praleido valandą, kol neatvyko policija.

Y.Kodatas AFP sakė, kad toje terasoje jie buvo apie 10 ar 15 minučių, kol laukė policijos. „Tada mano pusbrolis buvo kitoje vietoje. Išsiunčiau jam žinutę, o kai jis atrašė – nusiraminau“, – sakė jis.

Libanietis Francois al Asmaras, kuris per šaudymus buvo sužeistas, gulėdamas ligoninės lovoje televizijai LBCI sakė, kad gyvybę jam išgelbėjo jo pasas.

„Jis išgelbėjo man gyvybę, nes nešiojausi jį prie širdies“, – sakė jis. Anot vyro, kulką sustabdė dokumentas.

Kadangi užpuolikas nebuvo sugautas, evakuacija klube vyko itin lėtai, nes policija tikrino kiekvieną žmogų, prašydami pakelti rankas aukštyn, nurodė Y.Kodatas.

Išpuolis kaip „Bataclan“

Y.Turkas sakė, kad jie buvo išvesti pro rūsį, kad lankytojai nepamatytų pagrindinės salės.

„Tačiau terasoje jau gulėjo keli lavonai, ir visur buvo kraujas ir sudužę stiklai. Langai, išeinantys į terasą, taip pat buvo išdaužti“, – nurodė jis.

Šis išpuolis atgaivino prisiminimus apie 2015 metų lapkritį Paryžiuje vykusias skerdynes, kai IS džihadistai per atakas koncertų salėje „Bataclan“, nacionaliniame stadione ir keliuose baruose bei restoranuose išžudė 130 žmonių.

Radijui „Europe 1“ Y.Turkas taip pat sakė, kad ši ataka privertė jį prisiminti išpuolį „Bataclan“.

„Čia buvo tas pats. (Užpuolikas) atėjo (nužudyti) kaip galima daugiau aukų“, – sakė ji.

Šaulys per ataką Stambulo klube paleido nuo 120 iki 180 kulkų, o prieš pabėgdamas persirengė.

Užpuoliko, kurio tapatybė nežinoma, vis dar intensyviai ieško Turkijos policija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius