Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Partijos kitąmet gaus mažiau dotacijų

Taupyti siekianti naujoji valdžia nurėžė dalį lėšų kitų metų biudžete partijoms numatytos dotacijos. Seimo nariai neprieštaravo.
Pinigai stiklainyje
Pinigai stiklainyje / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Andriaus Kubiliaus vadovaujama penkioliktoji Vyriausybė, taisydama kitų metų biudžeto projektą, nustatė 17 mln. litų dotaciją partijoms. Tai tik 3 mln. litų mažiau, nei buvo įrašyta socialdemokratų Vyriausybės parengtame biudžete, rašo „Vilniaus diena“.

Socialdemokratų lyderio Gedimino Kirkilo vadovaujamas ministrų kabinetas siūlė partijoms kitąmet skirti tiek pat pinigų, kiek ir šiemet – 20 mln. litų. Aiškinta, kad tokia suma būtina „plėtojant partinę demokratiją, užtikrinant politinių kampanijų finansavimo skaidrumą ir turint galvoje, kad 2009 m. įvyks dveji – prezidento ir Europos Parlamento rinkimai“.

Tačiau netgi kai kurie buvusios valdančiosios daugumos atstovai kraipė galvas dėl tokio valdžios dosnumo partijoms krizės sąlygomis. Todėl prognozuota, kad dotacija gali smarkiai sumažėti.

Parlamentarai, praėjusį pirmadienį priimdami kitų metų biudžetą, siūlė iš dalies perskirstyti išlaidas ir nurėžti pinigų, skirtų įvairioms valdžios įstaigoms remontuoti ir išlaikyti, Valdovų rūmams statyti ir įrengti. Tačiau Seimo nariai nelietė biudžete partijoms numatytų 17 mln. litų.

Pasak Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Kęstučio Glavecko, šitaip politikai pasielgė žinodami, kad kitąmet laukia dveji rinkimai, kuriems pasirengti partijoms reikės pinigų. Esą jeigu jie nebūtų skirti iš biudžeto, partijoms reikėtų ieškoti pinigų „kur nors kitur“, galbūt ne visada skaidriai.

Pagal dabar galiojantį įstatymą biudžeto dotacija paskirstoma partijoms, kurios yra gavusios ne mažiau kaip 3 proc. visų rinkėjų balsų, atiduotų už politinių partijų kandidatus pastaruosiuose Seimo ir savivaldybių rinkimuose.

Todėl į asignavimus iš valstybės biudžeto kitąmet pretenduos ne tik septynios partijos, patekusios į naująjį Seimą pagal balsavimo daugiamandatėje apygardoje rezultatus – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Tautos prisikėlimo partija, socialdemokratai, „Tvarkos ir teisingumo", Darbo partijos, Liberalų sąjūdis bei Liberalų ir centro sąjunga, bet ir nedalyvavusios šių mandatų dalybose – Lenkų rinkimų akcija, Valstiečių liaudininkų sąjunga ir Naujoji sąjunga.

Tad kitąmet į dotaciją pretenduos jau dešimt partijų, o ne aštuonios, kaip buvo pastaruosius ketverius metus.

Valstybės pinigai partijoms bus paskirstyti du kartus per metus – pavasarį ir rudenį, kaskart po 8,5 mln. litų.

Seimui pateiktos įstatymo pataisos, kurios pakeistų valstybės dotacijos mokėjimo partijoms tvarką. Siūloma pinigus skirti ne tik didžiausioms partijoms, bet ir bent po simbolinę sumą visoms likusioms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius