Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paryžiuje – užuominos apie ketvirtojo teroristo tapatybę

Paryžiaus košerinio maisto parduotuvėje keturis įkaitus nušovęs užpuolikas Amedy Coulibaly savaitę prieš išpuolį buvo išsinuomojęs nedidelį namą sostinės priemiestyje, kuriame sukaupė įspūdingą naujo modelio ginklų arsenalą, trečiadienį pranešė policija.
Amedy Coulibaly
Amedy Coulibaly / „Scanpix“/AP nuotr.

Viename paskelbtame pranešime sakoma, kad atlikusi kratą tame name policija nustatė potencialaus ketvirto užpuoliko tapatybę, o tyrėjai toliau aiškinasi, kaip buvo finansuojami ir aprūpinami trys žinomi ekstremistai, kurie visi buvo nukauti per saugumo pajėgų reidus. Policija naujienų agentūrai „The Associated Press“ (AP) sakė, kad dar maždaug šeši tos pačios džihadistų kuopelės nariai gali būti laisvėje.

„Apčiuopėme kelis nepaprastai pavojingus žmones – vyrus ir moteris, – sakė Prancūzijos policijos profsąjungos atstovas Christophe'as Crepinas. – Mes iš tiesų kariaujame.“

Tyrėjų dėmesio centre atsidūrė vienbutis namas ramioje gatvėje Paryžiaus pietiniame priemiestyje Žantiji, kurį A.Coulibaly išsinuomojo maždaug prieš dvi savaites. Prancūzijos pareigūnai atsisakė pateikti detalių, kas buvo rasta tame būste, bet dienraštis „Le Parisien“ paskelbė, kad Paryžiaus kriminalistų brigados policijos specialiojo kovos su terorizmu padalinio detektyvai ten rado mopedą, kuris padėjo nustatyti ketvirtąjį vyrą, veikusį kaip A.Coulibaly bendrininkas.

Laikraštis neatskleidė to vyro vardo, bet nurodė, kad jis galbūt pašovė ir sunkiai sužeidė vieną vyrą, sausio 7-ąją bėgiojusį Fontene o Rozo priemiestyje. Tą pačią dieną du A.Coulibaly draugai – Cherifas Kouachi ir jo brolis Saidas – nužudė 12 žmonių per ataką satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje Paryžiaus centre. Ketvirtasis vyras, seniai patekęs į teisėsaugos akiratį, galėjo būti susijęs su ta ataka, nurodė „Le Parisien“, pridūręs, kad tas asmuo jau gali būti pabėgęs į Siriją.

Pasak pareigūnų, užpuolikai buvo sukaupę nemenką arsenalą, kurį sudarė trys naujo modelio Kalašnikovo automatai, raketinis granatsvaidis, automatinis pistoletas, dūminės granatos ir užtaisai, skeveldrinės granatos, pistoletai ir pramoniniai sprogmenys.

Tyrėjai taip pat kruopščiai aiškinosi ekstremistų finansavimo grandinę. Buvę narkotikų prekeiviai, palaikę ryšius su A.Coulibaly, sakė AP, kad jis dar prieš mėnesį pardavinėjo marihuaną ir hašišą Paryžiaus priemiesčiuose. Daugelyje Prancūzijos žiniasklaidos pranešimų sakoma, kad broliai Kouachi pardavinėjo suklastotas sporto prekes, pagamintas Kinijoje.

Ch.Crepinas sakė, kad policija laikosi nuomonės, jog žudikai neturėjo pakankamai išteklių patys finansuoti savo teroristinę veiklą. Jiems reikėjo pinigų ne vien ginklams, šaudmenims ir įrangai, bet ir numanomų konspiracinių buveinių, panašių į butą Žantiji, nuomai, taip pat pragyvenimo išlaidoms.

„Turime reikalą su gerai organizuota, į mafiją panašia struktūra“, – pabrėžė Ch.Crepinas.

Tačiau Peteris Neumannas, Londone įsikūrusio Karaliaus koledžo Tarptautinio radikalizacijos studijų centro direktorius, sako manantis, kad tie asmenys laikėsi rekomendacijų, pateiktų viename 2004 metais išleistame vadovėlyje džihadistams, ir vertėsi savomis lėšomis.

„Jie galėjo sukčiauti naudodami kredito korteles, netgi vogti iš žmonių, – aiškino P.Neumannas. – Jie visą Europos visuomenę laikė supuvusiais bedieviais.“

Vienas Prancūzijos regioninis laikraštis išsiaiškino vieną papildomą jų pajamų šaltinį: 6 000 eurų paskolą, kurią A.Coulibaly gruodžio 4 dieną gavo iš vienos vartojamųjų paskolų bendrovės, įsikūrusios šalies šiaurėje. Vaizdo įraše, kuris buvo paskelbtas po to, kai minėti trys teroristai buvo nukauti policijos, A.Coulibaly sakė davęs broliams Kouachi kelis tūkstančius eurų, kad jie galėtų nusipirkti įrangos.

Tačiau du JAV žvalgybos pareigūnai reiškė abejones dėl tos versijos, sakydami, kad A.Coulibaly, teigęs, jog palaiko ryšius su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS), iš anksto koordinavo išpuolius su broliai Kouachi, teigusiais, kad veikia Jemeno „al Qaeda“ vardu.

Jemene veikianti tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ grupuotė trečiadienį prisiėmė atsakomybę dėl brolių atakos prieš „Charlie Hebdo“, bet kol kas neaišku, kuris iš brolių buvo susijęs su tuo judėjimu. Trečiadienį JAV pareigūnai sakė, kad Cherifas Kouachi 2011 metais tikriausiai buvo išvykęs į „al Qaeda“ kovotojų mokymo stovyklą Jemene, bet pasinaudojo savo brolio Saido asmens dokumentais.

Prancūzijos pareigūnai taip pat nori rasti vyrą, pastebėtą su A.Coulibaly partnere Hayat Boumeddiene, kai ta moteris buvo nufilmuota apsaugos kamerų Stambulo oro uoste sausio 2 dieną. Ją lydėjęs asmuo buvo įvardytas kaip Prancūzijoje gimęs 23 metų Mehdi Belhoucine'as, kurio vyresnis brolis pernai buvo nuteistas metus kalėti dėl priklausymo tinklui, kuris verbavo kovotojus, norinčius kautis Afganistane ir Pakistane. Turkijos pareigūnai patvirtino, kad H.Boumeddiene išvyko į Siriją, o tačiau neaišku, kur šiuo metu yra M.Belhoucine'as.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius