Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paryžiuje minimos džihadistų atakų antrosios metinės

Prancūzijai pirmadienį minint didžiausios kada nors šalyje įvykdytos teroro atakos antrąsias metines, į dangų buvo paleista daugybė spalvotų balionų – atminti 130 žmonių, žuvusių per lapkričio 13-osios išpuolius Paryžiuje.
„Bataclan“
„Bataclan“ / Jurgitos Lapienytės nuotr.

Prezidentas Emmanuelis Macronas padėjo vainikus šešiose vietose, kur 2015 metų lapkričio 13 dieną smogė ginkluoti užpuolikai ir mirtininkai. Jie taikėsi į nacionalinį stadioną, barus, restoranus ir koncertų salę „ Bataclan“.

Du JAV roko grupės „ Eagles of Death Metal“ nariai, per išpuolius Paryžiuje groję koncertų salėje „Bataclan“, pirmadienį surengė netikėtą trumpą koncertą netoli salės, kurioje žuvo 90 žmonių.

Po pasirodymo dainininkas Jesse Hughes akivaizdžiai susijaudinęs dalino baltas rožes žuvusiųjų artimiesiems, prieš tai atlikęs dainą „Save a Prayer“. Kaip tik ši dainą ėjo į pabaigą prasidedant skerdynėms.

„Sunku pamiršti žmones, kurie iš mūsų buvo atimti, tarp jų buvo mūsų draugas Nickas Alexanderis (grupės rinkodaros vadybininkas) ir daugelis kitų“, – vėliau žurnalistams sakė J.Hughes.

„Matėme, kaip žmonės savo gyvybes atidavė dėl savo draugų ir dabar jaučiame atsakomybę skleisti žinią, kad šiame pasaulyje egzistuoja tokia meilė“, – pridūrė jis.

E.Macronas su žmona Brigitte prisijungė prie minios žuvusiųjų artimųjų, kurie paminėjo šią liūdną dieną į dangų paleisdami daugybę spalvotų balionų.

„Aš niekada negrįžau į vidų“, – sakė vienas žudynių koncertų salėje liudininkų.

„Bet ateiti yra svarbu – dėl visų tų aukų, tų, kuriems nepavyko ištrūkti gyviems, ir visų sužeistųjų“, – kalbėjo jis.

Paryžiaus atakos buvo tarp virtinės džihadistų išpuolių, per kuriuos nuo 2015 metų Prancūzijoje žuvo daugiau kaip 240 žmonių. Jos prasidėjo šaudymu satyrinio žurnalo „Charlie Hebdo“ redakcijoje.

Aukos – „užmirštos“

Lankydamasis išpuolio vietose E.Macronas kalbėjosi su aukų artimaisiais, tik kai kurie jų atsisakė kalbėtis, protestuodami prieš, jų teigimu, nepakankamą vyriausybės paramą.

„Niekas su mumis nekalbėjo nuo tada, kai Emmanuelis Macronas atsikratė pagalbos aukoms tarnybos“, – pareiškė Michaelis Diasas, kurio tėvas Manuelis žuvo per mirtininko įvykdytą sprogdinimą prie stadiono.

„Mus visiškai pamiršto“, – sakė jis naujienų kanalui BFM.

Elisabeth Boissinot, kurios duktė žuvo bare „Carillon“, atsisakė kvietimo į renginį, feisbuke pavadindama jį prezidento „pergalės eisena“ tokiu metu, kai aukos yra „užmirštos“.

Pernai koncertų salė „Bataclan“ vėl atidarė duris lankytojams. Minios vėl sugrįžo į naktinius klubus ir barus, iš gatvių dingo krūvos gėlių, kurios buvo nešamos žuvusiesiems.

Kai kurie paryžiečiai apgailestauja, kad labai nedaug mieto gyventojų atėjo paminėti antrųjų išpuolių metinių.

„Galbūt gyvenimas nugali viską, bet atminties praradimas yra tiesiog nepakenčiamas, – sakė 86 metų Francine Best. – Taip pat po truputį dingo tas solidarumas, padėjęs atsigauti šiam rajonui“.

Šios atakos labai sukrėtė Prancūziją ir paskatino paskelbti šalyje nepaprastąją padėtį, kuri buvo atšaukta tik šį mėnesį, E.Macronui pasirašius prieštaringai vertinamą naują kovos su terorizmu įstatymą.

Juo pareigūnams suteikiami dideli įgaliojimai vykdyti kratas namuose, uždaryti maldos vietas ir riboti įtariamų ekstremistų judėjimą.

Tuo tarpu maždaug 7 tūkst. karių pagal tęsiamą antiteroristinę operaciją „Sentinelle“ toliau patruliuoja gatvėse ir saugo pažeidžiamas vietas, tarp jų daug turistų pritraukiančius objektus.

Didžiulis policijos tyrimas dėl Paryžiaus atakų tęsiasi ir sučiupus Salahą Abdeslamą – vienintelį likusį gyvą tiesioginį šių išpuolių dalyvį.

28 metų S.Abdeslamas, kuris iš smulkaus nusikaltėlio virto džihadistu, buvo sučiuptas per dramatišką policijos operaciją Briuselyje 2016 metų kovą, po keturis mėnesius trukusio slapstymosi.

Policija tikėjosi, kad jis gali pateikti daug informacijos apie atakų planavimą ir vykdymą, bet kol kas jis atsisako bendradarbiauti su tyrėjais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius