-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Paryžiuje prasideda buvusio prezidento Jacques'o Chiraco teismas dėl korupcijos

Prancūzijoje pirmadienį prasideda mėnesį truksiantis Jacques'o Chiraco teismo procesas dėl korupcijos, kai jis dešimtajame dešimtmetyje užėmė Paryžiaus mero postą.
Jacques'as Chiracas
Jacques'as Chiracas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

J.Chiracas yra pirmasis buvęs Prancūzijos valstybės vadovas, kuriam tenka stoti prieš teismą.

78 metų buvęs prezidentas, kuris nepaisant kaltinimų yra viena populiariausių politinių figūrų Prancūzijoje, kaltinamas tuo, kad 1977–1995 metais, kai užėmė Paryžiaus mero postą, naudojo valstybės pinigus mokėti žmonėms, kurie dirbo jo partijai.

Nuo 1995-ųjų iki 2007-ųjų, kai užėmė valstybės vadovo postą, J.Chiracas turėjo teisinę neliečiamybę. Tačiau galiausiai ši byla, kurioje nuosprendžio jau sulaukė dabartinis užsienio reikalų ministras Alainas Juppe, vis dėlto pasivijo buvusį prezidentą.

Tačiau bylos nagrinėjimas gali būti skubiai sustabdytas, jei vieno iš J.Chiraco bylos atsakovų advokatui pavyks pasiekti, kad procesinis klausimas būtų perduotas svarstyti Prancūzijos konstituciniam teismui.

J.Chiracas, kurį tarptautinėje arenoje labiausiai išgarsino griežtas nepritarimas 2003 metų JAV vadovaujamai invazijai į Iraką, griežtai neigia ką nors žinojęs apie neteisėtus mokėjimus Paryžiaus miesto rotušėje, o jo advokatai kaltina magistrato teisėjus, esą jie padeda vykdyti slaptą politinę darbotvarkę.

J.Chiracas sietas su virtine korupcijos skandalų, tačiau nė karto nebuvo nuteistas.

Jei bus pripažintas kaltu dėl jam pareikštų kaltinimų, tarp kurių yra kaltinimas dėl valstybės lėšų grobstymo ir piktnaudžiavimo pasitikėjimu, buvusiam valstybės vadovui gresia iki dešimties metų kalėjimo ir 150 tūkst. eurų bauda.

Per pirmąjį teismo posėdį, kuris prasidės 13 val. 30 min. vietos (14 val. 30 min. Lietuvos) laiku, pirmininkaujantis teisėjas Dominique'as Pauthe turėtų išspręsti procedūrinius klausimus.

J.Chiraco pirmasis pasirodymas teisme numatytas antradienį, kai jam teks atsakyti į teisėjo klausimus, nurodė teismas.

Teismo procesas Paryžiuje rengiamas į vieną sujungus dvi atskiras bylas – vieną jų 1995 metais pradėjo magistrato teisėjai Paryžiaus priemiestyje Nantere, o kita buvo pradėta 1998-aisiais pačioje sostinėje.

Byloje kalbama apie septynias fiktyvias darbo vietas, dėl kurių J.Chiracas kaltinamas interesų konfliktu, bei dar 21 kitą darbo vietą, dėl kurių buvusiam valstybės vadovui pateikti kaltinimai dėl valstybės lėšų grobstymo ir piktnaudžiavimo pasitikėjimu.

Kartu su J.Chiracu prieš teismą turi stoti dar devyni asmenys, kurie kaltinami arba tuo, jog buvo fiktyviai įdarbinti, arba tuo, kad pasipelnė iš Paryžiaus miesto rotušėje fiktyviai įdarbintų žmonių.

J.Chiracas sekmadienį duodamas interviu radijui „Europe 1“ atsisakė kalbėti apie prasidedantį teismo procesą. Jis tik pareiškė, kad jaučiasi „taip gerai, kaip galima“ susiklosčius tokiai padėčiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius