-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Paryžius, Berlynas ir Varšuva ragina Baltarusiją surengti „laisvus ir sąžiningus“ rinkimus

Prancūzija, Vokietija ir Lenkija penktadienį paragino Baltarusijos prezidentą Aliaksandrą Lukašenką pasirūpinti, kad sekmadienį šalyje vyksiantys rinkimai būtų „laisvi ir sąžiningi“, augant susirūpinimui dėl galimų pažeidimų.
Protestai Baltarusijoje
Protestai Baltarusijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Trijų ES šalių užsienio reikalų ministrai paskelbė bendrą pareiškimą, kuriuo išreiškė apgailestavimą, kad proceso neprižiūrės Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) bei Europos Tarybos stebėtojai.

„Raginame Baltarusijos valdžią surengti laisvus ir sąžiningus prezidento rinkimus, ypač užtikrinant, kad vietos stebėtojai nepriklausomai stebėtų balsavimą“, – pareiškime nurodė Jeanas-Yves'as Le Drianas, Heiko Maasas ir Jacekas Czaputowiczius.

Tai bus pirmas kartas, kai Baltarusijos visuotinių rinkimų nestebės ESBO. Šįkart organizacija laiku negavo iš Minsko kvietimo.

ESBO stebėtojai nepripažino ankstesnių ketverių prezidento rinkimų rezultatų sąžiningais.

Užsienio reikalų ministrai taip pat atkreipė dėmesį į pranešimus apie pažeidimus per išankstinį balsavimą, kuriame dalyvauja piliečiai, negalėsiantys atiduoti balso sekmadienį.

Tarp Rusijos ir Europos Sąjungos įsiterpusią Baltarusiją, turinčią 9 mln. gyventojų, 65 metų buvęs kolūkio pirmininkas A.Lukašenka geležiniu kumščiu valdo pastaruosius 26 metus. Artėjant sekmadienį vyksiantiems rinkimams jis ėmė aktyviau dorotis su opozicija.

Pagrindinė A.Lukašenkos varžovė, 37 metų S.Tichanovskaja, balotiruojasi vietoje savo suimto vyro. Jai pavyko pritraukti į visoje šalyje rengtus mitingus didžiules minias – tai buvo reta nusivylimo A.Lukašenkos valdymu apraiška.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Svetlana Tichanovskaja
AFP/„Scanpix“ nuotr./Svetlana Tichanovskaja

Trys užsienio reikalų ministrai paragino vyriausybę paleisti kalinius, sulaikytus dėl politinių priežasčių, taip pat susilaikyti nuo bet kokio smurto ar „pilietinių ir politinių laisvių“ pažeidimų.

Jie taip pat perspėjo, kad po pastarųjų metų „sunkaus, bet daug žadančio dialogo“ gali dar pablogėti ES ir Baltarusijos santykiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius