Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Galingiausios pasaulio šalys svarsto galimybę pratęsti derybas dėl Irano branduolinės programos

Iranas ir šešios įtakingiausios pasaulio valstybės sekmadienį vėlai vakare ėmė svarstyti galimybę skirti sau daugiau laiko pasiekti susitarimą dėl Teherano branduolinės programos, nes likus mažiau nei parai iki nustatyto galutinio termino jį pasirašyti tarp šalių vis dar buvo didžiulių nuomonių skirtumų.
Protestas prieš Irano branduolinę programą
Protestas prieš Irano branduolinę programą / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Teheranas Iranas

Penkios nuolatinės Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos narės – Didžioji Britanija, Kinija, Prancūzija, Rusija, JAV – ir Vokietija, vadinamoji grupė P5+1, su Iranu nuo vasario derasi, kaip Ženevoje pasiektą laikiną susitarimą, kurio galiojimas baigiasi pirmadienį vidurnaktį (antradienį 1 val. Lietuvos laiku), paversti ilgalaikiu susitarimu.

Tikimasi, kad toks susitarimas po 12 metų trukusios aklavietės galiausiai išsklaidys nuogąstavimus, kad šiitiška respublika, prisidengdamas savo civiline veikla, pasigamins branduolinių ginklų.

Tikimasi, kad toks susitarimas po 12 metų trukusios aklavietės galiausiai išsklaidys nuogąstavimus, kad šiitiška respublika, prisidengdamas savo civiline veikla, pasigamins branduolinių ginklų.

Iranas griežtai neigia turintis tokių ketinimų ir tvirtina, kad jo branduolinė veikla yra vykdoma tik taikiais, civilinės energetikos tikslais.

Tačiau praėjusią savaitę lemiamam derybų etapui į Vieną susirinkusiems pareigūnams, regis, nepavyko sumažinti didžiulių nuomonių skirtumų, todėl imta svarstyti, galbūt reikėtų skirti daugiau laiko deryboms.

„Žinoma, visą dėmesį toliau skiriame žingsniams susitarimo link, tačiau natūralu, kad likus 24 valandoms iki nustatyto galutinio termino mes tiek viduje, tiek su savo partnerėmis P5+1 grupėje aptarinėjame virtinę galimybių“, – sakė JAV valstybės departamento aukšto rango pareigūnas.

„Pratęsimas yra viena tokių galimybių. Neturėtų stebinti, kad taip pat diskutuojame apie tokią galimybę su iraniečiais“, – pridūrė pareigūnas.

Šaltinis Irano derybininkų grupėje naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad nuo ketvirtadienio ketvirtą kartą susitikę JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ir Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas aptarė galimybę pratęsti derybas.

„Kol kas nėra nieko konkretaus“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius