Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 06 14

Pasaulio geopolitikos ateitį nulems šešios svyruojančios valstybės

Praėjusį mėnesį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, įprastai retai paliekantis Ukrainos teritoriją, surengė ne vieną vizitą užsienyje. Jis beveik savaitę praleido Saudo Arabijos mieste Džidoje ir Hirošimoje, Japonijoje. Jo tikslas – pelnyti Brazilijos, Indijos, Indonezijos ir Saudo Arabijos, keturių didelių valstybių, taip ir nepasirinkusių barikadų pusės Rusijos karo Ukrainoje akivaizdoje, paramą.
BRICS (Brazilija, Rusija, Indija, Kinija, Pietų Afrika) grupės susitikimas
BRICS (Brazilija, Rusija, Indija, Kinija, Pietų Afrika) šalių grupės susitikimas / „Reuters“/„Scanpix“

Šios ir kitos pirmaujančios vadinamųjų Globalių Pietų šalys šiandien turi daugiau galios nei bet kada anksčiau. Jų naujai įgyta geopolitinė galia vertinga: jos turi įtakos, joms naudinga regionalizacija ir jos gali pasinaudoti įtampa, tvyrančia tarp Jungtinių Amerikos Valstijų ir Kinijos.

Vidurio galybių įtaka šiandienos pasaulyje pasiekė savo aukštumas nuo Antrojo pasaulinio karo laikų. Tačiau savo galia geopolitikos arenoje jos nusileidžia dviem supervalstybėms – JAV ir Kinijai. Globaliai Šiaurei priklauso Prancūzija, Vokietija, Japonija, Rusija, Pietų Korėja ir kitos šalys, bet, išskyrus Rusiją, iš jų nedaug ką galima suprasti apie kintančią galios ir įtakos dinamiką, nes jos ir toliau iš esmės yra susijusios su JAV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius