Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Pasaulio lyderiai atiduoda duoklę mirusiam Nobelio premijos laureatui Kofi Annanui

Nuo jo gimtosios Afrikos iki Jungtinių Valstijų, pasaulio lyderiai sekmadienį atidavė duoklę buvusiam Jungtinių Tautų vadovui ir Nobelio taikos premijos laureatui Kofi Annanui.
Kofi Annanas
Kofi Annanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Visą karjerą diplomatu dirbusiam ganiečiui priskiriami nuopelnai dėl JT įvaizdžio pagerinimo tarptautinėje arenoje per jo dvi kadencijas nuo 1997 iki 2006 metų.

K.Annanas vadovavo Jungtinėms Tautoms neramiais Irako karo laikais ir vėliau sulaukė kaltinimų korupcija, kilus skandalui dėl JT programos „nafta už maistą“. Tai buvo viena sunkiausių akimirkų per visą jo kadenciją.

K.Annanas „įžvalgiai atvedė Jungtines Tautas į XXI amžių, apibrėždamas ambicingą programą, kuri visame pasaulyje pavertė JT neatsiejama nuo taikos, klestėjimo ir žmogiškojo orumo“, sakė K.Annano įpėdinis JT generalinio sekretoriaus poste Ban Ki-moonas.

Kaip skelbė K.Annano šeima, Ženevoje gyvenęs buvęs JT vadovas po trumpos ligos mirė šeštadienį Berno ligoninėje.

„Pavyzdinė geroji jėga“

Dabartinis JT vadovas Antonio Guterresas išreiškė didelį apgailestavimą dėl šios žinios ir apibūdino savo pirmtaką kaip „pavyzdinę gerąją jėgą“.

„Tam tikru požiūriu, Kofi Annanas buvo Jungtinės Tautos. Jis pakilo karjeros laiptais ir vedė organizaciją į naują tūkstantmetį su neprilygstamu orumu ir ryžtu“, – apie buvusį JT generalinį sekretorių sakė A.Guterresas.

JT paskelbė iki antradienio visas savo vėliavas nuleisianti iki pusės stiebo.

Tuo tarpu Ganos prezidentas Nana Akufo-Addo paskelbė savaitės gedulą dėl „vieno iš didžiausių mūsų tautiečių“.

2001-aisiais, kuomet pasaulis vis dar bandė atsigauti po rugsėjo 11-osios teroro išpuolių Jungtinėse Valstijose, K.Annanas, kartu su JT, gavo Nobelio taikos premiją už „savo darbą geriau organizuotam ir taikesniam pasauliui“.

Kitas Nobelio premijos laureatas, į pensiją išėjęs Pietų Afrikos Respublikos (PAR) arkivyskupas Desmondas Tutu K.Annaną vadino „puikiu žmogumi, kuris atstovavo mūsų žemyną ir pasaulį su didele malone, sąžiningumu ir išskirtinumu“.

„Diplomatijos roko žvaigždė“

Kumasyje gimęs K.Annanas keturis savo darbo dešimtmečius paskyrė JT ir tapo pirmuoju vadovu, iki aukščiausio posto pakilusio iš organizacijos vidaus.

1993 metais jis tapo JT taikos palaikymo pajėgų vadovu ir šį postą užėmė per du itin tamsius JT istorijos laikotarpius – genocidą Ruandoje bei karą Bosnijoje.

Jo reputacijai smarkų smūgį sudavė 2005-aisiais pradėtas tyrimas prieš K.Annaną ir jo sūnų dėl „naftos už maistą“ schemos. Tyrimas parodė, kad K.Annanas jokių rimtų pažeidimų nepadarė, tačiau buvo nustatyta etinių ir vadybos klaidų, susijusių su jo sūnaus Kojo ryšiais su viena Šveicarijos įmone, kuri laimėjo ne vieną pelningą sutartį „naftos už maistą“ schemoje.

Nepaisant šio skandalo, K.Annanas generalinio sekretoriaus postą paliko būdamas vienu populiariausių visų laikų JT lyderių, o tarptautinėje arenoje jis buvo laikomas „diplomatijos roko žvaigžde“.

„Įkūnijo JT misiją“

Pastaruoju metu K.Annanas buvo išreiškęs nusivylimą dėl lyderystės trūkumo ir menko ryžto spręsti krizes tarptautinėje arenoje.

„Tiesą pasakius, esame betvarkėje“, – praėjusių metų gruodį naujienų agentūrai AFP sakė jis, perspėdamas, kad „šiandien lyderiai eina neteisinga kryptimi... lyderiai atsitraukia“.

Tačiau nepaisant K.Annano kritikos, buvę ir dabartiniai pasaulio lyderiai išreiškė savo susižavėjimą buvusiu JT vadovu.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gyrė K.Annano „išmintį ir drąsą“, o Vokietijos kanclerė Angela Merkel tvritino, kad ganietis buvo „išskirtinis vadovas“.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas kol kas neišsakė savo komentarų, bet valstybės sekretorius Mike'as Pompeo sekmadienį pagyrė K.Annaną už tai, kad šis „praleido gyvenimą skatindamas taiką ir žmogiškąjį orumą“.

Tuo metu JAV ambasadorė JT Nikki Haley sakė, jog „Annanas be atokvėpio dirbo tam, kad mus suvienytų ir niekada nenustojo kovoti už kiekvieno asmens orumą“.

Buvęs JAV prezidentas Barackas Obama anksčiau sakė, kad K.Annanas „Jungtinių Tautų misiją įkūnijo geriau nei beveik bet kas kitas“, K.Annaną gyrė ir kitas buvęs prezidentas Billas Clintonas bei jo žmona, buvusi JAV valstybės sekretorė bei kandidatė į prezidentus Hillary Clinton.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius