Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio lyderiai JT patvirtino naujas plėtros gaires, kaip per 15 metų įveikti skurdą

ungtinių Tautų būstinėje Niujorke susirinkę pasaulio lyderiai penktadienį priėmė naujas pasaulio plėtros gaires ateinantiems 15 metų, per kuriuos bus siekiama įveikti skurdą ir pagerinti gyvenimą.
Popiežiaus kalba Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje
Popiežiaus kalba Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje / „Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr.

JT generalinis sakė, kad planas 17 tikslų pasiekti ir 169 užduotis atlikti iki 2030 metų yra „universali, integruota ir visą pasaulį keičianti vizija“.

Tokiu būdu pasaulio lyderiai pasižadėjo per 15 metų įveikti kraštutinį skurdą, skirdami šiai ambicingai JT plėtros programai, nurodančiai prioritetus, trilijonus dolerių.

Savo kalboje JT Generalinėje Asamblėjoje popiežius Popiežius Pranciškus palankiai atsiliepė apie šias naujas pasaulines gaires, pavadino jas „svarbiu vilties ženklu“ ir paragino pasaulio lyderius tesėti savo pažadą pakeisti pasaulį iki 2030 metų.

Planą kritikuojantieji tvirtina, kad jame trūksta tikslumo ir primena ankstesnių grandiozinių JT planų, nebūtinai įvykdytų, istoriją.

„Iškilmingų pasižadėjimų nepakanka, nors tai ir yra būtini žingsniai sprendimų link“, – pasakė popiežius.

Minėtais 17 tikslų ir 169 užduotimis bus siekiama įveikti skurdą, užtikrinti sveiką gyvenimą, skatinti švietimą ir kovoti su klimato kaita. Ir visa tai iki 2030 metų kainuotų nuo 3,5 iki 5 trilijonų JAV dolerių.

Naujasis Jungtinių Tautų planas pakeis šiemet besibaigiančius Tūkstantmečio plėtros tikslus (TPT; angl. MDG – millennium development goals), tačiau naujieji tikslai yra gerokai ambicingesni.

JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas naująjį planą vadina „darbų žmonėms ir planetai sąrašu“ bei „universalia, integruota ir visą pasaulį keičiančia vizija“.

„Tikrasis įsipareigojimų pagal planą iki 2030-ųjų testas bus jo vykdymas, – sakė Ban Ki-moonas lyderiams, – Mums reikia veiksmų, kiekvieno ir visur“.

Priešingai negu TPT, naujasis pasaulinis taikomas ir išsivysčiusiomis, ir besivystančiomis šalims; derybos jau pradėtos ir su vyriausybėmis, ir pilietinėmis bendruomenėmis, ne tik su JT ekspertais.

Tikslams siekti bus skirti milijardai dolerių, bet JT taip pat norėtų, kad būtų panaudojami ir vietiniai finansavimo ištekliai, geriau surenkant mokesčius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius