Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio lyderiai Londone tarsis dėl Somalio ateities

Galingųjų šalių atstovai ketvirtadienį susirinko Londone į svarbią konferenciją dėl Somalio ateities, siekiant užbaigti du dešimtmečius vykstantį konfliktą ir išspręsti su tarptautiniu teroristų tinku „al Qaeda“ susijusių kovotojų bei jūros piratų problemą.
Davidas Cameronas
Davidas Cameronas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Londonas Somalis

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas atidarė Somalio lyderių ir dar apie 50 valstybių ir organizacijų atstovų susitikimą, jausmingai ragindamas didinti pagalbą šiai Rytų Afrikos valstybei.

„Šios problemos Somalyje veikia ne vien Somalį. Jos veikia mus visus, – sakė D.Cameronas. – Jeigu mes visi vien tik sėdėsime ir stebėsime, mes brangiai sumokėsime už tokį elgesį. Taigi, tarptautinėje bendruomenėje mes visi suinteresuoti mėginti padėti Somalio žmonėms išspręsti šias problemas.“

Šioje konferencijoje bus tariamasi, kaip įtvirtinti pastaruoju metu pasiektą pažangą, kai trečiadienį islamistų judėjimo „al Shebab“ kovotojai buvo išvaryti iš vieno svarbaus Somalio miesto, o Jungtinės Tautos (JT) sutiko padidinti šioje šalyje dislokuotas taikdarių pajėgas iki 17 tūkst. karių.

Pasaulis turi padėti Somaliui sustiprinti saugumą, teikti humanitarine pagalbą ten, kur ji reikalinga, taip pat padėti Somalio pastangoms sukurti tvirtą vyriausybę, pabrėžė D.Cameronas.

Chaoso apimtoje Somalio sostinėje Mogadiše gyventojai iškėlė savadarbes Didžiosios Britanijos vėliavas, demonstruodami solidarumą su šia konferencija, nors Baidoa mieste, kuris buvo atkovotas iš sukilėlių trečiadienį, buvo įvykdyti du sprogdinimai.

Tačiau abejojama, ar konferencijos dalyviams pavyks susitarti dėl konkrečių žingsnių, siekiant padėti Somaliui, kai daugelio dėmesys sutelktas į kitas problemas, o šio susitikimo kuluaruose ketvirtadienį vyks diskusijos dėl padėties Sirijoje.

JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas taip pat pasisakė per konferencijos atidarymą.

Tikimasi, kad į konferencijos dalyvius kreipsis ir Ugandos, Etiopijos bei Kenijos, itin suinteresuotų Somalio likimu, lyderiai.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as sakė, kad Afrikos Sąjungos taikdarių pajėgų sustiprinimas ir neseniai priimti nauji susitarimai dėl piratavimo bei politinės padėties Somalyje suteikia „istorinę galimybių akimirką“.

Paklaustas, ar Europos šalys svarsto galimybę atakuoti iš oro „al Shebab“ taikinius, W.Hague'as sakė BBC radijui, kad šioje konferencijoje siekiama „spręsti žlugusios valstybės likimą be Vakarų karinės intervencijos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius