-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 22

Pasaulio lyderių darbotvarkėje – naikintuvai Ukrainai ir apynasrio veržimas Kinijai

„Kuo daugiau dirbsime kartu, tuo mažesnė tikimybė, kad kas nors paseks beprotišku Rusijos keliu. Bet ar to pakaks?“ – sekmadienį savo „Twitter“ paskyroje rašė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, ragindamas siekti demokratiškesnės lyderystės pasaulyje. Aukščiausiojo lygio susitikime Japonijos Hirosimos mieste, kuris turi simbolinį atspalvį, G-7 lyderiai siekė parodyti, kad jie gali dirbti kartu tiek siekdami paremti Ukrainą, tiek užkirsti kelią kitiems galimiems konfliktams ir pasaulinėms krizėms.
G-7 vadovų susitikimas Hirošimoje, Japonijoje
G-7 vadovų susitikimas Hirošimoje, Japonijoje / „DPA“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“

Kas yra G7?

Tai septynių turtingiausių ir didžiausių pasaulio demokratinių valstybių – JAV, Jungtinės Karalystės, Kanados, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Japonijos ir Prancūzijos – susitikimas, kuriame aptariami prioritetiniai bendri politiniai klausimai.

Šio formato ištakos siekia Prancūziją, kai 1975 m. šešių pramoninių šalių vadovai kartu ieškojo sprendimų, kaip įveikti infliaciją ir recesiją, kurią sukėlė arabų naftos embargas. Tuo metu Kanada, kuri prie aukščiausiojo lygio susitikimo prisijungė po metų, dar nebuvo prisijungusi prie grupės.

1998 m., tikėdamasi paskatinti demokratinius procesus Rusijoje, į G-7 formatą buvo priimta Rusija, tačiau po Krymo aneksijos šios iliuzijos galutinai žlugo ir Rusija buvo pašalinta.

Tradiciškai aukščiausiojo lygio susitikimais buvo siekiama palyginti nedidelėje grupėje koordinuoti ekonominę, saugumo ir energetikos politiką, kad būtų lengviau priimti veiksmingesnius sprendimus. Tačiau vis dažniau teigiama, kad šis formatas iš tikrųjų nėra pajėgus įgyvendinti savo pažadų ir neatspindi šiandienos geopolitinės tikrovės: į bendras diskusijas reikia įtraukti kitas šalis ir pasaulio regionus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius