-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pasaulio valstybių lyderiai nerimauja dėl padėties Kryme ir reikalauja Rusijos pasiaiškinimo

Pasaulio valstybių vadovai išreiškė susirūpinimą dėl pastarųjų dienų įvykių Kryme.
Radoslawas Sikorskis
Radoslawas Sikorskis / „Scanpix“ nuotr.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas Walteris Steinmeieris šeštadienį perspėjo, kad kelių pastarųjų valandų įvykiai Ukrainoje yra pavojingi, ir paragino Rusiją paaiškinti savo ketinimus, kai Maskva dislokavo savo karius Krymo regione.

„Padėtis, ypač Kryme, aiškiai paaštrėjo. Kad ir kas lieja daugiau alyvos į ugnį – žodžiais arba veiksmais – jie sąmoningai siekia tolesnio padėties eskalavimo, – pabrėžė jis. – Viskas, ką Rusija daro Kryme, turi atitikti Ukrainos suverenumą ir teritorinį vientisumą, taip pat sutartis dėl Rusijos Juodosios jūros laivyno.“

„Raginame Rusijos vyriausybę (laikytis) savo viešų pareiškimų dėl tos (padėties). Tai taip pat reiškia, kad Rusija turėtų nedelsiant užtikrinti visišką skaidrumą dėl savo pajėgų judėjimo Kryme, taip pat dėl (tų veiksmų) tikslų ir ketinimų“, – pridūrė F.W. Steinmeieris.

Prancūzija yra nepaprastai sunerimusi dėl pranešimų apie kariuomenės judėjimą Ukrainai priklausančiame Kryme ir paragino visas konfliktuojančias šalis susilaikyti nuo veiksmų, kurie galėtų didinti įtampą, sakė šeštadienį Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas.

„Prancūzijai ypatingą nerimą kelia iš Krymo gaunami pranešimai, kuriuose aprašomas žymus karinių pajėgų judėjimas, – sakoma L. Fabiuso pareiškime. – Mes raginame visas šalis susilaikyti nuo veiksmų, kurie didintų įtampą ir paveiktų Ukrainos teritorinį vientisumą“.

Esame vienintelė šalis, turinti Kryme veikiantį konsulatą, ir, deja, jie patvirtino, kad ten yra Rusijos pajėgų

Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis šeštadienį sutrumpino savo vizitą Irane, kad prisidėtų sprendžiant gilėjančią krizę Kryme, kur prorusiškai nusiteikę ginkluoti asmenys yra užėmę vietos vyriausybės ir parlamento pastatus.

„Turiu sutrumpinti savo vizitą Irane dėl įvykių Kryme ir grįžti į Lenkiją“, – R.Sikorskis sakė per bendrą spaudos konferenciją su Irano užsienio reikalų ministru Mohammadu Javadu Zarifu.

„Padėtis Kryme tampa dar labiau kritinė“, – pabrėžė jis.

Tuo tarpu Lenkijos URM šeštadienį paskelbė pranešimą, ragindama baigti provokuojantį pajėgų judėjimą Kryme – autonominiame Ukrainos regione, kuriame gyventojų daugumą sudaro rusakalbiai.

„Esame vienintelė šalis, turinti Kryme veikiantį konsulatą, ir, deja, jie patvirtino, kad ten yra Rusijos pajėgų, – sakė R.Sikorskis. – Mes atidžiai stebime ten besiklostančius įvykius.“

R.Sikorskis, kartu su Prancūzijos ir Vokietijos diplomatijos vadovais, atliko itin svarbų diplomatinį vaidmenį sprendžiant krizę Ukrainoje.

Lenkija aktyviai skatino savo rytinę kaimynę Ukrainą užmegzti glaudesnius santykius su Europos Sąjunga (ES) ir NATO, taip pat atitolinti Kijevą nuo Rusijos įtakos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius