-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasauliui labiau patinka JAV, o ne Kinija

Nepaisant pastaruoju metu JAV įvaizdžiui pakenkusių šnipinėjimo skandalų, pasaulyje šiai šaliai simpatizuoja daugiau žmonių, negu sparčiai augančiai Kinijai, skelbia naujienų svetainė chinatopix.com.
Laisvės statula
Laisvės statula / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tokius duomenis atskleidė šią savaitę paskelbti „Pew“ tyrimo centro duomenys. Tyrime buvo apklausti 48 643 respondentai 44 valstybėse.

Tyrimas atskleidė, jog JAV prezidentas Barackas Obama turi tvirtą paramą visame pasaulyje net ir smunkant jo reitingams gimtojoje šalyje.

56 proc. respondentų teigė, jog yra patenkinti B.Obamos užsienio politika. JAV prezidento palaikymas labiausiai susilpnėjo Vokietijoje ir Brazilijoje. Neseniai paskelbta, kad būtent šiose šalyse amerikiečių saugumo agentai klausėsi šalių lyderių pokalbių mobiliuoju telefonu.

Dauguma apklaustųjų teigė, kad Kinijos įtaka visame pasaulyje artimiausiu metu gali sustiprėti.

65 proc. asmenų tvirtino, kad jų požiūris į JAV yra teigiamas. Kiniją teigiamai vertina gerokai mažiau – 49 proc. respondentų. Vis dėlto, dauguma apklaustųjų teigė, kad Kinijos įtaka visame pasaulyje artimiausiu metu gali sustiprėti.

Manančiųjų, jog Kinija iš JAV perims supervalstybės statusą padaugėjo nuo 32 proc. 2008 m. iki 50 proc. 2014 m. Nors dauguma apklaustųjų Kinijos ekonomikos augimą vertina palankiai, bet bendras šios šalies įvaizdis JAV ir Europos šalyse yra neigiamas.

Kinijos kaimynės ypač nerimauja dėl augančios Pekino karinės galios ir ekonominės įtakos bei laiko tai grėsme nacionaliniam saugumui. Pusė tyrime dalyvavusių Azijos valstybių gyventojų išreiškė nerimą, kad Kinijos teritoriniai ginčai su kaimyninėmis valstybėmis gali peraugti į karinį konfliktą.

Kinijos kaimynės ypatingai nerimauja dėl augančios Pekino karinės galios ir ekonominės įtakos.

93 proc. Filipinų gyventojų tvirtino bijantys stiprėjančios Kinijos įtakos pietų Kinijos jūros regione, o 85 proc. Japonijos ir Vietnamo gyventojų pareiškė manantys, kad teritoriniai ginčai gali baigtis kariniu konfliktu tarp šalių.

Dėl galimo konflikto pietų ir rytų Kinijos jūrose sunerimę du trečdaliai amerikiečių ir 62 proc. kinų.

Pakistanas ir Indija yra vienintelės Azijos valstybės, kurių gyventojai linkę taikos užtikrinimą regione perduoti saugoti Pekinui, o ne Vašingtonui.

Vienintelis pasaulio regionas, kuriame didesnė dalis gyventojų, 49 proc., simpatizuoja Kinijai yra Artimieji Rytai. Čia JAV palaiko tik 30 proc. respondentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius