-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulis ne juokais išsigando Japonijos katastrofos: plinta melagingi SMS, JAV skaičiuoja, kada radioaktyvūs debesys pasieks Amerikos žemyną

Įvairiose pasaulio šalyse į Japonijos pragarą reaguojama labai skirtingai. Vienos šalys išlieka ramios. O kitos, netgi nutolusios nuo Japonijos per kelis tūkstančius kilometrų, bijo radiacijos paplitimo. Sinoptikų teigimu artimiausias tris dienas vėjas Fukušimos radiaciją neš į vandenyną. Tuo džiaugiasi Tokijo gyventojai, bet kitų šalių gyventojus ima nerimas.
Galimo radiacijos plitimo žemėlapis
Galimo radiacijos plitimo žemėlapis / Youtube.com stopkadras

Apie tai, kaip suomiai šluoja jodo preparatus iš vaistinių, skaitykite čia.

SMS bumas Azijos šalyse: masinė panika Filipinuose

Azijos šalyse, esančiose arčiausiai Japonijos, paniką sukėlė paplitusios melagingos SMS žinutės. Jose rašoma, neva Japonijos vyriausybė perspėja, kad radiacijos debesys paplito už šios valstybės ribų. Tokių melagingų pranešimų autoriai kviečia kaimyninių šalių gyventojus imtis visų saugumo priemonių, saugotis radiacijos spinduliuotės poveikio žmonėms.

Ypači didelę paniką tokios žinutės sukėlė Filipinuose. Kai kurių šalies rajonų mokyklų administracija skubiai išleido vaikus namo, gamyklos taip pat nutraukė darbą.

Vėliau Filipinų vyriausybė oficialiai paneigė informaciją, kad šaliai kilo radiacijos pavojus.

BBC primena, kad masinių nelaimių metu interneto chuliganai mėgsta pagąsdinti žmones, pranešdami apie pavojingą nelaimės scenarijų – bruka elektroninius laiškus ir SMS. Jų tikslas –sukelti paniką arba išvilioti iš žmonių pinigų neva nukentėjusiems nuo nelaimių gelbėti.

Kartu su naujienomis apie plintačią radiaciją elektroniniu paštu platinami ir internetiniai virusai.

JAV laukiama radiokatyvaus debesies

JAV sinoptikai visuomenės nerimą skatina bauginančiais pranešimais: radioaktyvūs Fukušimos debesys gali ne juokais išgąsdinti ne tik JAV lėktuvnešio (dreifavusio prie Japonijos) įgulą, bet ir civilius šalies vakarinės pakrantės gyventojus.

Atsižvelgdami į Gismeteo prognozes, sinoptikai teigia, kad labai realu, jog vėjas radioaktyvius debesis atneš iš pietvakarių į šiaurės rytus. Kitaip tariant, radiacija gali pasiekti vakarinę Šiaurės Amerikos pakrantę. Rusijai prognozuojama minimali galimybė gauti radiacijos – nebent tik dėl periferinių cikloninių vėjų Kuriluose ir Kamčiatkoje. 

Ekspertų teigimu, pučiant šiaurės rytų krypčių vėjui, radioaktyvios dulkės Aliaską gali pasiekti per 7 dienas, Honolulu – per 8, Sietlą – per 10 dienų. Los Andžele radioaktyvios dalelės galėtų nusėsti po 11 dienų. Šie apskaičiavimai pasitvirtintų, jei nesikeistų vėjo kryptis, o debesys judėtų 20 mylių per valandą greičiu.

Maskva laukia 5 balų žemės drebėjimo?

Neįtikėtina, tačiau Rusijos Žemės fizikos instituto mokslininkų teigimu, dėl tektoninių plokščių judėjimo Japonijos žemės drebėjimo scenarijus gali kartotis Kamčiatkoje, Kuriluose ir Kaukaze. Tie patys mokslininkai dabar sako iš anksto prognozavę ir tragiškus įvykius Japonijos Honšiu saloje. Instituto atstovė Jevgenija Rogožina pripažįsta, kad neprognozavo tik tokių baisių padarinių.

Tačiau dar vienas mokslininkų spėjimas kelia abejonių, tačiau sėja baimę. Jų teigimu, netgi Maskvoje įmanomas maždaug 5 balų žemės drebėjimas. Pastarąjį kartą Maskvoje žemė drebėjo 1977 metais.

Tiesa, seismologai vengia tikslių datų. Jie apsidraudžia sakydami, kad Rusijos sostinėje žemė drebės „artimiausią dešimtmetį“. Viskas priklausys nuo to, kaip aktyviai judės tektoninės plokštės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius