Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulis raginamas paaukoti Sirijai, kur karas įžengė į antrą dešimtmetį

Sirijos karui įžengiant į antrąjį dešimtmetį, tarptautinės bendruomenės pirmadienį bus paprašyta paaukoti papildomus milijardus dolerių humanitarinėms iniciatyvoms paremti.
Ligoninė Alepe po Sirijos režimo oro smūgių
Ligoninė Alepe po Sirijos režimo oro smūgių / ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.

Per penktąją Briuselio konferenciją dėl Sirijos, vyksiančią vaizdo ryšiu dėl kovos su koronavirusu priemonių, bus aptariami karo draskomos šalies pabėgėlių ir pažeidžiamų gyventojų neatidėliotini poreikiai.

„Dėl papildomo COVID-19 poveikio Sirijos civiliai gyventojai neturi galimybės atsikvėpti“, – rašoma Jungtinių Tautų agentūrų pareiškime, išplatintame prieš donorų susitikimą.

VIDEO: Jautrūs kadrai: tėvas Sirijoje bando padėti dukrai nugalėti baimę – moko juoktis, išgirdus sprogstančias bombas

„Jie susiduria su didėjančiu badu ir skurdu, nuolatiniu perkėlimu ir besitęsiančiais išpuoliais“, – nurodoma pareiškime, priduriant, kad pavojuje yra 24 mln. žmonių Sirijoje ir kaimyninėse valstybėse.

„Tai yra 4 mln. daugiau nei 2020 metais ir daugiau nei bet kuriuo kitu laiku nuo konflikto pradžios“, – pabrėžė agentūros.

Per renginį bus atstovaujamos per 50 šalių ir 30 kitų organizacijų: nevyriausybinių organizacijų, humanitarinės pagalbos agentūrų ir tarptautinių finansų institucijų.

Bus siekiama yra surinkti 10 mlrd. JAV dolerių (8,5 mlrd. eurų): 4,2 mlrd. dolerių – humanitarinei pagalbai Sirijoje, o likusią sumą – regione besiglaudžiantiems pabėgėliams.

VIDEO: Aštuoneri konflikto Sirijoje metai: ką kare veikia užsienio jėgos?

Šios lėšos padės Libanui, Jordanijai, Turkijai, Irakui ir Egiptui, kurie, nepaisant daugybės savo pačių problemų, yra priversti rūpintis milijonais pabėgėlių.

„Sirai jau 10 metų išgyvena neviltį ir tragediją“, – pareiškė JT humanitarinės pagalbos vadovas Markas Lowcockas.

„Dabar prastėjančios gyvenimo sąlygos, ekonomikos nuosmukis ir COVID-19 sukelia daugiau bado, nepakankamos mitybos ir ligų. Kariaujama mažiau, bet taikos dividendų nėra“, – pridūrė jis.

Anot JT, per ankstesnę donorų konferenciją, vykusią praėjusių metų birželį, buvo pažadėta išskirti 5,5 mlrd. dolerių (4,7 mlrd. eurų).

Europos Komisija, pirmadienį vyksiančio virtualaus naujo renginio organizatorė, suskaičiavo 7,7 mlrd. dolerių (6,5 mln. eurų), o šiek tiek mažiau nei trečdalis šios sumos bus perkelta į 2021 metus.

Europos Sąjunga ir 27 jos valstybės narės, nerimaujančios, kad nepadėjus pabėgėliams Artimuosiuose Rytuose jie gali pasiekti Europą, skyrė du trečdalius tų lėšų.

Pirmadienį internete bus surengtos diskusijos įvairiose platformose, o antradienį vyks pagrindinis donorų ratas. Galutinė suma paaiškės tos dienos pabaigoje.

Pilietinis karas Sirijoje, įsiplieskęs 2011 metais režimui pamėginus brutaliai numalšinti antivyriausybinius protestus, pareikalavo jau daugiau nei 388 tūkst. gyvybių ir dar milijonus žmonių privertė palikti namus.

Tęsiasi Rusijos bei Irano remiamų vyriausybės pajėgų kovos su sukilėliais, o chaosu pasinaudoja ir tokios džihadistų grupuotės kaip „Islamo valstybė“ (IS).

Dėl šios priežasties JAV bei jų sąjungininkų kariai bendradarbiaudami su kurdais rengia antskrydžius prieš IS taikinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius