-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pasaulis sutinka Naujuosius metus (nuotraukos)

Sidnėjuje pirmieji šventiškai nusiteikę žmonės ketvirtadienį pradėjo kloti patiesalus ir atsidarė lauko iškylų krepšius, ruošdamiesi vienam iš didžiausių pasaulyje Naujųjų metų sutikimo vakarėlių, į kurį, kaip manoma, susirinks apie 1,5 mln. žmonių, ketinančių atsisveikinti su nelengvais praėjusiais metais ir pasveikinti naują dešimtmetį.
Australijoje, Sidnėjuje, naujametiniai fejerverkai pradėti šaudyti 21 val. vietos (12 val. Lietuvos) laiku. Australai taip nusprendė „pažadinti miesto dvasią“.
Australijoje, Sidnėjuje, naujamečiai fejerverkai pradėti šaudyti 21 val. vietos (12 val. Lietuvos) laiku. Australai taip nusprendė „pažadinti miesto dvasią“. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Australijoje šventės kulminacija, kaip ir kasmet, taps įspūdingi fejerverkai virš Sidnėjaus tilto ir operos rūmų, pasauliui pasitinkant 2010 metus. Australijos rytinė dalis, kurioje yra didžiausias miestas Sidnėjus ir sostinė Kanbera, Naujuosius metus sutiks 15 val. Lietuvos laiku. Dar po pusantros valandos Naujieji ateis į centrinę Australijos dalį, o dar po pusvalandžio – ir į vakarinę.

Sidnėjus pajūrio parkuose ir aikštėse susirinkusių žmonių minios nepabūgo apniukusio dangaus ir vidurvasario lietaus. Aukštuose pastatuose, iš kurių atsiveria vaizdas į įlanką, buvo ruošiamasi džiaugsmingiems vakarėliams.

Australijoje tūkstančiai policininkų buvo pasiųsti į miestų gatves, siekiant užkirsti kelią dėl padauginto alkoholio galintiems kilti neramumams. Policijos vadovai perspėjo ramybės drumstėjus likti namuose, nes kitaip jie gali atsidurti už grotų.Į pasilinksminimus atvykstančių žmonių prašoma vilkėti kokį nors mėlynos spalvos drabužį – ši spalva atitinka pagrindinę šių metų fejerverkų reginio temą – „Dvasios pažadinimas“ („Awaken the Spirit“).

„Sidnėjaus dvasia nuostabi: jausminga, seksuali ir moderni. Mes norime švęsti ir pažadinti miesto dvasią Naujiesiems metams“, – sakė to pasirodymo meno direktorė Rhoda Roberts.

Kai kuriuose šios šalies miestuose, tokiuose kaip Melburnas ir Adelaidė, iškilmių dalyviai priversti kęsti 38 laipsnių Celsijaus kaitrą.

Australijoje tūkstančiai policininkų buvo pasiųsti į miestų gatves, siekiant užkirsti kelią dėl padauginto alkoholio galintiems kilti neramumams. Policijos vadovai perspėjo ramybės drumstėjus likti namuose, nes kitaip jie gali atsidurti už grotų.

Mažesni fejerverkų pasirodymai ir šventės suplanuotos kituose Australijos ir Ramiojo vandenyno pietinio regiono miestuose, kurie pirmieji pasitinka kiekvieną naują dieną, nes yra arčiausiai Tarptautinės datos keitimosi linijos.

Naujoji Zelandija jau gyvena 2010-aisiais. Naujieji metai čia išmušė 13 val. Lietuvos laiku. Šios šalies didžiuosiuose miestuose rengiami šokiai, groja orkestrai ir grupės, leidžiami fejerverkai. Šventiniai renginiai taip pat vyksta turistų traukos centruose, tokiuose kaip Kvinstaunas. Naujosios Zelandijos sostinėje Velingtone vyksta pasaulio vienaračių čempionato dalyvių pasirodymas.

Azijoje taip pat bus švenčiama, nors tikriausiai ne taip plačiai, kaip daugelyje Europos ir abiejų Amerikos žemynų šalių.

1,3 mlrd. gyventojų turinti Kinija naudoja kitokį tradicinį kalendorių, pagal kurį Naujieji metai bus sutinkami vasarį. Musulmoniškos šalys, tokios kaip Pakistanas ir Afganistanas, laiką taip pat skaičiuoja pagal kitą kalendoriaus sistemą.

Honkongo padangę, kur Naujieji metai Lietuvos laiku ateis 17 valandą, nušvies įspūdingas pirotechnikos pasirodymas, Singapūre vyks prašmatnūs vakarėliai, o Indonezijos sostinėje Džakartoje prie Nacionalinio monumento tūkstančiai žmonių stebės fejerverkų reginį.

Milijonai japonų Naujųjų metų išvakarėse būriuosis šventyklose ir melsis, kad 2010 metai būtų sėkmingi. Japonija į kitus metus persikels 16 val. Lietuvos laiku.

Tokijo Sensodžio šventykla buvo papuošta vėliavomis su ateinančius metus sveikinančiais užrašais, ruošiantis tradicinėms Naujųjų metų sutikimo ceremonijoms, kai tūkstančiai žmonių susirenka melstis už sėkmę. Daugybė prekeivių Japonijos sostinės gatvėse pardavinėja jūros gėrybes ir kitokius valgius.

Šios linksmybės taip pat taps atsisveikinimu su 2009 metais, kuriuos daugelis linkę kuo greičiau užmiršti.

Šiemet pasaulį ypač sunkiai prislėgė visuotinės finansų krizės našta, dėl kurios daugelio šalių ekonomiką apėmė recesija, o milijonai žmonių prarado darbą ir būstus. Metų pabaigoje pastebėta kai kurių atsigavimo ženklų, teikiančių vilčių, kad 2010 metai atneš geresnius laikus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius