Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 31 /2015 01 01

Pasaulis triukšmingai pasitinka 2015-uosius

Pasaulis įspūdingai pasitiko atėjusius 2015-uosius. Nuo Okeanijos salų iki Europos – valstybės viena su kita varžėsi, kieno fejerverkai sužavės labiau. Ypatingo žiniasklaidos dėmesio sulaukė Šiaurės Korėja – diktatoriaus Kim Jong Uno valdoma šalis atskleidė, kaip pas juos švenčiami Naujieji metai.
Naujųjų metų sutikimas Berlyne
Naujųjų metų sutikimas Berlyne / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Laikrodžio rodyklėms mušant vidurnaktį spalvingos šventės vieną po kitos užliejo Azijos šalis, o po kelių valandų šventiniai fejerverkai pradėjo spalvinti ir Europos valstybių dangų.

Naujametę šventę surengė ir Šiaurės Korėja, kurioje vaikai demonstravo pasirodymą, pavadinimu „Mes esame laimingiausi pasaulyje“.

VIDEO: Naujųjų metų sutikimas Šiaurės Korėjoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naujųjų metų sutikimas Šiaurės Korėjoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naujųjų metų sutikimas Šiaurės Korėjoje

 Akinantis renginys Sidnėjuje

Akinantys fejerverkai ketvirtadienį nušvietė Sidnėjaus uostą, kai didžiausias Australijos miestas įspūdingu reginiu sutiko Naujuosius 2015 metus, nepaisydamas teroro aktu grėsmės, kaip buvo per kruviną apsiaustį prieš daugiau kaip savaitę.

Sidnėjuje, kurį prieš pat Kalėdas sukrėtė trijų žmonių gyvybių pareikalavusi drama, kai vienas ekstremistinių pažiūrų Irane gimęs vyras paėmė 17 įkaitų vienoje kavinėje miesto finansų centre, tonos pirotechnikos užtaisų buvo susprogdintos virš uosto per renginį, kurį tiesiogiai stebėjo daugiau kaip milijonas žmonių.

„Mes švenčiame, kad esame daugiakultūrė, darni bendruomenė, bet mes galvosime apie tai, kas įvyko“, – sakė Sidnėjaus lordė merė Clover Moore (Klover Mur), turėdama omenyje incidentą, per kurį žuvo du įkaitai – kavinės vadybininkas Tori Johnsonas ir teisininkė Katrina Dawson, nukautas buvo ir ginkluotas užpuolikas.

Po minėtos apsiausties Australijos premjeras Tony Abbottas sakė, kad saugumo agentūros užfiksavo suintensyvėjusius „teroristų pokalbius“ ir perspėjo, kad „teroro grėsmė išlieka didelė ir ir kad ... šiuo lygmeniu išpuolis yra tikėtina“.

Tačiau fejerverkų spektaklis įvyko be jokių incidentų.

Nuostabūs spalvotų šviesų pliūpsniai nušvietė uostą vidurnaktį; fejerverkų kaskados kilo virš uosto tilto, šaute šaudė nuo operos teatro, raižė dangų per pirmąjį ryškiausią 2015-ųjų sutikimą.

Pasaulinės linksmybės

Honkonge milijonai žmonių taip pat stebėjo aštuonias minutes trukusį didžiulį pirotechnikos šou Viktorijos uoste.

VIDEO: Naujieji metai Honkonge

Taivane Naujųjų metų sutikimo centras buvuo sostinės simboliu tapęs dangoraižis „Taipei 101“, kur popmuzikos atlikėjų koncertas ir vidurnaktį vyksiantis fejerverkų šou pritrauks šimtus tūkstančių žmonių.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Naujųjų metų sutikimas Taivane
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Naujųjų metų sutikimas Taivane

Afganistane gruodžio 31-oji bus paskutinė NATO kovinės misijos diena šioje karo išvargintoje šalyje, o nuo sausio 1-osios prasidės nauja „mokymo ir palaikymo misija“, tęsiantis konfliktui su Talibano sukilėliais.

Tuo tarpu Berlyne kito laikmečio pabaiga bus prisiminta didžiuliame koncerte po atviru dangumi prie Brandenburgo vartų, kuriame dalyvaus televizijos serialo „Gelbėtojai“ (Baywatch) žvaigždė Davidas Hasselhoffas. Prieš 25 metus jis toje pačioje vietoje dainavo laisvės dainas po Berlyno sienos griūties.

Paryžiaus Eliziejaus laukuose, kuriuose bus leidžiamas tik pėsčiųjų eismas, likus 15 minučių iki Naujųjų metų pradžios bus rodoma vaizdo projekcija ant Triumfo arkos.

Vidurnaktis žymės reikšmingą datą Lietuvai, kurioje nuo sausio 1-osios nacionaline valiuta taps euras, o Latvija perims pirmininkavimą Europos Sąjungai (ES) ir atsidurs derybų su kaimynine Rusija dėl krizės Ukrainoje priešakyje.

Ispanijoje milijonai besilinksminančių žmonių susirinks prie Saulės vartų Madride, kur sulig kiekvienu vidurnaktį mušančio laikrodžio dūžiu tradiciškai suvalgys 12 vynuogių. Barselonoje tuo metu bus surengtas didžiulis fejerverkų reginys.

Niujorke apie 1 mln. žmonių susirinks Taimso aikštėje stebėti, kaip nusileidžia garsusis stiklinis laiko rutulys.

Londone fejerverkai bus leidžiami palei Temzės upę, tačiau šiais metais atvykstantys žiūrovai turės susimokėti, nes pastaraisiais metais susirinkdavusios didžiulės minios sukėlė susirūpinimą dėl saugumo.

Edinburge vyks tradicinė Hogmanajaus gatvės šventė Karališkojoje Mylioje, kuri, kaip tikimasi, pritrauks dešimtis tūkstančių žmonių.

Tikriausiai daugiau negu 2 mln. žmonių sutiks 2015-uosius Kopakabanos paplūdimyje Rio de Žaneire, kur vyks didžiulis fejerverkų šou, atversiantis miesto įkūrimo 450-ųjų metinių iškilmes.

Daugybė fejerverkų bus leidžiami iš laivų netoli pakrantės per šventę, kurios dalyviai tradiciškai apsirengia baltai. Ši Brazilijos Naujųjų metų tradicija turi suteikti apsivalymą ir užtikrinti taikingus metus. Kopakabanoje taip pat įprasta įbristi į jūrą iki kelių ir tuojau po vidurnakčio peršokti per septynias bangas, tikintis, kad tai atneš sėkmę.

Niujorke apie 1 mln. žmonių susirinks Taimso aikštėje stebėti, kaip nusileidžia garsusis stiklinis laiko rutulys. Aikštėje taip pat vyks popmuzikos žvaigždė Taylor Swift naujametinis koncertas.

Majamyje bus įžiebtas 10 metrų skersmens neoninis apelsinas, Atlantoje – persikas, o Našvilyje – muzikos nata.

Ruošiantis linksmybėms kai kuriuose JAV miestuose buvo jaučiama įtampa dėl galinčių prasiveržti neramumų, susijusių su neseniai įvykusiais incidentais, kai neginkluoti juodaodžiai tapdavo policijos veiksmų aukomis. Bostono meras ir policijos komisaras paragino aktyvistus susilaikyti nuo planuojamų protesto akcijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius