Pasaulyje daugėja įvykdomų mirties bausmių

Nevyriausybinės organizacijos (NVO) „Amnesty International“ tvirtinimu, 2011-aisiais pasaulyje padaugėjo įvykdytų mirties bausmių, ypač Artimuosiuose Rytuose, praneša BBC.
Kartuvės
Kartuvės / „Scanpix“ nuotr.

Organizacijos metiniame pranešime teigiama, kad dėl įvykdytų mirties bausmių skaičiaus padidėjimo atsakingas Irakas, Iranas ir Saudo Arabija. „Amnesty International“ taip pat atkreipia dėmesį, kad Kinijoje mirties bausmių įvykdyta daugiau nei likusiame pasaulyje kartu sudėjus.

Tačiau, pasak NVO, dabar pasaulyje mirties bausmė įvykdoma mažiau šalių. Palyginti su 2001-aisiais, valstybių, kuriose praėjusiais metais įvykdytos mirties bausmės, sumažėjo trečdaliu.

„Žinoma tik apie 20 šalių, kuriose vykdomos mirties bausmės. Tai reiškia, kad 178-iose valstybės mirties bausmė nevykdoma“, – BBC sakė „Amnesty International“ generalinė sekretorė Salil Shetty.
Antradienį paviešintoje metinio pranešimo apžvalgoje teigiama, kad praėjusiais metais 20-yje pasaulio valstybių buvo įvykdytos mažiausiai 676 mirties bausmės. Palyginimui, 2010-aisiais 23 pasaulio šalyse buvo mirties bausmė įvykdyta 527 žmonėms.

Kinijoje praėjusiais metais mirties bausmė įvykdyta tūkstančiams žmonių.

„Amnesty International“ nebeviešina įvykdytų mirties bausmių skaičiaus Kinijoje, kur ši informacija laikoma valstybės paslaptimi. Tačiau organizacijos tvirtinimu, šis skaičius siekia tūkstančius.

Artimuosiuose Rytuose oficialių mirties bausmių skaičius praėjusiais metais išaugo 50 proc. ir siekė 558. Daugiausia iš jų, 360, buvo įvykdyta Irane. Didžioji žmonių šioje šalyje mirties bausme nuteisti pagal praėjusiais metais įsigaliojusį naują kovos su narkotikais įstatymą.

Saudo Arabijoje praėjusiais metais įvykdytos mažiausiai 82 mirties bausmės, palyginti su 27 mirties bausmėmis 2010-aisiais; Irake – mažiausiai 86, palyginti su mažiausiai viena mirties bausme 2010-aisiais.

Dėl smurto protrūkio Libijoje, Sirijoje ir Jemene tikslus įvykdytų mirties bausmių skaičius neaiškus.

„Amnesty International“ savo metiniame pranešime smerkia „gėdingą“ mirties bausmės įgyvendinimą Jungtinėse Valstijose, atkreipdama dėmesį, kad tai vienintelė Vakarų demokratinė valstybė, kurioje praėjusiais metais buvo įvykdyta mirties bausmė.

„Didieji budeliai yra Kinija ir Iranas, taip pat Šiaurės Korėja, Irakas, Saudo Arabija, Jemenas, Somalis ir, deja... Jungtinės Valstijos“, – kalbėjo S.Shetty.

Pagal įvykdytų mirties bausmių skaičių JAV praėjusiais metais buvo penktoje vietoje. Šioje šalyje mirties bausmės įvykdytos 43 asmenims. 2010-aisiais įvykdytų mirčių skaičius siekė 46.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius