Iki -60% prenumeratai. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti

Pasaulyje dėl COVID-19 pandemijos apribojami Darbo dienos mitingai

Darbininkai visame pasaulyje penktadienį buvo priversti apriboti Tarptautinės darbo dienos mitingus dėl daugelyje šalių dėl koronaviruso pandemijos įvesto karantino, bet kai kurie vietoje eitynių organizavo renginius internetu, o kiti vis tiek išėjo į gatves, dėvėdami apsaugines kaukes.
Darbo dienos protestai Honkonge
Darbo dienos protestai Honkonge / „Scanpix“ nuotr.

Tradicinė darbuotojų judėjimo šventė paprastai pritraukia milijonus žmonių į triukšmingas gatvių eitynes, kartais peraugančias į konfrontacijas su policijos pajėgomis.

Šiemet ši diena ypač reikšminga, nes dėl COVID-19 pandemijos pasaulio ekonomiką ištiko istorinė krizė, o iki šiol neregėtas žmonių skaičius neteko darbo.

Tačiau atsižvelgiant į drastiškas socialinio atstumo taisykles, kuriomis siekiama sustabdyti ligos plitimą, profsąjungų lyderiai nusprendė atidėti viešus susibūrimus arba perkelti renginius į internetą.

Prancūzijoje, kur tebegalioja griežtas karantinas, darbuotojai minės gegužės 1-ąją socialiniuose tinkluose, arba skanduodami šūkius iš savo balkonų.

„Tai yra galimybė priminti apie socialinius reikalavimus, kuriuos jau ilgą laiką giname ir kuriuos išryškino krizė“, – sakė profsąjungų asociacijos CGT generalinis sekretorius Philippe'as Martinezas.

Tuo metu Graikijos vyriausybė paprašė profesinių sąjungų atidėti viešus mitingus daugiau nei savaite, tačiau įtakingas darbininkų susivienijimas GSEE paragino minint Darbo dieną skelbti visuotinį streiką.

GSEE taip pat paragino demonstrantus „pakelti kumštį ir pagerbti“ medicinos darbuotojus bei kitus specialistus, prižiūrinčius priekių tiekimo grandinę ir telekomunikacijų infrastruktūrą.

Vis dėlto daugiau kaip 100 žmonių, priklausančių su Komunistų partija susijusiai profsąjungai PAME, susirinko Atėnų centrinėje Konstitucijos aikštėje prie parlamento rūmų. Dauguma demonstrantų, laikiusių plakatus ir raudonas vėliavas, dėvėjo kaukes ir pirštines bei stovėjo apytikriai už 2 m vieni nuo kitų, laukdami eitynių pradžios.

Portugalijos pagrindinė profsąjungų konfederacija CGTP planuoja surengti sąjungų lyderių susibūrimą didžiulėje esplanadoje, kur kasmet baigiasi jų tradicinis Darbo dienos paradas.

Konfederacija nurodė, kad jos nariai stovės 4 m atstumu vieni nuo kiti ir mojuos vėliavomis bei plakatais.

„Mums teko būti kūrybiškiems“

Suomijoje Darbo dieną tradiciškai rengiamos masiškos iškylos – tai būna didžiausi viešieji renginiai per visus metus.

Tačiau šįkart Helsinkyje vos keli žmonės susirinko aplink Turgaus aikštėje esančios Havis Amandos statulos – tradiciniame Darbo dienos šventės epicentre. Šiemet aikštė buvo atitverta, patruliuojant policijai, prižiūrinčiai, kad gyventojai paisytų draudimo rinktis daugiau nei 10 žmonių grupėmis.

Valdžios institucijos paragino suomius šiemet verčiau švęsti internete, o keli sostinės restoranai pažadėjo surengti tiesiogiai transliuojamas vyno degustacijas ir kokteilių gaminimo pamokas, taip pat pristatyti į klientų namus tradicinių Darbo dienos patiekalų.

„Mums teko būti kūrybingiems ir ieškoti naujų būdų palaikyti ryšius ir būti vieningiems“, – naujienų agentūrai AFP sakė vieno iš Helsinkio restoranų savininkas Filippo Phoumsavanhis.

Vis tik toli gražu ne visi visuomenės nariai laikosi viešų susibūrimų apribojimų: pavyzdžiui, Honkonge riaušių policija mobilizuojasi prieš planuojamą prodemokratinio judėjimo protestuotojų mitingą.

„Scanpix“ nuotr./Darbo dienos protestai Honkonge
„Scanpix“ nuotr./Darbo dienos protestai Honkonge

Ši pusiau autonominė Kinijos teritorija pernai buvo apimta septynis mėnesius trukusių smurtinių protestų, pakenkusių jos, kaip stabilaus finansų centro, reputacijai ir smarkiai supriešinusių visuomenę.

Praėjusią savaitę Honkonge kilo pavienių nedidelių demonstracijų – taigi, aktyvistai tikisi Darbo dienos proga vėl sustiprinti savo pozicijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius