-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulyje ir orbitinėje stotyje minima Žemės valanda

Milijonai žmonių išjungs šviesas, šeštadienį minint Žemės valandą: pasaulinę iniciatyvą, kurios tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į klimato pokyčių problemas, ir kuri netgi bus stebima iš kosmoso.
Šiaurės pašvaistė, nufotografuota TKS kamerų virs Šiaurės Amerikos
Šiaurės pašvaistė, nufotografuota TKS kamerų virs Šiaurės Amerikos / „Scanpix“ nuotr.

Tūkstančiuose miestų – nuo Tahriro aikštės Kaire iki dangoraižio „Empire State Building“ Niujorke – šviesos bus valandai išjungtos nuo 20 val. 30 min. vietos laiku. Šioje akcijoje dalyvaus apie 150 šalių ir teritorijų.

Jau šeštus metus organizuojamoje akcijoje, pirmąkart surengtoje Sidnėjuje, tarp pirmąkart dalyvaujančių bus Libija, Irakas ir Tarptautinė kosminė stotis (TKS), iš kurios bus stebima, kaip gęstančių šviesų banga ritasi aplink pasaulį.

„Nėra geresnio būdo paskatinti susirūpinimą dėl gražiausios visatoje planetos ateities“, – anksčiau šį mėnesį sakė TKS įgulos narys Andre Kuipersas, kuris dalinsis nuotraukomis ir tiesioginiais komentarais, stebėdamas Žemės valandą iš kosmoso.

Žemės valanda pirmąkart buvo paminėta Sidnėjuje 2007 metais, o vėliau, pasak aplinkosaugos organizacijos WWF, tapo didžiausia pasaulyje demonstracija už pastangas sumažinti atmosferos taršą anglies dvideginiu.

Pernai šioje akcijoje dalyvavo 5 251 miestas ir apie 1,8 mlrd. žmonių 135 šalyje, nurodė organizatoriai.

„2012-ųjų Žemės valanda yra žmonių galios šventė – didžiausias pasaulyje aplinkosaugos renginys, kuriuo siekiama padėti mūsų planetai, – šeštadienį sakė WWF Australijos skyriaus direktorius Dermotas O'Gormanas. – Ir matome, kaip šimtai milijonų žmonių įvairiose šalyse visame pasaulyje dalyvauja šioje akcijoje, ne vien šią valandą, kad palaikytų klimato pokyčiams ir planetai palankius veiksmus.“

Tarp garsių statinių, kurie užtemdomi vieni iš pirmųjų – Sidnėjaus operos rūmai ir Sidnėjaus uosto tiltas, kurių apšvietimas išjungiamas 9 val. 30 min. Grinvičo (12 val. 30 min. Lietuvos) laiku. Vėliau užges dangoraižiai „Tokyo Tower“, „Taipei 101“ ir Didžioji kinų siena.

Kinijos sostinėje Pekine valandai užtems Olimpinis parkas ir jame esantis stadionas „Paukščio lizdas“ bei baseinų kompleksas „Vandens kubas“.

Singapūre nebūtinas šviesas užgesins 32 prekybos centrai, kurių daugelis įsikūrę tviskančiame komerciniame Sodo prospekte, ir per 370 bendrovių, įskaitant „Louis Vuitton“ ir „Armani“ atstovybes.

Taivane bus užtemdyta prezidentūra, o Filipinuose nebūtinas šviesas ir elektros prietaisus išjungs daugiau nei 1 780 policijos skyrių ir mokymo centrų.

„Išjungsime šviesą biuruose, tačiau neišjungsime teritorijų apšvietimo, nes mūsų kaliniai gali pabėgti“, – sakė nacionalinės policijos vyriausiasis inspektorius Agrimero Cruz (Agrimeras Krusas).

Indijos sostinėje Delyje bus išjungtas trijų garsių statinių – Indijos Vartų, Kutubo minareto ir Humajuno kapo apšvietimas.

„Mūsų rajone dažnai dingsta elektra, todėl esame pripratę apseiti be šviesos, bet mano vaikai nori išjungti šviesas per Žemės valandą – jie mokėsi apie energijos taupymą mokykloje“, – sakė Delyje gyvenanti dviejų vaikų motina Sangeeta Dayal.

Užtemdymo bangai ritantis per planetą, bus išjungtos šviesos kituose garsiuose statiniuose, tokiuose kaip dangoraižis „Burj Khalifa“ Dubajuje, Eiffelio bokštas ir Luvras paryžiuje, Šv.Petro bazilika Vatikane ir Bakingamo rūmai Londone.

Vienas iš Žemės valandos iniciatorių Toddas Sampsonas, kuris yra reklamos bendrovės „Leo Burnett Sydney“ direktorius, sakė, kad ši akcija prasidėjo nuo raginimo Sidnėjaus gyventojams išjungti šviesas uosto krantinėse.

„Niekada nebūtume galėję nuspėti, kad visa tai taps tokio didelio masto kaip dabar. Ir netgi didesnio užsienyje negu čionai“, – sakė jis.

Žemės valandos judėjimas sulaukė tam tikros kritikos, tačiau T.Sampsonas nurodė, kad debatai yra naudingi.

„Nemanoma – ir būtų kvaila tikėti – kad išjungus šviesos jungiklį bus išgelbėta planeta“, – jis šeštadienį sakė žurnalistams prie Sidnėjaus uosto tilto.

„Pirmiausiai ši akcija buvo surengta siekiant atkreipti dėmesį, paskatinti žmones susimąstyti ir imtis įvairių veiksmų, – aiškino T.Sampsonas. – Manau, skepticizmas yra debatų dalis. Jis viską stumia į piekį.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius