Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pašautos JAV Kongreso narės Gabrielle Giffords būklė tebėra kritinė (video)

Tris kartus į JAV Kongresą rinkta įstatymų leidėja, kuri buvo pašauta į galvą per vieną viešą renginį, sekmadienį tebebuvo kritinės būklės, o šalis reiškė pasibaisėjimą dėl šio incidento, per kurį taip pat buvo nužudyti šeši kiti žmonės.
Kongresmenė Gabriellė Giffords
Kongresmenė Gabriellė Giffords. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Atstovų Rūmų narė 40 metų Gabrielle Giffords, priklausanti JAV prezidento Baracko Obamos demokratų partijai, šeštadienį dalyvavo susitikime su rinkėjais prie vieno prekybos centro Arizonos mieste Tusone, kai užpuolikas pradėjo šaudyti į žmones.

Tarp žuvusiųjų buvo devynerių metų mergaitė ir federalinis teisėjas, o dar 12 žmonių buvo sužeisti.
Gydytojai nurodė, kad kulka kliudė G.Giffords smegenis.

Šis incidentas įvyko per G.Giffords vedamą renginį „Kongresas tavo gatvėje“ (Congress on Your Corner) prie prekybos centro „Safeway“ netoli vienos judrios sankryžos Tusone.

Dykumų supamas miestas yra pietvakarinėje Arizonos valstijoje, kurios gyventojų skaičius sparčiai didėja.

G.Giffords, kaip ir dauguma eilinių JAV įstatymų leidėjų, keliavo nelydima asmens sargybinių, sakė įvykio liudininkai.

Pirmuosiuose žiniasklaidos pranešimuose buvo nurodyta, kad ji žuvo, tačiau šeštadienio vakarą viena vietos televizija paskelbė, kad atgavo sąmonę ligoninėje ir atpažino savo vyrą – JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) astronautą Marką Kelly.

Iš pusiau automatinio šautuvo ginklo šaudęs užpuolikas pataikė G.Giffords į galvą. Vyras taip pat šovė į jos apygardos administracijos direktorių, po to pradėjo nesirinkdamas šaudyti į minią, sakė Kongreso narės padėjėjas ryšiams su visuomene Markas Kimble'as.

„Jis buvo ne daugiau nei už trijų ar keturių pėdų (1,2–1,5 metro) nuo Kongreso narės“, – nurodė M.Kimble'as, pridūręs, jog kilo „visiškas chaosas – žmonės šaukė, verkė“.

Šalia buvę žmonės sutramdė užpuoliką – 22 metų vietos gyventoją Jaredą Lee Loughnerį .

Žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad jis internete skelbdavo padrikas, pykčio kupinas žinutes, kuriose kritikuodavo vyriausybę. Pareigūnai taip pat nurodė, kad šis vyras mėgino užsirašyti į armiją, tačiau jo prašymas buvo atmestas.

Vaizdo įrašų portale „YouTube“ esančioje J.L.Loughnerio paskyroje nurodoma, kad jo mėgstamos knygos yra Karlo Marxo ir Friedricho Engelso „Komunistų manifestas“ (Manifest der Kommunistischen Partei) bei Adolfo Hitlerio „Mano kova“ (Mein Kampf).

Vienas J.L.Loughnerio kaimynas pasakojo, kad jaunuolis gyveno su tėvais ir buvo uždaro būdo. Vyras sakė dažnai jį matydavęs vedžiojantį šunį, dažniausiai vilkintį džemperį su gobtuvu ir besiklausantį muzikos grotuvu „iPod“.

J.L.Loughnerio paskyroje socialiniame tinkle „MySpace“ nurodoma, kad jis baigė vidurinę mokyklą Tusone, taip pat mokėsi koledže. Apie jo darbovietę neužsimenama.

Buvęs jo klasės draugas 22 metų Grantas Wiensas sakė, jog jam susidaręs įspūdis, kad J.L.Loughneris „gyvenime tiesiog plaukia pasroviui“ ir „rūpinasi savais reikalais“.
„Jis rūkė žolę, bet nežinau, ar reguliariai. Jis taip pat nebuvo labai linkęs į religiją“, – pasakojo G.Wiensas.

„Turime priežasčių manyti, kad jis į tą vietą atvyko su kitu asmeniu“, – Pimo apygardos šerifas Clarence'as Dupnikas sakė žurnalistams ir pridūrė, kad užpuolikas „turėjo problemų praeityje, o mes nesame tikri, ar jis veikė vienas“.

Šerifas nurodė, kad siautėjantį užpuoliką sutramdė du asmenys.
C.Dupnikas skundėsi, kad šalį, o ypač Arizoną, yra apėmusi tulžinga politinė retorika.
Pati G.Giffords anksčiau buvo išsakiusi panašių nuogąstavimų.

Duodama interviu po pernai įvykusio incidento, kai buvo išdaužyti jos biuro langai, įstatymų leidėja skundėsi patyrusi prieš ją nukreiptą konservatorių priešiškumą.

„Pavyzdžiui, buvome patekę į (ultrakonservatyvaus respublikonų sparno lyderės) Sarah Palin taikinių sąrašą, tačiau esmė ta, jog dėl to, kaip ji mus pavaizdavo, mūsų apygarda atsidūrė šautuvo taikiklyje. Kai žmonės taip elgiasi, jie turi suvokti, kad tokie veiksmai sulauks pasekmių“, – G.Giffords sakė televizijai MSNBC.

Po šeštadienį įvykusio šaudymo S.Palin paskelbė pranešimą, kuriame pareiškė „nuoširdžią užuojautą“ G.Giffords ir kitų aukų šeimoms.

Pernai lapkritį į G.Giffords postą Atstovų Rūmuose pretendavęs respublikonas Jesse'as Kelly organizavo lėšų rinkimo akcijas, kuriose ragino savo šalininkus padėti išversti iš valdžios jo varžovę ir kartu su juo šaudyti iš automato M–16.

J.Kelly anksčiau tarnavo Jūrų pėstininkų korpuse ir dalyvavo misijose Irake.
„Nematau ryšio“ tarp lėšų rinkimo renginių, kuriuose buvo demonstruojami ginklai, ir šaudymo šeštadienį, pareiškė J.Kelly atstovas Johnas Ellinwoodas.

VIDEO: Eyewitness Report from Gabrielle Giffords (D-AZ) Shooting

„Nepažįstu šio žmogaus (užpuoliko); negalime rasti jokių duomenų, kad jis kaip nors buvo susijęs su rinkimų kampanija... Arizona yra valstija, kurioje žmonės yra šaunamųjų ginklų savininkai – tai tebuvo vienas pamišęs asmuo“, – pridūrė atstovas.

G.Giffords pirmąkart į Kongresą išrinkta per demokratams sėkmingus 2006 metų rinkimus. Ji buvo minima tarp galimų kandidatų į Senatą per 2012 metų rinkimus. Taip pat prognozuota, kad ji gali būti išrinkta valstijos gubernatore 2014 metais.

Su astronautu M.Kelly, pilotavusiu erdvėlaivius „Endeavour“ ir „Discovery“, ji susituokė 2007 metais.
Planuojama, kad M.Kelly bus paskutinės NASA „Space Shuttle“ erdvėlaivių misijos, tikriausiai įvyksiančios balandį, vadas. Jo brolis šiuo metu dalyvauja misijoje Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS), nurodė pareigūnai.

Jungtinėse Valstijose įvyksta daug šaudymo incidentų, tačiau pasikėsinimų į išrinktų pareigūnų gyvybes pasitaiko gana retai.

Paskutinis didelį atgarsį sukėlęs incidentas įvyko 1981 metais, kai tuometis prezidentas Ronaldas Reaganas buvo pašautas prie vieno viešbučio Vašingtone.

Iki šiol vienintelis nužudytas pareigas einantis Kongreso narys yra Kalifornijos demokratas Leo Ryanas. 1978 metais jis buvo nušautas Gajanoje, atlikdamas tyrimą dėl religinės sektos „Liaudies šventykla“ (Peoples Temple), kuri vėliau surengė liūdnai pagarsėjusią masinę savižudybę.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius