-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pasirodžius incidento, kai pareigūnas nušovė juodaodį, įrašams, Mičigane kilo protestai

Mičigano valstijos Grand Rapidso mieste trečiadienio vakarą dešimtys žmonių susirinko į protestą, policijai paviešinus vaizdo įrašus, susijusius su incidentu, kai baltasis policininkas nušovė juodaodį jaunuolį.
Protestuotojai Mičigane
Protestuotojai Mičigane / „Scanpix“/AP nuotr.

Viename iš keturių vaizdo įrašų, susijusių su balandžio 4 dienos incidentu, matyti, kaip policijos pareigūnas po grumtynių užgula ant žemės gulintį 26 metų Patricką Lyoyą ir šauna jam į galvą. Incidentas įvyko policijai sustabdžius P.Lyoyos automobilį dokumentų patikrai.

Atrodo, kad iki šūvio vyrai ant žemės grūmėsi dėl policininko elektros šoko įtaiso. Policininko pavardė nebuvo paskelbta.

Trečiadienio vakarą apie 200 tūkst. gyventojų turinčio Grand Rapidso centre susirinko iki šimto protestuotojų. Jie nešė plakatus su užrašais „Black Lives Matter“ ( liet. „Juodųjų gyvybės svarbios“) ir skandavo „Nėra teisingumo, nėra taikos“.

„Vertinu tai kaip tragediją“, – sakė Grand Rapidso policijos viršininkas Ericas Winstromas per trečiadienį sušauktą spaudos konferenciją, kurioje buvo paskelbti minėti vaizdo įrašai.

„Tai man sukėlė liūdesį. Gyvybės praradimas bet kokiomis aplinkybėmis yra liūdnas ir žinau, kad tai paveiks mūsų miestą“, – pridūrė jis.

Pastaraisiais metais Jungtinėse Valstijose įvyko virtinė incidentų, kai dėl baltųjų policininkų veiksmų mirė afroamerikiečiai. Bene didžiausio atgarsio sulaukė 2020 metų gegužę Mineapolyje įvykęs incidentas, kai sulaikomas policijos mirė juodaodis George'as Floydas, kuriam baltasis policininkas beveik 10 minučių keliu spaudė kaklą.

Šiurpią G.Floydo mirtį mobiliuoju telefonu nufilmavo praeivė. Šis vaizdo įrašas žaibiškai išplito internete ir išprovokavo per visą pasaulį nusiritusią protestų prieš rasinę nelygybę ir brutalų policijos elgesį bangą su šūkiu „Black Lives Matter“.

Kol Mičigano valstijos policija sprendžia, ar pareikšti kaltinimus dėl P.Lyoyos mirties, minėtas Grand Rapidso policininkas išleistas apmokamų atostogų, nurodė E.Winstromas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius