-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskelbta, kas organizavo J.Prigožino nužudymą: V.Putinas neprieštaravo

Lėktuvo katastrofoje žuvusio privačios karinės kompanijos „Wagner“ vadovo Jevgenijaus Prigožino ir jo artimiausių parankinių nužudymas buvo įvykdytas po du mėnesius trukusio pasirengimo ir gavus Rusijos nacionalinio saugumo tarybos sekretoriaus Nikolajaus Patruševo patvirtinimą. Apie tai praneša „The Wall Street Journal“, remdamasis šaltiniais Vakarų žvalgybos tarnybose ir neįvardytu buvusiu Rusijos žvalgybos pareigūnu.

Įtakingas leidinys teigia, kad N.Patruševas dar 2022 m. vasarą pradėjo perspėti diktatorių Vladimirą Putiną apie J.Prigožino "pernelyg didelės politinės ir karinės įtakos" grėsmę. Tačiau pastarasis esą neklausė, nes būtent tada "Wagner" pranešinėjo apie didžiausias savo pergales mūšiuose Ukrainoje.

VIDEO: Tverės srityje dega sudužęs „Embraer“ lėktuvas, manomai gabenęs J.Prigožiną

"Visi sakė Putinui, kad turėti paralelinę kariuomenę yra klaida. Kai jis (Prigožinas) kasdien spjauna karinei vadovybei į veidą, tada kyla problemų", - WSJ sakė neįvardytas buvęs Kremliaus pareigūnas, kuris dirbo ir su V.Putinu, ir su N.Patruševu.

Pasak buvusio Rusijos žvalgybos pareigūno, kuris palaiko ryšius su V.Putinui ir N.Patruševui artimais žmonėmis, situacija pasikeitė, kai J.Prigožinas spalio mėnesį paskambino V.Putinui ir, iškeikęs jį, pasiskundė dėl šaudmenų trūkumo. N.Patruševas tapo šio skambučio liudininku.

VIDEO: Rusai užfiksavo krentantį lėktuvą – manoma, kad jame buvo J.Prigožinas

Gruodžio mėnesį jau buvo aišku, kad jo perspėjimai buvo teisingi, o V.Putinas ir toliau viešai ignoravo J.Prigožiną ir neatsakinėjo į jo skambučius. 2023 m. birželio pradžioje Kremlius faktiškai paskelbė apie planus panaikinti "Wagner" kaip kovinę jėgą Ukrainoje, įsakydamas jos kovotojams užsiregistruoti Rusijos gynybos ministerijoje.

Pasak WSJ, kai birželio 23 d. J.Prigožinas pradėjo žygį į Maskvą ir sparčiai judėjo per visą Rusiją, V.Putinas buvo savo viloje toli už sostinės ribų. Tuomet N.Patruševas surengė "virtinę telefono skambučių" ir paprašė J.Prigožinui simpatizuojančių pareigūnų "pabandyti su juo susisiekti".

VIDEO: Aviakatastrofos vietoje, kur galimai žuvo J.Prigožinas, matyti uždengti kūnai ir lėktuvo nuolaužos

Penki skambučiai iš Kremliaus "liko be atsako", rašo leidinys. Be to, be Baltarusijos, buvo skambinta ir Kazachstano prezidentui - tai buvo "draudimas blogiausio scenarijaus atveju". Tačiau prezidentas Kasymas Jomartas-Tokajevas atsisakė tarpininkauti. Galiausiai J.Prigožino maištas buvo "išspręstas" tarpininkaujant Baltarusijos diktatoriui Aliaksandrui Lukašenkai.

VIDEO: Ką iki šiol žinome apie galimą J.Prigožino žūtį?

Rugpjūčio pradžioje N.Patruševas įsakė savo padėjėjui parengti planą, kaip pašalinti J.Prigožiną, laikraščiui sakė neįvardytas buvęs Rusijos žvalgybos pareigūnas. Vakarų žvalgybos agentūros teigia, kad vėliau šis planas buvo pristatytas V.Putinui ir jis tam neprieštaravo.

Rugpjūčio 23 d. "Wagner" lyderis Šeremetjevo oro uoste laukė, kol jo lėktuvas bus patikrintas ir paruoštas išskristi. Tuomet, pasak WSJ pašnekovų Vakarų saugumo tarnybose, po lėktuvo sparnu buvo padėta nedidelė bomba.

Praėjus pusvalandžiui po pakilimo ji sprogo, žuvo visi dešimt lėktuve buvusių žmonių, įskaitant J.Prigožino dešiniąją ranką Dmitrijų Utkiną. Kremlius neigė, kad yra su tuo susijęs.

„Scanpix“/Sputnik nuotr./Rusijos saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas
„Scanpix“/Sputnik nuotr./Rusijos saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas

N.Patruševas ir kiti Rusijos pareigūnai į WSJ prašymus pakomentuoti neatsakė.

VIDEO: V.Putinas: J.Prigožino lėktuvo katastrofos aukų palaikuose rasta sprogmenų pėdsakų

Rusija iki šiol nėra paskelbusi oficialios šios katastrofos versijos. V.Putinas tik viešai yra užsiminęs apie sprogmenų pėdsakus lėktuvo nuolaužose esą rasta rankinių granatų fragmentų. Jis taip pat viešai teigė, jog reikėtų patikrinti, ar lėktuvo keleiviai nebuvo apsvaigę nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius