Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskelbtas slaptas JAV kariškių vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas žurnalistų sušaudymas Irake (video)

Svetainė „WikiLeaks“ pirmadienį, balandžio 5 d., paskelbė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota, kaip amerikiečių sraigtasparniai Irake 2007 metų liepos 12-ąją apšaudė grupę žmonių, tarp kurių buvo du „Reuters“ žurnalistai.
Akimirka prieš pasigirstant šūviams.
Akimirka prieš pasigirstant šūviams. / Kadras iš paviešinto vaizdo įrašo

17 minučių trukmės vaizdo įrašas, pavadintas „Civilių žudynės“, įkeltas į „YouTube“ ir pristatomas pagrindiniame wikileaks.org puslapyje. Kaip pabrėžia „The Washington Post“, vaizdo įrašas darytas iš amerikiečių sraigtasparnio per reidą virš vieno iš Bagdado rajonų. Amerikiečiai, pastebėjo grupę jiems įtarimą sukėlusių žmonių ir palaikę juos kovotojais, atidengė ugnį.

Per apšaudymą beveik visi iš ant žemės buvusių žmonių žuvo. Vėliau į įvykio vietą atvyko mikroautobusas. Jo keleiviai pamėgino suteikti pagalbą išgyvenusiems ataką, tačiau sraigtasparnis vėl atidengė ugnį ir visus iššaudė.

Vėliau paaiškėjo, kad du iš žuvusiųjų – fotografas Namiras Noor-Eldeenas bei jo vairuotojas Saeedas Chmaghas – dirbo naujienų agentūroje „Reuters“ ir neturėjo nieko bendra su kovotojais.

Incidentas sukėlė didžiulį ažiotažą žiniasklaidoje, o JAV kariuomenė sulaukė griežtos žurnalistų bendruomenės kritikos. „Reuters“ ne kartą reikalavo, kad JAV kariškiai paviešinti žurnalistų apšaudymo vaizdo įrašą, tačiau Amerikos kariuomenė nuolat atsikirsdavo, kad tokie įrašai yra slapti.

Kokiu būdu vaizdo įrašas atsidūrė „WikiLeaks“ kūrėjų rankose, nėra tiksliai žinoma. „WikiLeaks“ pabrėžia, kad įrašą jiems perdavė neįvardytas informatorius iš kariškių gretų, o įrašo autentiškumas buvo nuodugniai patikrintas.

JAV karinių pajėgų centrinė vadovybė kol kas niekaip nepakomentavo nei įrašo paviešinimo, nei jo autentiškumo, tačiau pažadėjo greitai padaryti oficialų pareiškimą šia tema.

„WikiLeaks“ specializacija – įvairių įslaptintų, tačiau šaltinių nutekintų duomenų viešinimas. JAV Vyriausybė ne kartą mėgino siekti, kad svetainė būtų uždaryta, kaltindama ją slaptos informacijos atskleidimu, tačiau visi tokie bandymai buvo nesėkmingi.

VIDEO: Collateral Murder - Wikileaks - Iraq

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius