-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskelbti nužudyto Kim Jong Uno netikro brolio skrodimo rezultatai

Skrodimo rezultatai parodė, kad Šiaurės Korėjos valdytojo Kim Jong Uno netikras brolis Kim Jong Namas mirė dėl „labai stipraus paralyžiaus“, kuri sukėlė mirtini nuodai, sekmadienį pranešė Malaizijos sveikatos apsaugos ministras.
Kim Jong Namas ir Kim Jong Unas
Kim Jong Namas ir Kim Jong Unas / „Scanpix“/AP nuotr.

Taip pat paskelbta, kad oro uosto terminalas, kuriame buvo įvykdyta žmogžudystė, yra saugus ir gali toliau dirbti.

Malaizijos valdžia penktadienį pranešė, kad 45 metų Kim Jong Namą nužudė nervus paralyžiuojanti medžiaga VX, įtraukta į Jungtinių Tautų masinio naikinimo ginklų sąrašą. Policija dėl nužudymo yra sulaikiusi dvi moteris – vieną iš Indonezijos ir vieną iš Vietnamo – bei vieną šiaurės korėjietį. Pareigūnai taip pat nori apklausti dar septynis vyrus iš Šiaurės Korėjos, tarp jų ir aukšto rango Šiaurės Korėjos ambasados pareigūną. Tačiau keturi įtariamieji išvyko iš Malaizijos dar tą pačią nužudymo dieną.

Nužudė savi?

VX – tiršti, aliejingi nuodai beveik neabejotinai buvo pagaminti modernioje valstybinėje ginklų laboratorijoje, sako ekspertai. VX yra draudžiamas tarptautine sutartimi, bet Šiaurės Korėja jos nėra pasirašiusi ir dešimtmečius vykdė kompleksinę cheminių ginklų programą.

Šie nuodai sutrikdo vieno enzimo veiklą. Šis enzimas veikia kaip organizmo „išjungimo mygtukas“. Tačiau nuodo paveiktas jis nuolat stimuliuoja liaukas ir raumenys, kurie galiausiai pavargsta ir nebegali palaikyti kvėpavimo.

Jau daug metų faktinėje tremtyje gyvenęs Kim Jong Namas nekėlė akivaizdžios politinės grėsmės savo netikram broliui, bet galėjo būti laikomas potencialiu varžovu Šiaurės Korėjos diktatūros dinastijoje. Vis dėlto Pchenjanas neigia esantis kaip nors susijęs su šiuo užpuolimu.

„Nekaltas pokštas“

Netrukus po Kim Jong Namo nužudymo šie keturi vyrai pabėgo iš Malaizijos, o moterys – viena iš Indonezijos ir viena iš Vietnamo – buvo areštuotos.

Šeštadienį įtariamoji indonezietė Siti Aisyah susitiko su savo šalies ambasadoriaus Malaizijoje pavaduotoju ir sakė, jog jai buvo sumokėta 90 JAV dolerių (85 eurus) atitinkanti suma, kad ji padėtų įvykdyti užpuolimą. Ji taip pat tvirtino maniusi, kad tai bus nekaltas pokštas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Siti Aisyah
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Siti Aisyah

25 metų S.Aisyah sakė, kad buvo pristatyta žmonėms, kurie atrodė kaip japonai arba korėjiečiai. Pasak suimtosios, šie žmonės paprašė padėti iškrėsti pokštą vienam televizijos realybės šou.

Areštuota vietnamietė Doan Thi Huong taip pat manė, kad dalyvauja nekaltoje išdaigoje.

Bekvapis, variklių alyvos konsistencijos VX yra itin nuodinga medžiaga. Nužudyti žmogų gali pakakti mažyčio jos lašelio. Šios medžiagos galima įkvėpti, nuryti, ji gali prasiskverbti pro odą. Keistas viešas Kim Jong Namo nunuodijimas keliautojų minioje Kvala Lumpūro oro uoste atrodo gerai suplanuotas. Kim Jong Namas mirė pakeliui į ligoninę, kelios valandos po užpuolimo.

Iš neryškios saugumo kamerų nufilmuotos medžiagos atrodo, kad dvi moterys priėjo prie jo iš už nugaros ir kažkuo brūkštelėjo jam per veidą, o tada nuėjo į skirtingas puses. Malaizijos policija sakė, jog užpuolikės žinojo, kad joms reikia tuojau pat nueiti į tualetą ir nusiplauti rankas.

S.Aisyah anksčiau sakė, kad buvo apgaule įtraukta į užpuolimą, bet Malaizijos policija tvirtina, kad įtariamosios žinojo, ką daro. Pasak ekspertų, moterys turėjo imtis atsargumo priemonių, kad VX jų nenužudytų.

Po sąlyčio su VX galima suleisti priešnuodžio, atropino; jo turi medikai tose karo zonose, kur įtariami masinio naikinimo ginklai.

Nuotr. iš  „Twitter“/Viena iš sulaikytų moterų, įtariamų Kim Jong Namo nužudymu
Nuotr. iš „Twitter“/Viena iš sulaikytų moterų, įtariamų Kim Jong Namo nužudymu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius