Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 08 /14:24

Paslaptingi sprogimai Turkmėnijoje: liudininkai sako matę daug žuvusiųjų, prasidėjo panika ir plėšimai

Iš Turkmėnijos miesto Abadano, esančio 18 kilometrų nuo Ašchabado, atkeliauja prieštaringa informacija apie tai, kas ten vyksta – nors liudininkai pasakoja, kad mieste nugriaudėjo daugybė sprogimų ir gatvėse matyti daug žuvusiųjų, valdžia sako, kad ypatingos padėties nėra – dėl karščio sprogo pirotechnikos sandėliai, tačiau žuvusiųjų nėra.
Sprogimai Turkmėnijoje
Sprogimai Turkmėnijoje / NTV nuotr.
Temos: 2 Turkmėnija Panika

Turkmėnijos užsienio reikalų ministerija skelbia, kad sprogo pirotechnikos sandėliai, tačiau žuvusiųjų ar ypatingų sugriovimų nėra. Sužeistiesiems suteikta būtinoji pagalba, o netoli įvykio vietos gyvenantys žmonės evakuoti. Šalies valdžia teigia, kad situacija yra visiškai kontroliuojama.

Tuo tarpu „Reuters“ korespondentas, remdamasis vietos gyventojų pasakojimais, praneša, kad mieste gatvėse penktadienį patruliuoja kariuomenė ir policija, žmonės stengiasi neiti iš namų.

Liudininkai pasakoja, kad jau pirmadienį mieste nugriaudėjo keli stiprūs sprogimai, po ko buvo atjungta elektra, vandens, dujų tiekimas. Žmonės teigia, kad keliai, vedantys į miestą, nusėti nuolaužomis, mieste tvyro degėsių kvapas. Policija, nepaisydama susidariusios padėties, į miestą leidžia įvažiuoti automobiliams.

Tuo tarpu tinklalapis „Turkmėnistano kronika“ skelbia, kad ketvirtadienį įvyko sprogimai šaudmenų sandėliuose,  daug sužeistųjų ir žuvusiųjų. „Neįmanoma išsiaiškinti net apytikslio aukų skaičiaus“, – rašoma tinklalapyje. Žurnalistai skelbia, kad gatvėse – daugybė nesprogusių sprogmenų, Abadane prasidėjo panika ir masiniai plėšimai.

Tinklalapio teigimu, iš karto po pirmojo sprogimo dingo telefono ryšys, po pusės valandos buvo atjungtas internetas visoje šalyje. Paskui sprogimai vyko serijomis, „visame Abadane gausybė sprogmenų, kurie nuolatos sproginėja“.  „Vėl žūna žmonės, aplink daugybė lavonų“, – rašoma interneto puslapyje.

Iš sostinės į Abadaną penktadienį juda karinės technikos ir greitosios pagalbos automobilių kolona, miesto stadione įrengtas evakuacijos punktas.

Žurnalistai skelbia, kad sprogimai vyksta net tik Abadane, bet ir kalnuose, o žmonių evakuacijai vykdyti pasitelktos visos regione esančios karinės pajėgos.

Atnaujinta 11.58 val. Kaip praneša naujienų agentūra „Fergana“, valdžia visgi nusprendė blokuoti įvažiavimą į nukentėjusį miestą. Keliuose, vedančiuose Abadano link, įrengti kariuomenės ir policijos patikros postai, kurie neleidžia važiuoti automobiliams, išskyrus kariškių ir greitosios pagalbos.

Žiniasklaida skelbia, kad jau ketvirtadienį buvo sudėtinga nuvykti į šį miestą, o kai kurie vairuotojai pasinaudojo susidariusia situacija – už važiavimą ėmė didžiulius pinigus.

Kol kas nežinomos šios nelaimės priežastys, tačiau, pirminiais duomenimis, kariuomenės sandėliuose sprogimai įvyko dėl didžiulių karščių – šiuo metu ten 45 laipsniai karščio.

„Radio Svoboda“ praneša, kad iš miesto buvo evakuoti tūkstančiai žmonių. Daugybė žmonių nevilty – nežino, kur jų artimieji, tėvai neranda vaikų.

Atnaujinta 14.24 val. Kaip praneša „News-Asia“, situacija mieste yra itin sudėtinga, žuvusiųjų gali būti apie šimtas, liudininkai pasakoja, jog Abadanas apimtas liepsnų.

„Toliau girdėti sprogimai, sprogmenų pilna visame mieste. Sugriuvusių namų yra apie šimtas. Sprogimai girdėti ir iš šalia esančių kalnų. Manoma, kad ten sproginėja raketos ir sprogmenys, esantys „Grad“ komplekse. Visiškai sudegė viena mokykla, po sprogimo po žeme atsidūrė vaikų darželis, – liudininkų pasakojimus cituoja „News-Asia“. – Vaikus, praradusius savo tėvus, visame mieste stengiasi surinkti liudininkai ir veda į policijos poskyrius.“

Pranešama, kad netoli sprogimo vietos kariškiai renka žuvusiųjų kūnų dalis, – daugiausia tai kareiviai, tarnavę sprogmenų saugykloje.

Liudininkai pasakoja, kad vaizdai – siaubingi, aplink vien griuvėsiai. „Dešimtys namų vis dar dega, gatvėje guli sužeistieji, yra ir žuvusiųjų. Gatvės užlietos krauju. Vietos gyventojai kliūna už žuvusiųjų kūno dalių. Mieste tvyro chaosas ir panika. Mes neturime jokių duomenų apie savo artimuosius, kurie taip pat gyvena Abadane, nes beveik visiškai išjungtas mobilusis ryšys, neveikia miesto telefonai. Internetas taip pat užblokuotas. Dabar vyksta žmonių evakuacija“, – pasakojo liudininkė.

Tuo tarpu valdžia praneša, kad padėtis kontroliuojama, žuvusiųjų nėra, o informacijos apie įvykį beveik neperduodama. Nacionalinė televizija vietoje įvykių iš vietos transliuoja pramogines programas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius