Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paslaptingoji Kim Jong Uno sesuo tampa galingiausia moterimi Šiaurės Korėjoje

Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno sesuo Kim Yo Jong penktadienį pateko į istoriją, kai paspaudė ranką Pietų Korėjos prezidentui Moon Jae-inui per 2018 metų žiemos olimpinių žaidynių atidarymo ceremoniją, o vėliau ir pakvietė pasisvečiuoti Pchenjane.
Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno sesuo Kim Yo Jong Pietų Korėjoje
Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno sesuo Kim Yo Jong Pietų Korėjoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Tai vienas iš ženklų, kad diktatoriaus Kim Jong Uno jaunesnioji sesuo tampa galingiausia moterimi Šiaurės Korėjoje, skelbia Newsweek.

Anksčiau tik vienintelis Kim Jong Unas iš šeimos skambėjo žiniasklaidos antraštėse. Tačiau pastaruoju metu Šiaurės Korėjoje atsirado nauja žvaigždė.

Lyderio sesuo Kim Yo Jong yra pirmoji nuo 1953 metų, kai paliaubomis baigėsi Korėjos karas, Pietų Korėjoje apsilankiusi Šiaurės Korėjos valdančiosios dinastijos narė.

Techniškai abi Korėjos vis dar tarpusavyje kariauja.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno sesuo Kim Yo Jong Pietų Korėjoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno sesuo Kim Yo Jong Pietų Korėjoje

Tikėta, kad Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno sesers vizitas sumažins įtampą tarp dviejų šalių. Šiaurės Korėjai dėl draudžiamų branduolinių ginklų ir balistinių raketų programų taikomi keli Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos sankcijų paketai, o demokratinė Pietų Korėja iškilo kaip 11-oji pagal dydį pasaulio ekonomika.

Apie Šiaurės Korėjos atstovę Pietų Korėjoje ir šalies lyderio seserį Kim Yo Jong informacijos randama mažai. Nėra žinomas net tikslus jos amžius, tačiau manoma, jog Šiaurės Korėjos lyderio seseriai Kim Yo Jong yra apie 30 metų.

Taigi kas yra ta paslaptingoji Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno sesuo?

„Scanpix“ nuotr./Kim Yo Jong ir Kim Jong Unas
„Scanpix“ nuotr./Kim Yo Jong ir Kim Jong Unas

Kim Jong Unas ir jo sesuo kartu užaugo Pchenjane, kartu lankė mokyklą Šveicarijoje. Kim Yo Jong yra jauniausias Šiaurės Korėjos diktatoriaus Kim Jong Ilo vaikas. Jos motina – Japonijoje gimusi šokėja Ko Yong Hu, kuri su buvusiu Šiaurės Korėjos lyderiu ir Ko Yong Hu tėvu Kim Jong Ilu susipažino po to, kai tuometinis diktatorius jau turėjo du vaikus – sūnų Kim Jong Namą ir dukterį Kim Sol Song.

Užaugusi ir baigusi mokslus Šveicarijoje Kim Yo Jong grįžo į Šiaurės Korėją, tačiau mažai žinoma apie jos gyvenimą, jai grįžus į tėvynę. Vėliau ji nuolat pasirodydavo šalia Kim Jong Uno ir tapo viena iš patikimiausių jo patarėjų.

Tačiau Kim Yo Jong buvo labiau užkulisinė žaidėja. Dėmesio centre ji atsidūrė praeitą spalį, kai buvo išplatinta žinia, jog ji buvo paaukštinta ir tapo Korėjos Darbininkų partijos centrinio komiteto politbiuro nare.

Harvardo universiteto Kennedžio mokyklos Korėjos darbo grupės direktorius Johnas Parkas Newsweek sakė, kad Kim Jong Uno sesuo Kim Yo Jong tapo naujos Šiaurės Korėjos diktatoriaus politikos dalimi. Kim Jong Unas tapo pirmuoju Šiaurės Korėjos lyderiu, viešumoje pristačiusių ir savo žmoną Ri Sol Ju.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas su žmona Ri Sol-ju
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas su žmona Ri Sol-ju

Sesers Kim Yo Jong išsiuntimas į Pietų Korėją Šiaurės Korėjoje buvo sutiktas optimistiškai.

„Tai labai optimistiškas laikas Šiaurės Korėjoje. Ten yra klestėjimo ir vilties jausmas“, – sakė mokslininkas J.Parkas.

Šeštadienį pasaulio žiniasklaidą pasiekė žinia, kad Kim Yo Jong perdavė savo brolio kvietimą Pietų Korėjos prezidentui Moon Jae-inui. Kvietime buvo teigiama, kad Kim Jong Unas nori susitikti su kaimyninės šalies prezidentu.

Jei šis susitikimas įvyktų, jis būtų trečias tokio pobūdžio Korėjų lyderių susitikimas. Pastarieji vyko 2000 ir 2007 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius