Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Patriotiški Vengrijos hipsteriai ketina mesti iššūkį Viktorui Orbanui

Vengrijos jaunimo politinis judėjimas „Momentum“, savo būstinę įkūręs paprasčiausiame rūsyje, džiaugėsi užkirtęs kelią olimpinių žaidynių organizavimui Vengrijoje. Dabar patriotiški hipsteriai meta iššūkį prieštaringai vertinamam premjerui Viktorui Orbanui, rašo „Politico“.
„Momentum“ lyderis Andras Fakete-Gyoras.
Patriotiški Vengrijos hipsteriai ketina mesti iššūkį Viktorui Orbanui / „Scanpix“/AP nuotr.

2018-ųjų balandį vyksiančiuose rinkimuose, panašu, pergale džiaugsis V.Orbanas.

Paskutinių apklausų duomenimis, net 50 proc. jau apsisprendusių, už ką balsuoti, savo balsą atiduotų premjero partijai „Fidesz“. Dar maždaug 30 proc. ketina balsuoti už kraštutinius dešiniuosius „Jobbik“ ar Socialistų partiją.

Tačiau kur kas mažesnis politinis judėjimas „Momentum“ mano atradęs Vengrijos lyderių silpnybę – jų meilę sportui. „Vengrija daugiau pinigų skiria profesionaliam sportui nei aukštajam išsilavinimui“, – teigė „Momentum“ lyderis 28 metų amžiaus Andras Fakete-Gyoras.

„Momentum“ išgarsėjo 2017-ųjų pradžioje, kai bandė surengti referendumą, skirtą nuspręsti, ar Budapešte turėtų būti rengiamos 2024-ųjų vasaros olimpinės žaidynės. Judėjimo atstovai surinko maždaug 266 tūkst. parašų – dvigubai daugiau, nei reikia, kad įvyktų balsavimas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Momentum“ lyderis Andras Fakete-Gyoras.
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Momentum“ lyderis Andras Fakete-Gyoras.

Jaunuoliai teigė, kad Vengrija nėra pakankamai turtinga, jog galėtų rengti žaidynes. Be to, pasiruošimas šiam renginiui atvertų duris valdininkų korupcijai.

Vyriausybė sureagavo labai greitai. V.Orbanas planus rengti žaidynes atšaukė, kadangi nenorėjo, jog pasikartotų 2014-ųjų scenarijus. Tuomet jo siekis papildomai apmokestinti naudojimąsi internetu į gatves išvedė tūkstančius protestuotojų.

Vis dėlto dabar V.Orbanas elgiasi taip, tarsi „Momentum“ niekada nebūtų vykdžiusi savo kampanijos. Liepą premjeras partijos kolegoms sakė: „Nėra tokio didelio pasaulinio renginio, kuris negalėtų vykti Budapešte.“

Tai buvo sportą dievinančio V.Orbano pasigyrimas ir pasiteisinimas viename, kadangi praeitą mėnesį Vengrijoje vyko pasaulio plaukimo čempionatas.

Ilgalaikis mąstymas

Nenuostabu, kad daugeliui kyla klausimas, kiek iš tiesų yra galinga „Momentum“.

Vos pasibaigus prieš olimpines žaidynes nukreiptai kampanijai, A.Fakete-Gyoras vietos žurnalistams sakė, kad 2018-aisiais įmanoma viskas. Vis dėlto šių metų liepą kalbėdamas su portalo „Politico“ žurnalistais jis buvo kiek kuklesnis. „Ši partija buvo sukurta ilgam laikui“, – tikino „Momentum“ lyderis.

Anot A.Fakete-Gyoro, 1100 partijai priklausančių narių tikslas nėra 2018-ųjų rinkimuose iškovoti keletą vietų parlamente, bet paversti Vengriją „modernia, skaitmenine valstybe... Euro zonoje, Europos branduolyje“.

Anot A.Fakete-Gyoro, 1100 partijai priklausančių narių tikslas nėra 2018-ųjų rinkimuose iškovoti keletą vietų parlamente, bet paversti Vengriją „modernia, skaitmenine valstybe... Euro zonoje, Europos branduolyje“.

Partijos lyderis tikino esąs laimingas užimdamas šias pareigas ir tvirtai įsipareigojęs įgyvendinti savo tikslus. Jo teigimu, „Momentum“ taikosi į šimtus tūkstančių Vakarų Europoje gyvenančių vengrų, kuriuos galima įtikinti remti šią netradicinę partiją.

Partijos lyderis teigė manąs, kad, suteikus tinkamas sąlygas, 80 proc. tėvynainių grįžtų į Vengriją. Tiesa, A.Fakete-Gyoras nenurodė, iš kur gavo šiuos skaičius.

„Momentum“ lyderis „Politico“ žurnalistus priėmė Budapešte įsikūrusioje būstinėje – tamsiame rūsyje, kuriame stūkso seni baldai, stalo futbolas ir daugybė pigaus vyno butelių. Todėl sunku įsivaizduoti, kad A.Fakete-Gyoras sugebėtų pasipriešinti tokiam galingam lyderiui kaip V.Orbanas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Orbanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Orbanas

Tiesa, ne mažesnis išsišokėlis buvo ir pats V.Orbanas. Būdamas vos 25 metų amžiaus, jis su keletu bendraminčių įkūrė „Fidesz“ partiją, kuri po dvejų metų parlamente turėjo 5 proc. vietų. Sulaukęs 35 metų amžiaus V.Orbanas tapo premjeru.

Tarp A.Fakete-Gyoro ir V.Orbano yra keletas neįtikėtinų panašumų.

„Esame patriotai“, – sakė A.Fakete-Gyoras, kuris, kaip ir jo varžovas, kalba keliomis užsienio kalbomis, yra fotogeniškas ir aštraus proto. Abu jie turi teisininko išsilavinimą, tačiau greitai pasuko į politiką.

Panašiai kaip karjeros pradžioje V.Orbanas, A.Fakete-Gyoras į komandą pritraukė liberalus, net ir ne visiškai sutikdamas su jų idealais.

Vis dėlto jaunajam politikui įtaką daro ir kitos asmenybės. Gegužės 1 dieną kalbėdamas Budapešte, jis akivaizdžiai stengėsi pademonstruoti vidinį Emmanuelį Macroną.

A.Fakete-Gyoras: „Atidėkime į šoną mūsų nesutarimus, kadangi visi esame patriotai, visi turime brangią Vengrijos pilietybę, o mūsų užduotis yra ši: sukurti verslią, darnią ir modernią tautą XXI amžiaus Europoje.“

„Atėjo laikas visiems iš Kazincbarcikos, iš Budapešto, iš Londono, dešiniesiems ir kairiesiems, krikščioniams ir ateistams, skurdiesiems ir turtingiesiems, jauniems ir seniems pripažinti mūsų bendrą nacionalinį likimą, kadangi turime užduotį.

Atidėkime į šoną mūsų nesutarimus, kadangi visi esame patriotai, visi turime brangią Vengrijos pilietybę, o mūsų užduotis yra ši: sukurti verslią, darnią ir modernią tautą XXI amžiaus Europoje“, – kalbėjo A.Fakete-Gyoras.

Nepaisant kalbėjimo tono, pagrindinis skirtumas tarp V.Orbano ir A.Fakete-Gyoro yra maždaug 48 proc. palaikančių balsų. Apklausose palaikymą „Momentum“ paprastai išreiškia 1–2 proc. vengrų, partija sostinėje kur kas populiaresnė nei kitose šalies vietose.

Liepą „Republikon Institute“ atliktos apklausos duomenimis, Budapešte „Momentum“ palaiko 5 proc. gyventojų. Čia A.Fakete-Gyoro vadovaujamas judėjimas yra penkta pagal populiarumą partija.

Todėl Vengrijos valdžia akivaizdžiai laiko „Momentum“ grėsme: vyriausybės kontroliuojamoje spaudoje reguliariai pasirodo partiją šmeižiantys straipsniai.

„Banalios klišės“

Kritikai mano, kad „Momentum“ partija yra politiškai naivi. V.Orbano vyriausybei kritikos negailinti tinklaraštininkė Eva Balogh tikina, kad, nepaisant prieš olimpines žaidynes nukreiptos kampanijos, „Momentum“ siūlo tik „banalias klišes“ ir „nieko nesupranta apie politiką“.

Be to, partija nesutiko bendradarbiauti su V.Orbano vyriausybės opozicija ir tokiu būdu praleido progą sudaryti sąjungą su Vengrijos liberalais bei kairiojo sparno opozicinėmis partijomis.

„Kai Andras Fakete-Gyoras (šveicarų laikraščiui) „Neue Zurcher Zeitung“ sako, kad palaiko ir gėjų santuokas, ir pasienio kontrolę (sieną, kuri buvo pastatyta V.Orbano iniciatyva siekiant neleisti į šalį patekti pabėgėliams), jis pastato savo partiją į sudėtingą status quo, tačiau ant naujo hipsteriško patriotiškumo pagrindo“, – neseniai rašė kairiųjų filosofas Gasparas Miklosas Tamas.

Buvęs „Fidesz“ partijos narys Istvanas Hegedus, palikęs partiją dėl jos posūkio į populizmą, buvo kur kas optimistiškesnis. Jo teigimu, „Momentum“ yra „daug žadanti proeuropietiška partija“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Didžiulė Europos Sąjungos vėliava
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Didžiulė Europos Sąjungos vėliava

Vis dėlto I.Hegedus nemano, kad jai pavyks surinkti daug balsų kitąmet vyksiančiuose rinkimuose, nes ji nesutiko bendradarbiauti su kitomis partijomis.

„2022-ieji gali būti tinkamas laikas „Momentum“ ateiti į valdžią, deja, ši šalis neturi tiek laiko išsaugoti demokratiją ir įstatymo teisę valdant radikaliam, neliberaliam ir populistiniam Orbano režimui“, – tikino I.Hegedus.

Sportas ar socialinė apsauga?

Partijai „Momentum“ priklauso daugybė jaunų profesionalų ir studentų, kurie daugiausia dėmesio skiria jaunimą kankinančioms problemoms. Todėl jie neįtinka kitiems vengrams, ypač vyresnio amžiaus ir gyvenantiems kaimiškose vietovėse.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'as Sorosas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'as Sorosas

Tačiau yra viena sritis, kurioje „Momentum“ žinutė pasiekia kiekvieną. Vietoj to, kad kalbėtų apie eiliniams vengrams nelabai rūpintį George'o Soroso finansuojamą Vidurio Europos universitetą ar nevyriausybines organizacijas (NVO) iš užsienio, partija diskusijas apie korupciją ir ekonominius pokyčius paskatino siekdama olimpinių žaidynių Budapešte draudimo.

Dabar belieka įtikinti vengrus už ją balsuoti.

2014-aisiais vykusių rinkimų metu vos 5000 iš daugiau nei 200 tūkst. Jungtinėje Karalystėje gyvenančių vengrų užsiregistravo balsavimui.

Didelė dalis partijos rėmėjų gyvena už Vengrijos ribų, o užsienyje balsuoti kur kas sudėtingiau nei namuose. Emigrantai, gyvenantys su Vengrija nesiribojančiose šalyse, norėdami balsuoti privalo nuvykti į ambasadą. Tokiu būdu jų aktyvumas smarkiai krinta.

2014-aisiais vykusių rinkimų metu vos 5000 iš daugiau nei 200 tūkst. Jungtinėje Karalystėje gyvenančių vengrų užsiregistravo balsavimui.

„Dvigubą pilietybę turinčiam žmogui, niekada negyvenusiam Vengrijoje, balsuoti lengviau nei užsienyje gyvenančiam vengrui“, – sakė Londone įsikūrusio „Momentum“ padalinio vadovas Tamas Csillagas.

„Momentum“ išeitis? Mobilioji pavėžėjimo programėlė, kurią partija kuria 2018-ųjų rinkimams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje