Patvirtinta L.I.Lulos da Silvos pergalė Brazilijos prezidento rinkimuose

Išrinktasis Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva pirmadienį braukė ašaras per ceremoniją, per kurią buvo patvirtinta jo pergalė rinkimuose, įtvirtinusi kairiųjų veterano sugrįžimą trečiajai kadencijai valstybės vadovo poste.
Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva
Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva / „IMAGO“/„Scanpix“

Kalbėdamas po to, kai gavo oficialų „diplomą“, skelbiantį jį Brazilijos prezidento rinkimų, vykusių spalio 30 dieną, nugalėtoju, 77 metų buvęs metalininkas neslėpė emocijų ir gyrė „Brazilijos žmonių drąsą įteikti šį dokumentą žmogui, kuris tiek daug kartų buvo puolamas dėl to, kad neturi universiteto diplomo“.

L.I.Lula da Silva, kuris bus inauguruotas sausio 1 dieną, antrajame rinkimų ture nugalėjo kraštutinių dešiniųjų kandidatą, dabartinį šalies prezidentą Jairą Bolsonaro.

Buvusiam prezidentui, valdžiusiam 2003–2010 metais, kuris pasitraukė iš posto kaip populiariausias lyderis per visą šiuolaikinę Brazilijos istoriją, tai buvo neįtikėtinas posūkis – jis buvo įkalintas daugiau nei pusantrų metų dėl prieštaringai vertinamų kaltinimų, susijusių su didžiuliu korupcijos tyrimu valstybinėje naftos įmonėje „Petrobras“.

L.I.Lula da Silva, kuris neigia savo kaltę, buvo paleistas į laisvę 2019 metų lapkritį.

Jis gavo leidimą dalyvauti šių metų rinkimuose, kai Aukščiausiasis Teismas panaikino apkaltinamuosius nuosprendžius, nustatęs, kad pagrindinis bylos teisėjas Sergio Moro, vėliau tapęs J.Bolsonaro teisingumo ministru, buvo šališkas.

L.I.Lula da Silva pirmadienio ceremoniją apibūdino kaip demokratijos pergalę po to, kai J.Bolsonaro nepagrįstai užsipuolė Brazilijos rinkimų sistemą dėl sukčiavimo ir paragino surengti, anot jo, „teisėtus protestus“ prieš rezultatus.

Tūkstančiai J.Bolsonaro ištikimų protestuotojų po jo pralaimėjimo blokavo kelius ir mitingavo prie kariuomenės bazių, ragindami surengti karinę intervenciją, kad jis liktų valdžioje.

„Tai tikros demokratijos šventė, – teigė L.I.Lula da Silva, sakydamas kalbą Aukščiausiajame rinkimų tribunole (TSE). – (...) Retai kada naujausioje mūsų šalies istorijoje demokratijai kilo tokia grėsmė, retai kada žmonių valia buvo taip išbandyta ir turėjo įveikti tiek daug kliūčių, kad būtų išgirsta.“

TSE vadovas teisėjas Alexandre de Moraesas pagyrė rinkimų instituciją už tai, kad ji „užtikrina demokratinį stabilumą ir atremia nusikalstamus išpuolius prieš konstitucinės valdžios ramsčius“.

L.I.Lula da Silva laimėjo visuomenę skaldžiusius rinkimus mažiausia persvara per visą šiuolaikinę Brazilijos istoriją – 50,9 proc. prieš 49,1 procento.

J.Bolsonaro aiškiai nepripažino pralaimėjimo. Tačiau jis leido pradėti pereinamąjį procesą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius