Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paveldėtojai netenka milijardų

Rusijoje beliko 54 turtuolių atžalos, kurios paveldės ne mažiau kaip po milijardą dolerių – krizė išretino Rusijos „auksinio“ jaunimėlio gretas ir retina toliau.
R.Abramovičiaus vaikai su abiem tėvais per atostogas Sardinijoje prieš ketverius metus.
R.Abramovičiaus vaikai su abiem tėvais per atostogas Sardinijoje prieš ketverius metus. / „Scanpix“ nuotr.

Finansų krizei apėmus Rusiją, turtingų verslininkų atžalos neteko savo milijardų, kaip ir jų pasakiškai turtingi tėvai. Vaikų, kurie paveldės bent po 1 mlrd. dolerių, skaičius sumažėjo nuo 112 iki 54. Suma pinigų, kurią paveldės šie "minigarchai", taip pat susitraukė nuo 450 mlrd. dolerių pernai iki 107 mlrd. dabar.

Mažąją turtuolių lygą pristatė žurnalas "Finans", padalijęs Rusijos oligarchų turtą iš skaičiaus vaikų, kuriuos jie turi.

Sėkmė dar nenusigręžė

Šiais metais turtingiausias jaunas rusas - devyniolikmetis Jusufas Alekperovas, vienturtis naftos milžinės "Lukoil" prezidento Vagito Alekperovo vaikas. Pernai jis buvo tik penktas turtingiausias paveldėtojas, bet, nors pakilo į pirmąją vietą, jam atiteksiantis palikimas sumažėjo kone perpus - nuo 13,5 mlrd. iki 7,6 mlrd. dolerių.

Kitas penkias vietas po J.Alekperovo užima Anglijos "Chelsea" futbolo klubo savininko Romano Anramovičiaus vaikai, kuriuos turi su buvusia žmona Irina. Jie pasidalys 13,9 mlrd. dolerių, tad kiekvienam teks po 2,78 mlrd. dolerių. Tačiau kiekvienas neteks maždaug po pusę milijardo, kai lapkritį oligarchui gims šeštasis vaikas, kurio dabar laukiasi jo mergina Darja Žukova. Nepaisant to, R.Abramovičiaus vaikai nieko neprarado, o tik praturtėjo dėl apdairaus tėvo sėkmingo investavimo.

Užtat pražūtingą krizės poveikį patyrė Olego Deripaskos kišenė - jo turtas sumažėjo 10 kartų. Kai turėjo 40 mlrd. dolerių, O.Deripaska buvo turtingiausias Rusijos žmogus, o jo mažamečiai vaikai Piotras ir Marina buvo turtingiausi Rusijos paveldėtojai - kiekvienam būtų atitekę po 20 mlrd. dolerių. Dabar O.Deripaskos aštuonmetis sūnus ir šešiametė dukra nusmuko į 13 ir 14 vietas - jų tėvui praradus net 90 proc. savo turto, vaikams teliko po 2,45 mlrd. dolerių.

Iš Rusijos "auksinio jaunimėlio" iškrito ir Irina bei ir Aleksandras Vekselbergai, suaugę Viktoro Vekselbergo, vieno iš keturių rusų, turinčių akcijų Rusijos ir Anglijos naftos bendrovėje TNK-BP, vaikai. Jiems teks susitaikyti su tuo, kad kiekvienam galėjęs atitekti 7,75 mlrd. dolerių turtas sumažėjo iki vos po pusantro milijardo kiekvienam. Šiedu paveldėtojai, nusmukę į 29 ir 30 vietas, net nebepatenka į pirmąjį dešimtuką.

Aleksandro Lebedevo, kuris turi nusipirkęs laikraštį "London Evening Standard", sūnus Jevgenijus pakilo iš 47 į 25 vietą. Jis paveldės 1,95 mlrd. dolerių, tačiau kitais metais gali išlėkti iš sąrašo - jo tėvui neseniai gimė dar vienas vaikas.

Liūdni popieriai

Bene didžiausią kritimą patyrė Tatjana ir Feliksas Jevtušenkovai, kurių tėvas Vladimiras yra korporacijos "Sistema" pirmininkas. Jiedu apskritai dingo iš paveldėtojų milijardierių sąrašo, kai jiems galimai atiteksiantis turtas nuo 5,3 mlrd. dolerių kiekvienam susitraukė iki vos po 530 milijonų.

Ne jiems vieniems taip sunkiai sekasi superturtuolių pasaulyje. Vladimiro Potanino šeima taip pat pajuto krizę - Anastasijai, Ivanui ir Vasilijui Potaninams beliko po 1,67 mlrd. vietoj pernykščių 7,17 mlrd. dolerių kiekvienam.

Iš sąrašo iškrito ir daugiau garsių pavardžių, pavyzdžiui, seserys Lužkovos. Jų motina prarado 6 iš 7 mlrd. dolerių, kuriuos buvo susikrovusi iš statybų verslo, tad kraičio dukroms beliko tik po pusę milijardo.

Daugelis Rusijos oligarchų slepia savo vaikus ir net neatskleidžia jų tapatybių. Kiek žinoma, šeimos pagausėjimo sulaukė Suleimanas Kerimovas - "Nafta Moskva" savininkas dabar turi dvi dukras; Germanas Chana - konsorciumo "Alfa-Grupp" tinklalapyje jo oficialioje biografijoje minimi jau 3 vaikai; Michailas Fridmanas, pagaliau sulaukęs pirmagimio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius