-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rusijos paveldosaugininkai: valdininkai kėsinasi į UNESCO paveldą

Rusijos paveldosaugininkai baiminasi, kad besiplečiančios statybos gali rimtai pakenti istorinėms šalies vietovėmis.
Fantastiški fontanai Peterhofe
Fantastiški fontanai Peterhofe / Violetos Grigaliūnaitės nuotr.

Kaip rašo rferl.org, nors šalies sostinėje – Maskvoje – statybos plečiasi sparčiausiai ir paliečia aplinkui ją išsidėsčiusius mietus, daugelį caro laikų dvarų Maskvos priemiesčiuose išliko nepaliesti. Tačiau tai gali ilgai nesitęsti.

Rusija UNESCO neseniai pateikė dokumentą, kuriuo prašoma leisti sumažinti Sankt Peterburgo teritoriją, kuri dabar yra paskelbta UNESCO Pasaulio paveldo objektu. Jeigu dokumentas įsigalios, didelė dalis saugomos teritorijos, parkų ir t.t. neteks UNESCO apsaugos ir joje bus galima vykdyti statybas.

„Sumažinti saugomas teritorijas labai naudinga tiems, kurie nori vykdyti statybas istorinių miestų centruose. Dabar apsauga jiems tiesiog nenaudinga“, – teigė paveldosaugininkas Alexander Margolis.

Anot paveldosaugininkės Julijos Minutinos, nors UNESCO dar net nesvarstė Rusijos valdininkų prašymo, derybos dėl statybų istorinėse vietose jau prasidėjusios. Jau planuojamas gyvenamųjų namų kvartalas „Yuzhny“, kurio teritorija kol kas kertasi su vienu iš Puškino parkų. Sklinda ir kalbos, kad į saugomas teritorijas jau kėsinasi ir kai kurie Rusijos valdininkai.

Tačiau ne visi ekspertai Rusijos pasiūlymą vertina neigiamai.

„Negalima vieningai teigti, kad siūlomas teritorijų mažinimas pažeis istorines vietoves. Šiuo metu tokiose vietose vykdomi ir labai reikalingi konservavimo darbai. Daugeliui žemės matavimų vis dar reikalingi tikslesni duomenys, taigi nebūtinai teritorijų mažinimas pakenks saugomiems dvarams, parkams ar panašiai“, – teigė UNESCO atstovas Alessandro Balsamo.

Rusijos valdininkų pateiktas pasiūlymas neturėtų būti svarstomas šių metų UNESCO sesijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius