-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paviešintas vaizdo įrašas, kaip JAV vadovaujama koalicija Sirijoje triuškina rusų samdinius

Paviešintas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota JAV vadovaujamos koalicijos kontrataka prieš Damaską palaikančias pajėgas. Šaltinių teigimu, mūšio metu žuvo šimtai privačios Rusijos gynybos ir saugos kompanijos „Wagner“ samdinių.
JAV vadovaujamos koalicijos kontrataka prieš Damaską palaikančias pajėgas
JAV vadovaujamos koalicijos kontrataka prieš Damaską palaikančias pajėgas / Stopkadras

Vienas JAV ir trys Rusijos šaltiniai portalui „Bloomberg“ patvirtino, kad praeitos savaitės susidūrimo metu žuvo ir Rusijos samdiniai.

Anot dviejų rusų šaltinių, puldami Sirijos demokratinių pajėgų (SDF) būstinę Deir az Zoro provincijoje, žuvo daugiau nei 200 „Wagner“ samdinių.

JAV pareigūnai nurodė, kad kontratakos metu žuvo apie 100 karių, dar 200–300 buvo sužeisti, tačiau negalėjo įvardyti, kiek iš jų buvo Rusijos piliečiai.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas atsisakė pakomentuoti pranešimus apie Sirijoje žuvusius rusus. Jo teigimu, Kremlius renka duomenis tik apie ginkluotąsias šalies pajėgas.

Anot D.Peskovo, V.Putinas pirmadienį telefonu kalbėjo su JAV prezidentu Donaldu Trumpu, tačiau kariniai veiksmai Rusijoje nebuvo aptarti.

„Tai – didelis skandalas ir priežastis ūmiai tarptautinei krizei, – sakė buvęs Rusijos diplomatas ir nepriklausomas politikos analitikas Vladimiras Frolovas. – Tačiau Rusija apsimes, kad nieko nenutiko.“

VIDEO: JAV vadovaujama koalicija triuškina rusų samdinius Sirijoje

Nors puolimo metu SDF būstinėje buvo amerikiečių patarėjai, JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas teigė manąs, kad taikiniu tapo netoliese plytintis naftos telkinys, kurį 2017-ųjų SDF atkovojo iš džihadistų grupuotės „Islamo valstybės“ (IS).

Tapatybės atskleistos socialiniuose tinkluose

Iškart po atakos Rusijos gynybos ministerija tvirtino, kad „Deir az Zore nėra jokių rusų karių“.

Šaltinių teigimu, iš viso mūšio metu Maskva ir B.al Assado vadovaujama vyriausybė prarado 90 proc. technikos ir 70–80 proc. karių.

Vis dėlto daugelyje žiniasklaidos pranešimų sakoma, kad daug Rusijos piliečių Sirijoje kovoja kaip samdiniai pagal sutartis su privačia gynybos ir saugos bendrove „Wagner“.

Žūtis socialiniuose tinkluose patvirtino ir Sirijoje kovojusių „Wagner“ samdinių artimieji bei aukoms atstovaujančios organizacijos.

Šaltinių teigimu, iš viso mūšio metu Maskva ir B.al Assado vadovaujama vyriausybė prarado 90 proc. technikos ir 70–80 proc. karių.

Anot ekspertų, įsitraukusi į konfliktą su koalicija, Rusija visas savo bazes Sirijoje galėtų prarasti per tris dienas.

Rusijos kariuomenė nuo 2015 metų rugsėjo teikė pagalbą Sirijos prezidentui Basharui al Assadui ir padėjo pakreipti padėtį šiame daugiaplaniame kare Damasko režimo naudai.

V.Putinas gruodį pareiškė, kad Maskvos karinis vaidmuo Sirijos konflikte iš esmės jau baigtas. Kremliaus vadovas tąsyk įsakė išvesti iš Sirijos didžiąją dalį rusų pajėgų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius