-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paviešinti vaizdo įrašai, kuriuose matomi belaisvius žudantys ir jų lavonus niekinantys Sirijos kariai

Viena Sirijos žmogaus teisių organizacija šeštadienį paskelbė vaizdo įrašus, kuriuose matoma, kaip Damasko režimą palaikantys kovotojai žudo belaisvius ir pjausto ausis jų lavonams.
Sirijos kariai
Sirijos kariai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ši medžiaga buvo paskelbta po to, kai anksčiau paviešinti vaizdo įrašai, kuriuose matoma, kaip sukilėliai vykdo egzekucijas režimo pajėgų kariams, sukėlė nerimą tarptautinei bendruomenei.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) paskelbė gavusi šiuos vaizdo įrašus jau po to, kai ankstesni įrašai, kuriuose matoma, kaip sukilėliai muša ir žudo sučiuptus karius, sukėlė tarptautinį pasipiktinimą.

„Šiuos vaizdo įrašus atsiuntė aktyvistai, stebėję užvakar vykusią vaizdo įrašų, rodančių sukilėlių vykdytus žiaurumus, transliaciją“, – SOHR direktorius Rami Abdel Rahmanas sakė naujienų agentūrai AFP.

„Režimas vykdė karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui nuo pirmosios revoliucijos dienos, tačiau šie nusikaltimai jokiu būdu nepateisina kitos pusės nusikaltimų“, – pažymėjo jis.

Viename vaizdo įraše, kuris, anot R.Abdel Rahmano, buvo nufilmuotas liepą šiaurės vakariniame Latakijos regione, matomi karinę uniformą vilkintis vyras, laikantis kelias nupjautas ausis ir peilį bei besijuokiantis prieš kamerą.

„Štai šuns ausis – mes juo pamokysim“, – sakė vyras, turėdamas omenyje sukilėlius, kovojančius prieš prezidento Basharo al Assado režimą.

Vėliau tame vaizdo įraše matomi keli ant žemės gulintys sudarkyti lavonai. Atsiskyręs nuo grupės karines uniformas vilkinčių kovotojų, vienas vyras prisiartino prie kūnų ir nupjovė vieno nužudytojo ausį, o kitas tuo metu šaukė: „Atiduok jo ausį šunims!“

Kitame įraše, nufilmuotame vasarį pietinėje Derijos provincijoje, matomi vieni civilius rūbus vilkintys, kiti uniformuoti vyrai, šaudantys iš automatų į grupę ant žemės suguldytų vyrų, kurie, pasak jų, buvo sukilėliai.

„Čia ginkluoti žmonės, šunys, nešvarieji!“, – šaukė vienas vyras.

Anksčiau paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame matoma, kaip sukilėliai muša ir žudo karius, sučiuptus per ketvirtadienį surengtus išpuolius prieš patikros postus netoli šiaurės rytinio Sarakibo miesto, sukėlė didelį pasipiktinimą.

Tame įraše, kurį taip pat paviešino SOHR, matoma, kaip apie dešimt karių buvo sumušti, o vėliau suguldyti į eilę ant žemės ir nušauti iš automatų.

Jungtinių Tautų (JT) žmogaus teisių biuras pareiškė, kad šiame vaizdo įraše užfiksuotas karo nusikaltimas, ir perspėjo, kad taip besielgiantieji už žiaurumus „turės atsakyti“. Susirūpinimą taip pat išsakė Londonas, Paryžius ir Vašingtonas.

„Jeigu norime naujos demokratinės Sirijos, kuri gerbtų žmogaus teises, negalime tylėti dėl jokių nusikaltimų, kad ir kas būtų jų vykdytojai“, – pažymėjo R.Abdel Rahmanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius