-65% metinei prenumeratai! Išskirtinis pasiūlymas.
Išbandyti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pavojaus varpais skambinanti Vokietija skelbia, kokių specialistų jai trūksta

Vokietijos įdarbinimo agentūros skambina pavojaus varpaus. Be to, kad šalyje trūksta inžinierių, gydytojų ir slaugytojų, stinga ir kitų specialistų. Kai kurios bendrovės ateityje gali išsikelti iš šalies, praneša welt.de.
Vokietijoje stinga įvairių specialybių darbuotojų.
Vokietijoje stinga įvairių specialybių darbuotojų. / Reuters/Scanpix nuotr.

Federalinės įdarbinimo agentūros duomenimis, kvalifikuotų darbuotojų šalyje stinga vis labiau. Praėjusių metų pabaigoje ypač stigo inžinierių, IT specialistų, gydytojų, medicinos seserų, senolių ir ligonių slaugytojų. 

Pirmą kartą į sąrašą pateko ir trys specialybės, kurioms pakanka profesinio išsilavinimo. Darbininkų stinga energijos sektoriuje, taip pat santechnikų, šildymo ir oro kondicionavimo specialistų, traukinių mašinistų. Verslininkai darbininkų ypač ieško vakarinėje šalies dalyje. 

Teigiama, kad profesinių specialybių viršūnėje šiuo metu yra traukinių mašinistai, jų šalyje ypač stinga. Paskelbus konkursą į šią darbo vietą, skaičiuojama, kad tinkamas kandidatas neatsiranda ilgiau kaip pusmetį. Surasti tokį specialistą dabar sudėtingiausia ir užtrunka gerokai ilgiau nei ieškant bet kurio kito profesinio išsilavinimo atstovo. Antroje vietoje yra gydytojai, jų ieškant prireikia 174 dienų. 

Traukinių mašinistų profesinė sąjunga paskelbė, kad šalyje trūksta apie 800 tokių specialistų. Iš viso šalyje dirba apie 27 tūkstančiai mašinistų. Geležinkelių sektorius ypač sparčiai auga, prognozuojama, kad iki 2025 metų prekių gabenimas traukiniais išaugs dar 50 proc. Stygius susidarė ir dėl to, kad daugelis mašinistų išėjo ar artimiausiu metu išeis į pensiją. 

Trukdo ekonomikos augimui

Aukštos kvalifikacijos specialistų trūksta automobilių ir kitos važiuojamosios technikos srityje, mechatronikoje, energijos sektoriuje. 

Šiuo metu Vokietijos ekonomikai stinga 120 tūkstančių specialistų – matematikų, gamtos mokslų ir technologijų žinovų, informatikų. 

Nuo 2005 metų šalyje padidintas studentų priėmimas į universitetus, į tas specialybes, kurių Vokietijai labiausiai trūksta. 

Specialistų trūkumas, kaip skelbiama, kelia pavojų Vokietijos ekonomikos augimui. Negalėdamos rasti kvalifikuotų darbuotojų, ypač mažos ir vidutinės įmonės, negali priimti užsakymų ir vykdyti projektų. 

Teigiama, kad po kelerių metų įmonės gali būti priverstos pasitraukti iš Vokietijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius