Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pchenjanas grasina atšaukti viršūnių susitikimą: tikrina D.Trumpo reakciją ir siekia papildomų svertų derybose?

Šiaurės Korėja eilinį kartą nustebino pasaulį pareikšdama, kad atšaukia trečiadienį suplanuotą susitikimą su Pietų Korėjos atstovais. Neilgai trukus Pchenjanas paskelbė, kad Kim Jong Unas svarsto nebedalyvauti istorinėse derybose su JAV prezidentu Donaldu Trumpu. Politologai, atsižvelgdami į Šiaurės Korėjos pomėgį atšaukti svarbius susitikimus, ramina: Kim Jong Unas greičiausiai siekia papildomų svertų derybose su JAV.
Donaldas Trumpas ir Kim Jong Unas
Donaldas Trumpas ir Kim Jong Unas / „Scanpix“/AP nuotr.

Susitikimas su Seulo atstovais atšauktas dėl bendrų JAV ir Pietų Korėjos karinių pratybų. Šiaurės Korėjos naujienų tarnyba KCNA jas pavadino „provokacija“ ir „generaline invazijos repeticija“.

Šiaurės Korėja taip pat pagrasino atšauksianti susitikimą su JAV prezidentu Donaldu Trumpu, kuris numatytas birželio 12 dieną Singapūre.

Jeigu D.Trumpo administracija „spaus mus į kampą ir reikalaus vienašališkai atsisakyti branduolinių ginklų, derybos mūsų nebedomins ir turėsime iš naujo svarstyti artėjantį KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) ir JAV aukščiausio lygio susitikimą“, užsienio reikalų ministro pirmojo pavaduotojo Kim Kye Gwano žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra KCNA.

Ekspertai laikraščiui „The New York Times“ teigė, kad tokie Pchenjano grasinimai tėra laikina problema, nekelianti rimtos grėsmės JAV ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimui.

VIDEO: Pietų ir Šiaurės Korėjos pasirašys taikos sutartį užbaigdamos 68 metus trukusį karą

Vis dėlto analitikai mano, kad pastarosios paros Pchenjano pareiškimai įrodo, kokios sudėtingos derybos laukia D.Trumpo.

„Tai leidžia nuspėti, kad derybų metu bus kalbama apie (karines – red.) pratybas“, – teigė profesorius Victoras Cha iš Džordžtauno universiteto.

Joelas Witas iš Johns Hopkins universiteto, dalyvavęs prezidento Billo Clintono administracijos derybose su Šiaurės Korėja, teigė, kad Kim Jong Unas žaidžia pagal D.Trumpo taisykles.

J.Witas: „Nuo sausio besielgę tarsi švelnūs kačiukai, greičiausiai jie dabar tiesiog elgiasi kaip šiaurės korėjiečiai. Jie elgiasi kaip kieti vyrukai. Kaip ir Trumpas, sakantis, kad pasitrauks iš viršūnių susitikimo, jeigu jam nepatiks susitarimas.“

„Nuo sausio besielgę tarsi švelnūs kačiukai, greičiausiai jie dabar tiesiog elgiasi kaip šiaurės korėjiečiai. Jie elgiasi kaip kieti vyrukai. Kaip ir Trumpas, sakantis, kad pasitrauks iš viršūnių susitikimo, jeigu jam nepatiks susitarimas“, – mano J.Witas.

Tuo tarpu prezidento George'o W.Busho administracijos derybose su Šiaurės Korėja dalyvavęs Christopheris Hillas mano, kad grėsmė vis dėlto gali būti didesnė, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Jo teigimu, Pchenjanas ilgą laiką įžeidinėdavo Seulą, o JAV paprastai stodavo ginti savo sąjungininkės.

Vis dėlto D.Trumpas į Kim Jong Uno perspėjimus sureagavo ne iš karto, o Baltieji rūmai liko labai lakoniški.

„Scanpix“/AP nuotr./Kim Jong Unas
„Scanpix“/AP nuotr./Kim Jong Unas

„Susipažinome su Pietų Korėjos žiniasklaidos pranešimu. JAV atsižvelgs į tai, ką nepriklausomai pasakė Šiaurės Korėja, ir toliau glaudžiai koordinuos veiksmus su mūsų sąjungininkėmis“, – kalbėjo D.Trumpo spaudos sekretorė Sarah Huckabee Sanders.

Siekia papildomų svertų deryboms

„The New York Times“ atkreipia dėmesį, kad Pchenjanui nėra neįprasta atšaukti ar atidėti susitikimus su kaimynėmis. Šįkart Šiaurės Korėja atšaukė derybas su Seulu praėjus vos 15-ai valandų po to, kai pati jas pasiūlė.

Be to, 2015 m. Šiaurės Korėjos muzikos grupė, likus vos valandai iki suplanuoto pasirodymo Pekine, susipakavo daiktus ir iškeliavo namo.

Šių metų sausį Šiaurės Korėja sutiko į pietinę kaimynę išsiųsti pareigūnus, kad šie padėtų pasiruošti žiemos olimpinėms žaidynėms, tačiau staiga šį vizitą atšaukė.

„Seulas – minkštasis taikinys“, – Lee Sung-yoonas iš Tufts universiteto kalbėjo apie Pchenjano strategiją grasinti pasitraukti iš derybų tam, kad įgautų daugiau svertų derybose.

Lee Sung-yoonas: „Šiaurės Korėja atnaujins atšauktas derybas laiku – greičiausiai dar šią savaitę.“

„Šiaurės Korėja atnaujins atšauktas derybas laiku – greičiausiai dar šią savaitę“, – pridūrė Lee Sung-yoonas.

„Šiaurės korėjiečiai žino, kaip atvirai grasinti. Jų standartais tai – pakankamai apdairu, – „The Guardian“ sakė Adamas Mountas iš Amerikos mokslininkų federacijos. – Tai gali būti daroma siekiant papildomų svertų derybose ar pažiūrėti, kaip reaguos Trumpo komanda.“

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas

Buvęs Valstybės departamento ekspertas Korėjų klausimu Mintaro Oba tviteryje rašė: „Kyla klausimas, ar jie yra pasiruošę nueiti taip toli, kad atšauktų susitikimą, ar jie tiesiog bando įgauti papildomų svertų ir žiūri, kiek labai norime viršūnių susitikimo?“

Dėl pratybų buvo išsiaiškinta

Jei šiaurės korėjiečiai atšauks susitikimą su JAV, tai bus didžiulis smūgis D.Trumpo diplomatinei strategijai.

Baltųjų rūmų vadovas, nepaisydamas analitikų skepticizmo, būsimą susitikimą vertina labai optimistiškai. Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas siūlė D.Trumpui, jei šis išspręs Pchenjano branduolinių ginklų problemų, skirti Nobelio taikos premiją.

Joshua Pollackas iš Middlebury instituto „ABC News“ teigė, esą panašu, kad Šiaurės Korėją suerzino JAV administracijos pažadas neatšaukti sankcijų net ir tuomet, jei Pchenjanas nusileis kai kuriais klausimais.

J.Pollackas: „Šiaurės korėjiečiai nori, kad pasikeistų JAV tonas, tačiau kol kas jie to neišgirdo.“

„Šiaurės korėjiečiai nori, kad pasikeistų JAV tonas, tačiau kol kas jie to neišgirdo“, – sakė J.Pollackas.

Pietų Korėjos Nacionalinės saugumo tarnybos vadovas Chung Eui-yongas po susitikimo su Kim Jong Unu sakė, esą Šiaurės Korėjos lyderis suprato, kad Seulo ir Vašingtono karinės pratybos tęsis nepaisant šiltėjančių santykių.

Tai buvo vertinama kaip viena didžiausių Šiaurės Korėjos nuolaidų, nors Pchenjanas niekada neišsižadėjo reikalavimų, kad JAV ir Pietų Korėja nutrauktų pratybas Korėjos pusiasalyje.

Vis dėlto pastarosiomis dienomis atrodė, kad Šiaurės Korėja žengia taikos ir branduolinio nusiginklavimo link.

Gegužės 15 d. stebėtojai pranešė, kad Šiaurės Korėja pradėjo ardyti savo branduolinių bandymų kompleksą.

„Scanpix“/AP nuotr./Šiaurės Korėja pradėjo ardyti savo branduolinių bandymų kompleksą
„Scanpix“/AP nuotr./Šiaurės Korėja pradėjo ardyti savo branduolinių bandymų kompleksą

Tą pačią dieną Ženevoje per Nusiginklavimo konferenciją Šiaurės Korėjos ambasadorius Jungtinėse Tautose (JT) Hanas Tae Songas paskelbė, kad Šiaurės Korėja planuoja prisijungti prie pasaulinių pastangų įgyvendinti visišką branduolinių ginklų bandymų draudimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius