-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pchenjanas tikina, kad  naujoji Šiaurės Korėjos raketa gali nešti „didelę sunkią branduolinę kovinę galvutę

Šiaurės Korėjos naujoji tarpžemyninė balistinė raketa gali nešti „didelę sunkią branduolinę kovinę galvutę“, atlaikančią sugrįžimą į Žemės atmosferą, trečiadienį paskelbė valstybinė naujienų agentūra.
Kim Jong-unas stebi raketos paleidimą
Kim Jong-unas stebi raketos paleidimą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vašingtonas pripažino, kad antradienį Pchenjanas išbandė tarpžemyninę balistinę raketą (ICBM). Šis momentas yra itin reikšmingas Šiaurės Korėjos branduolinio ginklavimosi programoje. Nepriklausomi ekspertai sako, kad naujoji raketa galėtų pasiekti Aliaską.

Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA) paskelbė, kad Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas, asmeniškai stebėjęs raketos paleidimą, „pareiškė, jog šunsnukiai amerikiečiai nebus labai laimingi šia dovanėle, pasiųsta per liepos 4-osios metines“, Jungtinėms Valstijoms švenčiant Nepriklausomybės dieną.

VIDEO: Reaguodama į Šiaurės Korėjos raketų bandymus JAV ir Pietų Korėja surengė bendras pratybas

KCNA rašo, kad šalies lyderis kvatodamas „pridūrė, jog jis turėtų jiems retkarčiais pasiųsti dovanų, kad padėtų išblaškyti nuobodulį“.

Kim Jong Unas apžiūrėjo raketą „Hwasong 14“ ir „išreiškė pasitenkinimą bei pareiškė, kad jam raketa atrodo graži kaip dailus berniukas ir kad ji gerai pagaminta“.

Pchenjanas sako, kad branduoliniai ginklai jam yra būtini, siekiant atgrasyti potencialią karinę invaziją.

Kim Jong Unas apžiūrėjo raketą „Hwasong 14“ ir „išreiškė pasitenkinimą bei pareiškė, kad jam raketa atrodo graži kaip dailus berniukas ir kad ji gerai pagaminta“.

Seniai besitęsianti Šiaurės Korėjos konfrontacija su Vašingtonu dabar pasiekė „galutinį etapą“, KCNA citavo Kim Jong Uno žodžius. Pasak jo, Pchenjanas jokiomis sąlygomis neatsisakys savo branduolinių ginklų ir balistinių raketų – „nebent JAV priešiška politika ir branduoliniai grasinimai visiškai liautųsi“.

Jungtinės Tautos jau ne kartą skelbė sankcijas Šiaurės Korėjai dėl Pchenjano vykdomų branduolinio ginklavimosi ir raketų kūrimo programų. Pastarasis raketos bandymas vėl išprovokavo tarptautinį smerkiančių balsų chorą.

Be to, trečiadienį JAV ir Pietų Korėjos kariai per pratybas vienu metu paleido balistinių raketų, imituojant ataką prieš Šiaurės Korėjos vadovybę. pranešė Seulo pajėgų Jungtinis štabų vadų komitetas. Pranešime sakoma, kad šie manevrai turi pasiųsti „griežtą perspėjančią žinią“.

Raketų leidimo pratybos buvo surengtos prezidento Moon Jae-ino įsakymu, nurodė Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“. Anskčiau šis lyderis pasisakydavo už dialogą su Pchenjanu ir pastangas grąžinti Šiaurės Korėją prie derybų stalo.

„Prezidentas Moonas sakė, kad Šiaurės Korėjos rimta provokacija reikalauja, kad reaguotume ne vien pareiškimu ir kad mums reikia aiškiai parodyti Šiaurės Korėjai mūsų priešraketinės gynybos parengtį“, – sakoma Pietų Korėjos prezidentūros pranešime.

„Scanpix“/AP nuotr./Šiaurės Korėjoje atliktas dar vienas raketos bandymas
„Scanpix“/AP nuotr./Šiaurės Korėjoje atliktas dar vienas raketos bandymas

Šiaurės Korėja jau seniai siekia pasigaminti raketą, galinčią nenešti atominę kovinę galvutę ir smogti taikiniams JAV žemyninėje dalyje. Amerikos prezidentas Donaldas Trumpas savo ruožtu yra pažadėjęs, kad to „niekada nebus“.

Vis dar abejojama, ar Šiaurės Korėja pajėgi pasigaminti pakankamai mažų branduolinių užtaisų, kad juos būtų galima sumontuoti raketos kovinėje galvutėje.

Vis dar abejojama, ar Šiaurės Korėja pajėgi pasigaminti pakankamai mažų branduolinių užtaisų, kad juos būtų galima sumontuoti raketos kovinėje galvutėje.

Be to, Pchenjanas veikiausiai dar nėra sukūręs technologijos, leidžiančios kovinei galvutei pakartotinai įskrieti į Žemės atmosferą ir tiksliai smogti pasirinktam taikiniui.

Tačiau ši izoliuota skurdi valstybė padarė didelę pažangą kuriant raketų technologijas nuo Kim Jong Uno atėjimo į valdžią. Jaunasis lyderis prižiūrėjo tris branduolinių užtaisų bandymus ir daugybę raketų bandomųjų paleidimų.

KCNA antradienį paskelbė, kad antradienį įvykdytas paleidimas atitiko „visus technologinius reikalavimus, įskaitant grįžtamojo modulio aptakiojo gaubto atsparumo karščiui ir struktūrinio stabilumo“. Agentūra nurodė, kad kovinės galvutės gaubtas pagamintas iš anglies pluošto kompozicinės medžiagos.

„Esant nepalankioms sąlygoms, įskaitant tūkstančių laipsnių karštį, didžiulį slėgį ir kratymą, temperatūra gaubto viduje buvo stabili, 25–45 laipsnių Celsijaus“, – sakoma KCNA pranešime.

Pranešime teigiama, kad kovinė galvutė „skriejo nepriekaištingai ir tiksliai smogė taikiniui“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius