-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pekinas: niekas negali sustabdyti Taivano ir Kinijos suvienijimo

Kinijos gynybos ministras per pirmadienį vykstantį aukšto lygio regioninį gynybos forumą griežtai paragino „suvienyti“ Taivaną su Kinijos pagrindine dalimi, ir patikino, jog šio proceso negali sustabdyti „jokia jėga“.
Kinija
Pekinas: niekas negali sustabdyti Taivano ir Kinijos suvienijimo / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kinija Taivanas

Kinija nepriklausomą Taivaną tebelaiko savo teritorijos dalimi, kurią reikia susigrąžinti, prireikus – jėga, nors žemyninė dalis ir sala gyvena atskirai nuo pilietinio karo pabaigos 1949 metais.

Kinija ir toliau dės visas pastangas, kad „pasiektų visišką tėvynės susivienijimą“, Pekine vykstančiame Siangšano forume Azijos šalių gynybos ministrams ir pareigūnams sakė Kinijos gynybos ministerijos vadovas generolas Wei Fenghe.

„Kinija yra vienintelė iš pasaulio didžiųjų šalių, dar nepasiekusi visiško susivienijimo“, – pareiškė jis.

„Šito [susivienijimo] negali sustabdyti niekas ir jokia jėga“, – pridūrė ministras.

Komunistų valdomos žemyninės Kinijos santykiai su Taibėjumi atšalo 2016 metais Taivane į valdžią atėjus prezidentei Tsai Ing-wen. Jos partija atsisako pripažinti idėją, kad Taivanas yra „vienos Kinijos“ dalis.

Pekinas nuo to laiko persiviliojo nemažai Taivano diplomatinių sąjungininkų – taigi, reikšmingai sumažėjo salos vyriausybę pripažįstančių valstybių.

Pasak Wei Fenghe, Pekinas norėtų skatinti taikius santykius abipus sąsiaurio, bet niekada neleistų „Taivano separatistams žengti neapgalvotų žingsnių, taip pat niekada nesėdės ir nežiūrės, kaip... kišasi išorinės jėgos“.

„Separatizmas gali nuvesti tik į aklavietę“, – perspėjo jis.

Šiuos komentarus ministras išsakė praėjus vos kelioms savaitėms po didžiulio karinio parado Pekine, surengto 70-ųjų Kinijos Liaudies Respublikos įkūrimo metinių proga.

Per paradą buvo demonstruojamos šalies pažangiausia ginkluotė, įskaitant naujas balistines raketas, viršgarsinius bepiločius lėktuvus ir naujausių modelių tankus.

Wei Fenghe taip pat pakartojo Pekino poziciją, kad Rytų Kinijos jūroje esančios Diaoju salos ir ginčijamos salos Pietų Kinijos jūroje yra „neatsiejama“ Kinijos teritorijos dalis. Generolas pridūrė: „Negalime prarasti nė lopinėlio žemės, paveldėtos iš mūsų protėvių“.

Pekinas reiškia pretenzijas į didžiąją dalį Pietų Kinijos jūros, bet šiuos vandenis savo teritorijos dalimi taip pat laiko Vietnamas, Filipinai, Malaizija, Brunėjus ir Taivanas. Tuo metu Japonija tvirtina, kad jai priklauso ginčijamos negyvenamos Diaoju salos, taip pat žinomos kaip Senkaku.

Nepaisant Pekino bekompromisių teritorinių pretenzijų, Wei Fenghe patikino, jog Kinijos karinės ambicijos nėra agresyvios.

„Kinijos raida nekelia grėsmės jokiai šaliai“, – pareiškė gynybos ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius