Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pekino Tiananmenio aikštėje atidengta kinų filosofo Konfucijaus statula

Pekino centrinėje Tiananmenio aikštėje atidengtas paminklas senovės kinų filosofui Konfucijui, kurio mokymą dešimtmečius draudė komunistinis Mao Zedongo režimas.
Tiananmenio aikštė
Tiananmenio aikštė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

7,9 metro aukščio statula iškilo prie įėjimo į Kinijos nacionalinį muziejų, esantį netoli sostinės širdyje netoli kai kurių komunistinio režimo monumentų, tokių kaip revoliucijos lyderio Mao Zedongo kapas.

Žymiausio kinų filosofo, gimusio 551 metais prieš mūsų erą, mokymas buvo pagrįstas taika, harmonija ir kiekvieno piliečio teise gerbti vyresniuosius.

Konfucianizmas iš esmės tapo Kinijos valstybine religija, tačiau valdžią perėmus komunistams, ypač per radikalią Kultūrinę revoliuciją, kai buvo griaunami praeities stabai, buvo pripažintas feodaline atgyvena ir uždraustas.

1966–1976 metais vykęs politinis judėjimas prieš „senąjį“ gyvenimą ir mąstyseną buvo inicijuotas Mao Zedongo, siekiant neutralizuoti galimus politinius varžovus.

Tačiau Konfucijaus mokymas buvo reabilituotas dabartinės Kinijos komunistų partijos vadovybės, kuri yra praktiškai atsiribojusi nuo maoizmo.

Naujoji statula atgręžta į kitapus centrinio Pekino prospekto į Uždraustąjį miestą – buvusius Kinijos imperatoriaus rūmus, virš kurių įėjimo kabo didžiulis Mao Zedongo portretas.

Dienraštis „Beijing Daily“ citavo vieną neįvardytą pareigūną, kuris sakė, kas paminklas buvo pastatytas šią savaitę, pripažįstant Konfucijų „tradicinės kinų kultūros simboliu ir kinų kultūros vizitine kortele“.

Padedant Kinijos vyriausybei, daugelyje šalių buvo įkurti Konfucijaus institutai, propaguojantys kinų kalbą ir kultūrą.

2009 metais pasirodė vyriausybės finansuotas biografinis filmas apie Konfucijų, kurio išleidimas sutapo su spalio 1 dieną minima Nacionaline diena ir 1949 metais Mao Zedongo paskelbtos Kinijos Liaudies Demokratinės Respublikos deklaracijos 60–osiomis metinėmis.

Pernai rugsėjį Kinijos pareigūnai Pekine paminėjo filosofo gimtadienį per ceremoniją Konfucijaus šventykloje. Ši ceremonija sostinėje vyko pirmąkart bent nuo 1949 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius